Izvedbene umjetnosti

Ziherov vodič kroz PIF: Lutkarske poslastice iz devet zemalja i inovativni studenti

Foto: www.pif.hr
Vrijeme čitanja: 5 minute

Danas službeno počinje 48. izdanje međunarodnog festivala kazališta lutaka PIF. U službenom i popratnim programima publici će se do 19. rujna predstaviti dvadesetak predstava europskog, domaćeg i regionalnog lutkarstva. Festival je 12. rujna najavila tradicionalna povorka lutaka kroz grad Zagreb, a u EtnoArt Galeriji može se pogledati izložba Lutka, maska, PIF!

Festival će večeras u 20 sati na Sceni Travno otvoriti predstava „Tutu“ nizozemskog kazališta Lichtbende, koja će nas odvesti u dvadesete godine prošloga stoljeća osebujnim spojem kazališta sjena, kazališta predmeta, plesa i glazbe koja se izvodi uživo. Mlada djevojka u crvenim cipelicama raznim nas plesnim stilovima vodi kroz razdoblje između dva svjetska rata, pokretom dočaravajući njegove dobre i loše trenutke. Podsjetit će nas na povijest društvenih i umjetničkih plesova i na razdoblje najranije filmske produkcije. Predstava igra i u utorak, 15. rujna u 19 sati na Sceni Travno.

Foto: www.pif.hr
Foto: www.pif.hr

Na PIF-u gostuje i Kazalište lutaka Budimpešta s predstavom „Gušćar Matija“, novom adaptacijom klasične mađarske priče ispričane sa svježim stavom i popraćene s glazbom ukorijenjenom u narodnim napjevima. Pustolovine mladog junaka i njegove guske prikazane su uz pomoć tradicionalnih bunraku lutaka smještenih na stolu, uronjenih u grotesku nalik likovima iz crtanih filmova. Predstava za starije od 5 godina igra 15. rujna u 17 sati u ZKL-u. Iz Njemačke dolazi Kazalište noći, putujuća lutkarska skupina koja djeluje od 1988. „Mali Häwelmann“ priča je o djetetu koje ne želi spavati. Kako bi mu pomogla u putovanju do sna, gospođa Mjesec krene zajedno s njim u noć. Na rasporedu je 17. rujna u 11 sati u ZPC-u, a namijenjena je svima starijima od 3 godine.

Iz Slovenije dolazi Kazalište lutaka Ljubljana s predstavom kazališta sjena „Patka, smrt i tulipan“ koja djecu uči da je smrt sastavni dio života. Predstava gostiju iz Ljubljane na rasporedu je u utorak, 15. rujna u 11 sati u Zagrebačkom plesnom centru. Lutkovno gledališče Maribor 16. će rujna u 13 sati u ZKL-u odigrati predstavu „Mali Plavi i Mali Žuti“. Oni su najbolji prijatelji, no jednoga se dana Mali Plavi i Mali Žuti zagrle i postanu – zeleni. Predstava iz Maribora govori o prijateljstvu i identitetu. Treći je slovenski gost PIF-a Kazalište lutaka Nebo iz Kranja, koje će 18. rujna u 10 sati na Sceni Travno izvesti predstavu „To je Ernest“. Priča je to o prijateljstvu između djevojke Ane i mačka Ernesta, zamišljena kao kolaž scena iz njihove svakodnevnice.

Foto: www.pif.hr
Foto: www.pif.hr

Iz Srbije dolazi Kazalište mladih Novi Sad s predstavom „Kako je izmišljeno letenje“. Jednoj dugoklјunoj rodi jednoga je dana pala na pamet malena misao, misao o letenju. Predstava nastoji potaknuti dječju maštu koristeći gradivo iz geometrije. Na rasporedu je u petak, 18. rujna u 19 sati u ZKL-u, a namijenjena je svima starijima od 6 godina. Iz susjedstva dolazi i Lutkarstvo kazalište Mostar koje si je zadalo naizgled jednostavan zadatak – ispričati nam bajku o princezi i zmaju. Kako se iznenađenja kriju tamo gdje im se najmanje nadamo, tako je i jednostavan zadatak postao izuzetno kompliciran te su princezu morali zamijeniti drugom, pa nju trećom… Predstava „Zmaj i princeze“ igra u srijedu, 16. rujna u 11 sati na Sceni Travno, namijenjena svima starijima od 4 godine.

Iz Češke dolazi Naivno kazalište Liberec. U njihovoj predstavi za najmlađu publiku „O janjetu koje je palo s neba“ jedan vuneni oblak imenom Janje pao je s neba. Na njegovu sreću, pronašla ga je djevojčica koja mu je odlučila pomoći da se vrati doma. Predstava će zaigrati u srijedu, 16. rujna u 17 i 19 sati u ZPC-u, a namijenjena je djeci starijoj od 2 godine. Bugarsko Državno kazalište lutaka iz Gabrova 17. će rujna u 13 sati na Sceni Travno izvesti tradicionalnu francusku bajku „Ljepotica i zvijer“, ali prikazanu iz drugačijeg gledišta, kroz priču Starog ogledala, koje je uvijek bilo uz Belle.

Foto: www.pif.hr
Foto: www.pif.hrif, 

Što se hrvatske produkcije tiče, Gradsko kazalište Zorin Dom iz Karlovca izvest će predstavu „Peća i vuk“. Jednoga dana na livadu nadomak seoceta dođe čovjek koji tvrdi da se zove Peća. Nitko mu ne vjeruje jer svi znaju da je davno na toj livadi malog Peću pojeo zločesti Vuk. Predstava je na rasporedu 18. rujna u 13 sati u Dječjem kazalištu Dubrava, a namijenjena je svima starijima od 3 godine. Gradsko kazalište lutaka Split 19. će rujna u 11 sati na Sceni Travno izvesti „Mišju priču“. Predstava priča priču o prijateljstvu pravog miša i miša na navijanje, a namijenjena je svima starijima od 3 godine.

U službenom će programu po prvi puta igrati predstava Umjetničke akademije u Osijeku. Duga“, završni rad studenata diplomskog studija glume i lutkarstva, naslanja se na novelu Dinka Šimunovića i odvodi nas u krševito selo gdje je kamen u glavama i oko njih. Tek rijeka Glibuša nudi kratki spas za usijane glave, no ne svima, već samo dječacima. Malena Srna ne razumije ne, ona želi slobodu koju pokušava dohvatiti prolaskom ispod duge. Mogu li to sve doživjeti likovi od kamena, rođeni u kamenu i u kamen uklesani? Predstava je namijenjena svima starijima od 12 godina, a na rasporedu je u četvrtak, 17. rujna, u 19:30 i 21:30 u Zagrebačkom plesnom centru.

Foto: www.pif.hr
Foto: www.pif.hr

U popratnom programu I TO JE PIF predstavit će se i studenti treće godine preddiplomskog studija sa svojim završnim radovima u mentorstvu Hrvoja Seršića i Katarine Arbanas. Tako će 18. rujna u 17 sati na Sceni Travno bit prikazan završni ispit Hane KunićO Tolstoju i lavovima i pustim otocima“ koja će pokušati odgovoriti na pitanje može li čovjek preživjeti sam na pustom otoku. Istog dana u 18 sati Ivana Vukićević, Antonio Jakupčević i Krešimir Jelić na istom će mjestu oživjeti Kumu Smrt u istoimenoj predstavi nastaloj po motivima bajke braće Grimm, u kojoj junak predstave Gustav mora dokučiti ima li života prije smrti.

Završnom ispitu Anamarije Jurišić “Mjesečina”, kojoj će se na sceni pridružiti studenti druge godine Matea Bublić i Gordan Marijanović, pripala je čast 19. rujna na Sceni Travno zatvoriti 48. PIF. Mjesečina je vesela, šarena i topla priča o dječjim strahovima. Majka pomaže svojoj djeci da prevladaju strahove, pričajući priču o potrazi dječaka Ante i djevojčice Ane za mjesecom. Predstava je namijenjena svima starijima od 4 godine. Ulaznice za većinu predstava su svega 15 kuna, dok su preostale predstave – besplatne.

Be social

Komentari