Glazba

Stvaralački trenuci na ZEZ festivalu

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 5 minute

Drugo izdanje ZEZ festivala od 10. do 14. travnja u klubu KSET iznjedrit će raznorodni program posvećen eksperimentalnoj glazbi. Osim vrhunskih koncerata imat ćete priliku doživjeti audio-vizualne instalacije sonarnih umjetnika, kao i aktivno sudjelovati u velikom improvizacijskom događaju ili pak naučiti osnove tehnika snimanja zvuka.

Zavod za eksperimentalni zvuk (ZEZ) ime je koncertnog ciklusa koji se održava u KSET-u  još od 2013. godine i koji je od samih početaka nastojao biti utočište za sve one otvorenog uma i srca prema nečem neuobičajenom. “Slušaj drugačije” njihova je nit vodilja u organizaciji svirki koje iskaču od uobičajenih žanrova i kategorija, kao i od privlačenja samo jednog određenog tipa publike. Ne treba bježati od termina ‘eksperimentalno’ samo zato što nas podsjeća na nešto nepristupačno i teško prohodno. ZEZ stremi širenju kulture otvorenog slušanja i potiče znatiželju, poziva na pohađanje manje razvikanih glazbenih događaja, bilo da ste laik ili iskusni muzičar koji suvremenu eksperimentalnu glazbu ima u malom prstu. Na kraju se sve svodi na ljubav prema glazbi, istraživanje nečeg novog i uzbudljivog, buđenju svih čula kada po prvi puta uživo slušamo nešto što nam izaziva trnce po cijelom tijelu, jer glazba nije tu samo da je slušamo, već i da je osjećamo.

Istraživanje i vizualizacija zvuka

Kao evolucija programa povremenih svirki, prošle je godine pokrenut višednevni ZEZ festival na kojem, osim samih koncerata, možete popratiti i sudjelovati u stvaralačkim procesima koji istražuju medije, moduse i dimenzije zvuka. Tako će prvi dan festivala u srijedu, 10. travnja otvoriti najglasnija Izložba zvuka dosad. Ovaj jedinstveni jednodnevni događaj okuplja regionalne mlade umjetnike i umjetnice s ciljem dinamičnog istraživanja različitih pristupa zvuku kroz multimedijalne radove, interaktivne instalacije, performanse te različite hibridne forme. Uroni i izgubi se u zvukovnom svijetu kroz šest audio i audio-video instalacija te četiri novomedijska eksperimentalna glazbena performansa koja će se izvoditi na svaki puni sat od 19 sati do ponoći u prostoru KSET-a. Ulaz na izložbu je besplatan.

Izložbu otvara Ad hoc kolektiv, mladi umjetnici s Odsjeka za nove medije zagrebačke ALU, s radom koji je nastao na radionici pod vodstvom Jasona Mullhausena u Pogonu jedinstvo. Performans uključuje osam pojedinaca u igri kretanja, a sve odluke kao što su smjerovi kretanja, korištenje zvukova i svjetala određeni su po principu algoritma preko mobilne aplikacije. Polaznici radionice i izvođači su Ivan Jamić, Ivor Tamarut, Sarah Clyde, Branimir Štivic, Filip Borelli, Sanja Bistricic, Martina Kris Komljenović te Lana Đurđek. Branimir Štivić nastupa i zasebno s radom koji istražuje dinamičke gravitacijske sustave korištenjem računala i magnetne trake na koju pohranjuje zvučne zapise i reproducira ih u petlji.

Iz susjednog nam elektrotehničarskog univerzuma stižu Antonio Pošćić i Gordan Kreković te na inventivan način spajaju umjetnost i tehnologiju kroz rad “Click Click Sale” koji pomoću vizualizacije i sonifikacije istražuje fenomenologiju i utjecaj marketinga. Dario Brkić, osječki umjetnik s područja grafike, instalacijom “Overviews” prikazat će eksperimentalni video koji prati glazbu dinamičnim izmjenama svjetla i sjene. Srpska umjetnica Jelena Rubil interaktivnom instalacijom “AVVA3” daje posjetiteljima mogućnost da oblikuju vlastiti izričaj i ambijent unutar zadanih gabarita. Ivan Mak i Karlo Kelečić predstavljaju interaktivno sučelje na piramidi, simbolu uspona i rasta prema jednoj točki, koje poziva četiri osobe da pronađu zajednički jezik kako bi stvorili harmoniju ili disharmoniju.

Foto: Fotosekcija KSET-a

Alen Ilijić, srpski novomedijski avangardni umjetnik, izvest će kompoziciju za glas i klavir pod nazivom “Overtake (Preokret)” koja se sastoji od definiranih, fragmentarnih materijala s elementima intuitivnih dionica. Zagrebački DJ N/OBE imat će novi performans koji sadrži arhivske organske snimke i sintetski zvuk čiji je spoj diktira liniju raskršća konvencija noise, ambient i klupske muzike. Lavoslava Benčić predstavlja rad “ČIPkoZvok/Lace Sounds” – video kompilaciju grafičkih zvukova ispletenih kroz obrasce čipke generiranih u sklopu jednodnevne radionice pod njenim mentorstvom. Maja Rivić, jedan od najjačih glasova domaće jazz scene, snimkom audio-performansa “Mak 29” preispituje percepciju vremena, odnosa bliskosti kroz vrijeme i sam odnos kroz percepciju vremena bliskosti.

Doživi svijet novim ušima

Osluškivanje okoline koristeći mikrofon nesvakidašnje je iskustvo. Suradnja ZEZ-a i Kinokluba Zagreb omogućit će vam da svijet osluhnete drugačije kroz radionicu snimanja zvuka koja se održava u KSET-u. U petak i subotu, 12. i 13. travnja u terminu od 9 do 18 sati polaznici će imati priliku naučiti osnove tehnika snimanja zvuka, isprobati novostečene vještine na terenskom (lokacijskom) snimanju, te uz analizu i odabir snimljenog materijala montirati vlastiti rad. Niz situacijskih tema koristit će se kao poligon za rješavanje problema snimanja zvuka kao što su problemi okolne buke, jeke te odnos prirodnog i umjetnog zvuka. Cilj ove dvodnevne radionice je upoznati zainteresirane polaznike s tehnikama snimanja zvukova oko nas, dok je krajnja svrha dramaturško oblikovanje snimki u kratki zvučni rad. Radit će se u grupama po dvoje ljudi, a samu radionicu vode Tihomir Vrbanec i Višeslav Laboš.

Improvizacijom protiv dosade

Za razliku od proteklih godina uz ZEZ se, nažalost, neće održati i novo izdanje Izloga suvremenog zvuka. Izlog i ostali programi Muzičkog salona poput Impronedjeljka gotovo su preko noći iskorijenjeni iz vlastite ostavštine u SC-u. Podsjetimo se, sukobi na relaciji Uprava-Kultura u Studentskom centru eskalirali su prošle godine smjenom šefice Kulture SC-a Nataše Rajković, a s njom su otišla i dva ključna projekta – kazališni Ganz novi festival i glazbeni Izlog suvremenog zvuka.

Kako je Izlog bio jedno od ključnih mjesta za uzgajanje kulture slobodne improvizacije i izazovnih glazbenih oblika, posebno zato što se sve radilo kroz ideju druženja i zajedničkog muziciranja, u želji da se oda počast svemu što nam je Izlog donio kroz godine, ZEZ i KSET će na jedno popodne udomiti duh ovog programa u kulturno-umjetničkom limbu. Na taj način, glazbena improvizacija, eksperiment i igra nastavit će živjeti tek koju ulicu dalje.

Foto: Fotosekcija KSET-a

Popodnevni Impro session u nedjelju, 14. travnja s početkom u 15 sati, okupit će širu glazbenu rodbinu Izloga i ZEZ-a. Ovo muzikalno druženje zamišljeno je kao svirka bez tonskih proba i bez velikih dogovora o ansamblima, bendovima i kombinacijama glazbenika. Radi se o otvorenoj pozornici na koju se u bilo kojem trenutku može priključiti bilo tko, slijedeći svoj osjećaj i raspoloženje. Događaj je, naravno, otvoren za publiku, ali i za sve zainteresirane svirače i vokaliste. Ponesite svoj instrument, uhvatite se jednog od onih koji će biti na raspolaganju ili ga pak izmislite na licu mjesta i budite dio improvizacijske igre u kojoj nikad ne znate što ćete dobiti. Sudjelovanje u sessionu potvrdili su Leo Beslać, Luka Čapeta, Tin Dožić, Franjo Glušac, Pavle Jovanović, Nenad Kovačić, Marija Lešaja, Mak Murtić, Branimir Norac, Tena Novak,  Igor Pavlica, Damir Prica, Zoran Puljek, Maja Rivić i još pokoji nenadani gost.

S obzirom na aktualne peripetije oko Kina Europa i njene upitne budućnosti (ne same zgrade kao takve, već upitne kvalitete i poučnosti programa kojeg će nuditi ako dospije u ruke Grada Zagreba), kao svjedoci da kultura postaje marginalna i nebitna te dio političkih igara, vitalno je podržati ovakve festivale koje na životu drže volonteri. Ne budite samo pasivni promatrači, već sudjelujte u stvaranju i održavanju kulture od njenih samih temelja.

Be social

Komentari