Izvedbene umjetnosti

Premijera predstave “Stvari su kakve jesu” inspirirane filmovima francuskog novog vala

Foto: Zagrebački plesni centar
Vrijeme čitanja: 2 minute

Stvari su kakve jesuautorski je projekt u kojem su prvi put snage udružile koreografkinja Eni Vesović i dramaturginja Mirna Rustemović. Predstava je inspirirana filmovima francuskog novog vala te istražuje kako njihovu estetiku, narativ i atmosferu prenijeti u pokret na pozornici. Tri izvođačice utjelovljuju ženske likove iz filmova ili stvarnog života, a kroz predstavu se pokušavaju izmaknuti situaciji, trenutku i vremenu u kojem se nalaze, svaka u svom pokretu, riječi, gesti ili emociji. U tom izmicanju svaka ipak nalazi svoje mjesto, odgovor i trenutak. Inspiraciju za svoja pitanja, odgovore i trenutke, autorice su većinom pronašle u filmovima Jean Luc Godarda. 

“Ideja koja se provlači kroz proces rada je upravo to traženje trenutka koji je u stalnom izmicanju. Uvijek  smo u potrazi za nekim trenutkom, a kad mislimo da smo ga pronašli, on je već nestao. Zapravo se cijela ljepota sastoji upravo u tom traženju i to je možda najviše obilježilo proces rada na ovoj predstavi” navode autorice. 

Prva zajednička predstava ženskog dua

Eni Vesović plesačica je i koreografkinja koja, uz izvođački i pedagoški rad, iza sebe već ima nekoliko autorskih projekata, kao i suradnji na pokretu u dramskim predstavama. Uz plesnu akademiju u Ljubljani, završila je i studij psihologije u Zagrebu tako da voli spajati ta dva područja u teorijskom i praktičnom radu. Mirna Rustemović dramaturginja je koja povremeno piše dramske tekstove, radi autorske projekte i sudjeluje kao dramaturg na nizu predstava. Zaposlena je kao dramaturginja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a ovo joj je prva suradnja na plesnoj predstavi. 

Predstava “Stvari su kakve jesu” njihova je prva zajednička autorska predstava. Izvode ju plesačice Dora Kokolj i Eva Kocić te glumica Hrvojka Begović. Uz njih, autorski tim predstave čine Marino Frankola koji je zaslužan za oblikovanje svjetla, Pavel Posavec kao autor fotografija i snimatelj, Eva Kalogjera zaslužna za oblikovanje zvuka te Luka Borčić koji je dizajnirao vizualni identitet. 

Predstava je dio rezidencijalnog programa Javnog sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije te je rezultat suradnje sa Zagrebačkim plesnim centrom, a realizirana je uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Pretpremijera i premijera predstave zakazane su za petak 8. i subotu 9. studenog u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru.

Be social

Komentari