Film

Anna Karina: Pet filmova po kojim ćemo pamtiti zaštitno lice francuskog novog vala

Foto: roseydoux.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Jedna od najvećih ikona europskog filma, talentirana glumica Anna Karina, umrla je u subotu, 14. prosinca 2019. godine.

Rođena 22. rujna 1940. u Solbjergu, predgrađu danskog grada Aarhusa, pod imenom Hanne Karin Bayer, sa 17 godina potpuno sama, autostopirala je do Pariza, gdje je neko vrijeme živjela na ulici, učeći francuski gledajući filmove.

Njen život se okrenuo naglavačke jednog dana dok je sjedila u kafiću Les Deux Magots, kada joj je prišla žena iz reklamne agencije te je zamolila da bude model u jednoj reklami. U manekenskim danima  promijenila je svoje skandinavsko ime u ono zvučnije, francusko, surađivala s časopisom Elle te imala priliku upoznati Pierrea Cardina, kao i Coco Chanel te raditi reklame za velike brendove kao što su Coca-Cola i Palmolive.

Godine 1960. upoznala je Jeana-Luca Godarda dok je radio na prvijencu Breathless (u kojem je odbila manju, degradirajuću ulogu u kojoj je redatelj od nje očekivao da bude naga pred kamerom), nedugo nakon čega je postala najprepoznatljivije lice francuskog glumišta za vrijeme Nouvelle Vaguea. U karijeri koju je obilježilo preko 120 uloga postoji pet radova koji najbolje prikazuje istinsko nasljedstvo Karine.


5. A Woman Is a Woman (1961)


Prva filmska uloga u karijeri Anne Karine, glumici je donijela prestižnog Srebrenog medvjeda na Berlinaleu 1961. godine.  A Woman Is a Woman prati Angelu “striptiz umjetnicu” koja očajnički želi postati majka. Samo postoji jedna problem, njen dečko nije spreman na takvo što te Angeli sugerira da proba zatrudnjeti s njegovim najboljim prijateljem.


4. Cleo from 5 to 7 (1962)


Vjerojatno najljepša refleksija i reprezentacija Karine te njenog životnog partnera tog vremena je ona iz filmskog objektiva nezaboravne Agnes Varda. Izvorno snimljen 1961. kao kratki rad pod imenom Les fiances du Pont MacDonald, ovaj petominutni rad prati Annu i njenog ljubavnika koji izgleda poput mladog Bustera Keatona (kojeg glumi Godard). Nakon blagog poljupca i pogleda preko Seine, mladić stavlja sunčane naočale te vidi mračno ishodište njihove ljubavi. 1962. godine Varda je uvrstila ovaj simpatični rad u svoje remek djelo Cleo from 5 to 7 te ga spasila od zaborava.


3. Made in U.S.A. (1966)


Posljednja suradnja s Godardom pokazuje koliko su se Jean-Luc i Karina razvili i promijenili u periodu od svega šest godina. Prvotno romantični redatelj te nezgrapno šarmantna glumica u ovoj točki već su dosegli razinu profesionalnosti gdje mogu besprijekorno stvoriti rad koji se asimilira te kritizira američko društvo, dok suštinski ostaje u okvirima onog, gledateljima već poznatog francuskog. Made in U.S.A prati Paulu, ljevičarsku spisateljicu koja odlazi u gradić Atlantic-Cité  gdje saznaje, u klasičnom noir zapletu, da je njen bivši kolega i ljubavnik Richard mrtav.


2. Chinese Roulette (1976)


Da je Karina stekla kultni status u sedamdesetima najbolje govori niz suradnji s velikim redateljima tog vremena, među kojima je i Reiner Werner Fassbinder. Chinese Roulette prati obitelj u kojoj se oba roditelja skrivaju uokolo te provode vrijeme s ljubavnicima, dok njihova kćer koja hoda na štakama ostaje zanemarena. Dinamiku disfunkcionalne obitelji narušava noć u kojoj nezadovoljna kćer okuplja nevjerne roditelje za stol te pokreće igru nagađanja -kineski rulet. U pitanju je film u kojem diva novelle vaguea iskazuje svoj potpuni glumački talent u opskurnoj priči o propadanju ljudskog ega.


1. Living Together (1973)


Prvi pokušaj Anne Karine da napiše i režira film te u njemu glumi glavnu ulogu predstavlja istinski divan i hrabar debi. Living Together prati hippie djevojku Julie koja se zaljubljuje u površno zabavnog profesora Alaina. Afera dvojca uskoro postaje turbulentna te ispunjena nasiljem te zlouporabom narkotika. Ono što se u sinopsisu doima kao “blago amerikanizirana verzija novelle vaguea” u stvarnosti je jedinstven, suptilno divan i nerijetko zanemaren film koji predstavlja samu esenciju znanja i iskustva iz karijere nezaboravne Anne Karine.

Be social

Komentari