Izvedbene umjetnosti

Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca slavi 70. obljetnicu rada uz premijeru predstave “Gostioničarka Mirandolina”

Foto: www.hnk-zajc.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ansambl Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca u subotu, 26. studenog u 19:30, premijerno će odigrati komediju Carla Goldonija “La locandiera / Gostioničarka Mirandolina” u režiji Paola Magellija. Premijera će se održati točno na 70. godišnjicu prve predstave ovog ansambla u Rijeci. Osim premijerom, Talijanska drama obilježava 70. obljetnicu svog postojanja i velikom izložbom fotografija na Korzu “70 anni del Dramma Italiano / 70 godina Talijanske drame“. Kada svemu dodamo jednog od najvažnijih europskih redatelja, Paola Magellija i zvijezdu talijanskog glumišta Valentinu Banci u naslovnoj ulozi, svečanije ne može biti.

Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca, jedino profesionalno talijansko kazalište koje djeluje izvan granica Italije, od sezone 1946./1947. do danas odigrala je preko 350 premijera, od čega čak 24 premijere prema djelima Carla Goldonija. Prva predstava izvedena je 26. studenog 1946. godine, “Il burbero benefico / Ćudljivi dobrotvor” Carla Goldonija u režiji Emilia della Gatte.

Paolo Magelli po treći put režira ovo Goldonijevo djelo koje je okarakterizirao kao samo naoko jednostavno, a u suštini vrlo složeno. Naglasio je iznimnu važnost i vrijednost riječkog talijanskog ansambla koji je jedini stalni profesionalni talijanski ansambl izvan Italije i ulazi u dragocjeni krug 36 europskih kazališta na manjinskim jezicima. Gošća Valentina Banci, glumica u naslovnoj ulozi, rođena je u Pratu kao i Magelli, a s redateljem je surađivala i na Senekinoj “Medeji” u kazalištu Teatro Greco di Siracusa i u rimskom Koloseumu 2015.

Foto: www.hnk-zajc.hr
Foto: www.hnk-zajc.hr

“Čovjek od 70 godina je bolestan, iako je zdrav. Međutim, kako kaže Leonard Cohen,  pukotine postoje u svemu, ali kroz njih prodire svjetlo“, kratko je i emotivno opisala svoj dugogodišnji rad prvakinja Talijanske drame Elvia Nacinovich. Uloge (po redoslijedu pojavljivanja) tumače: Bruno Nacinovich, Giuseppe Nicodemo, Mirko Soldano, Valentina Banci, Elvia Nacinovich, Rosanna Bubola, Lucio Slama, Anton Plešić, Ivna Bruck i Leonora Surian.

Uz redatelja Paola Magellija, u autorskoj ekipi je dramaturginja Željka Udovičić Pleština, scenograf Dalibor Laginja, kostimografkinja Sandra Dekanić, skladatelj Arturo Annecchino, oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić, asistentica režije Mirta Polanović te asistentica scenografije Aleksandra Ana Buković. Scenograf Dalibor Laginja izrazio je želju da ovu predstavu, osim riječke, vidi i publika na gostovanjima u drugim kazalištima.

Autorica postava za veliku dokumentarnu izložbu na Korzu „70 anni del Dramma Italiano“ je Emina Pughel koja je odabrala fotografije iz arhiva HNK Ivana pl. Zajca i nekoliko iz privatne zbirke obitelji Brumini. Izložba fotografija na riječkom Korzu ostvarena je u suradnji s Gradom Rijeka,  a može se pogledati do 28. studenog 2016. Kako ju je Emina Pughel nazvala, ova izložba  je povijesni obiteljski album.

Be social

Komentari