Glazba

Tamara Obrovac TransAdriatic Quartet zatvaraju jazz.hr sezonu u Zagrebačkom kazalištu lutaka

Foto: Darija Cikač
Vrijeme čitanja: 2 minute

Jazz.hr sezona službeno se zatvara 12. lipnja i to svečanim koncertom Tamara Obrovac TransAdriatic Quarteta u Zagrebačkom kazalištu lutaka. Ostajući vjerna svom izričaju u kojem povezuje Istru i suvremeni jazz, Tamara Obrovac predstavlja nove skladbe pisane za kvartet vrhunskih glazbenika iz dvije susjedne zemlje, Hrvatske i Italije. Ova sjajna pjevačica, flautistica, skladateljica i autorica tekstova sa svojim novim TransAdriatic quartetom nastupiti će u Zagrebačkom kazalištu lutaka u srijedu 12. lipnja i predstaviti novi CD “TransAdriaticum” koji izlazi za austrijsku etiketu Alessa records.

Nastupom u ZKL-u TransAdriatic Quartet će zaokružiti koncertni promo tour; austrijska promocija albuma održat će se 10. lipnja u kultnom bečkom jazz klubu “Porgy & Bess”, a slovenska 11. lipnja u Novom Mestu u KC Janeza Trdine.

Tamarin TransAdriatic quartet nedavno je nastupio i na norveškom Trondheim Jazz Festivalu, gdje je svojom specifičnim glazbenim konceptom i izvedbom oduševio publiku, što je kritičar Tor Hammerø opisao slijedećim riječima: “Tamara Obrovac – novo i uzbudljivo poznanstvo… svojim istančanim triom dala nam je nadopunu nečega što nismo ni sami znali da nam je potrebno”.

Foto: Darija Cikač

Svojim novim vizijama Tamara nam još jednom donosi jedinstveni glazbeni projekt koji kombinaciju jazza i tradicije pretvara u improviziranu glazbu modernog doba! Uz Tamaru i njenog dugogodišnjeg suradnika, izvanserijskog hrvatskog bubnjara Krunoslava Levačića, u ovoj glazbenoj formaciji nastupaju dvojica značajnih predstavnika suvremene talijanske jazz scene: pijanist Stefano Battaglia i kontrabasist i violončelist Salvatore Maiore. Stefano Battaglia je jedan od najznačajnijih internacionalno poznatih talijanskih pijanista, snimio je više od 100 nosača zvuka, najvećim dijelom kao autor, za poznate izdavačke kuće poput ECM, Universal, i druge, svirao je više od 3000 koncerata na svim značajnijim festivalima diljem svijeta, od 1998. predaje na Jazz Masterclasses u Sieni. Salvatore Maiore, talijanski kontrabasist i violončelist, predaje na Jazz odjelu konzervatorija u Vicenzi gdje je 6 godina bio i direktor, a jedan je od najpoznatijih talijanskih kontrabasista, s mnogobrojnim internacionalnim suradnjama, uključujući i trio Stefana Battaglie. Snimio je više od 50 nosača zvuka, od kojih nekoliko za svjetski priznate izdavačke kuće poput ECM Records.

Tamara Obrovac, jedna je od najznačajnijih i najsvestranijih osobnosti na hrvatskoj glazbenoj sceni. Zahvaljujući utjecajima istarske narodne glazbe i dijalekta koje koristi u kreiranju svog glazbenog izraza, u nekoliko je posljednjih godina stekla veliku popularnost. Uz kontinuiranu međunarodnu koncertnu aktivnost Tamara sklada glazbu za kazalište i film, za što je višestruko nagrađivana.

Ulaznice za koncert Tamare Obrovac TransAdriatic Quarteta koji će se održati 12. lipnja u Zagrebačkom kazalištu lutaka nabavite u sustavu Entrio.

Be social

Komentari