advent
4. prosinca 2022.

Vrijeme čitanja: 8 minute Ove godine provedite Advent na naš način, upoznajte nas kroz male božićne rituale, tradicije i sadržaje koji ispunjavaju naše adventske dane bojama veselja.

navijačke
23. studenoga 2022.

Vrijeme čitanja: 10 minute Izvadite tu majicu s motivom hrvatske šahovnice s dna ormara, otvorite si pivo, kad ga već navijači u Kataru ne mogu popiti, i krenite s nama u potragu za navijačkim duhom.

Istaknuto

Borba za spas klime na Youtubeu: #teamtrees za 20 milijuna stabala

Foto: roguerocket.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

U vrijeme kad očuvanje okoliša postaje sve važnije, društvene mreže i infulenceri imaju veliku ulogu u toj zadaći. Jedan od onih koji je te uloge svjestan je poznati youtuber MrBeast koji je u suradnji s kolegom youtuberom Markom Roberom i nevladinom organizacijom Arbor Day Foundation pokrenuo Team Trees odnosno #teamtrees.

Plan incijative Team Trees je do 1. siječnja 2020. prikupiti 20 milijuna dolara za sadnju 20 milijuna drveća. Iako zvuči ambiciozno, do sada je prikupljeno preko 13 milijuna dolara, a kada se uzme u obzir da je inicijativa pokrenuta tek 25. listopada, cilj je itekako dostižan. Sadnju će odraditi Arbor Day Foundation do kraja 2022.

Dronovi će saditi drveće

Drveće planiraju saditi dronovima, ali i brinuti da biljke ostanu na životu. “Jasno nam je da 20 milijuna stabala neće promijeniti klimu i dovesti do zaustavljanja nepovoljnih klimatskih promjena. Ali na kraju dana bolje je posaditi 20 milijuna stabala nego nijedno. Želimo preuzeti inicijativu jer nedostatak inicijative je ono što nas je dovelo do ovog projekta” – rekao je MrBeast.

Svoj novčanik odriješio je i Elon Musk

Iako samo sadnja drveća ne može zaustaviti klimatske promjene, #teamtrees je odlična inicijativa za daljnje podizanje svijesti o tome što sve možemo učiniti za okoliš. S time se slažu i mnogi drugi Youtube infulenceri koji promoviraju inicijativu na svojima kanalima (Rhett & Link, Ninja, PewDiePie, Jeffree Star…). Team Trees je dobio donacije i od Elona Muska, CEO-a Twittera Jacka Dorseyja, CEO-a Youtubea Susan Wojcicki, ali i od ukrajinske vlade, te mnogih drugih. Donirati može svatko od nas na službenoj stranici inicijative.

MrBeast je #teamtrees pokrenuo na zahtjev svojih fanova koji su mu za 20 milijuna pratitelja predložili sadnju 20 milijuna drveća. Sad kad se ova inicijativa pokazala uspješnom, pratitelji ovog youtubera ga u idućem desetljeću pozivaju i na čišćenje oceana, no i ovo je već korak u očuvanju planeta, a Internet je pokazao kako ništa nije nemoguće kad se male ruke slože.

(Visited 164 times, 2 visits today)
Be social

Komentari