nemanja
17. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 11 minute nemanja je alter-ego Puležanina koji je albumom “Voodoo Beat” zatvorio svoju psihodeličnu disko trilogiju.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Film

Televizijske razonode za ostatak ljeta – što gledati?

tv serije ljeto
Vrijeme čitanja: 3 minute

Još uvijek imamo polovicu ljeta za izgurati, a već ste iskoristili godišnji i sada vam ostaju samo slobodni dijelovi dana i možda vikendi? Ili ste od onih koji večeri u apartmanu vole provesti ispred TV-a? Bez brige, streaming platforme vrve sadržajima kojima možete ispuniti svoje slobodne sate.

Netflix i HBO svojim gledateljima nude sadržaje različitog kalibra, od raznih dokumentarnih serija do teen drama. Donosimo kratki pregled serija koje su već izašle ili izlaze do kraja kolovoza.


„Bijeli lotos“


HBO-ova limitirana serija „Bijeli lotos“ od šest epizoda društvena je satira smještena u ekskluzivno havajsko ljetovalište. Serija prati odmore raznih hotelskih gostiju tijekom jednog tjedna, dok se opuštaju i preporađaju u raju. No, kao što to često biva, svaki privid raja u pozadini skriva nešto mračno, pa tako i gosti te zaposlenici ovog hotela.


„This is pop“


Ova dokumentarna serija na Netflixu u osam epizoda daje gledateljima pogled iza kulisa u nekoliko zanimljivih fenomena u pop glazbi – kako je nastao auto-tune i zašto se koristi, razvoj glazbenih festivala, koliki učinak može imati jedna pjesma, kako funkcioniraju boy-bandovi, zašto svi hitovi današnjice izlaze iz radionica švedskih producenata… I sve to u obliku intervjua s osobama ključnim za svaki od pojmova.


„Dobro došli u Utmark“


Svi znaju sve u ovom osamljenom kutku nordijskog sjevera. Ali vremenske prilike u Utmarku čudne su i divlje, a autsajderi ne prolaze uvijek dobro. Kad se pojavi nova optimistična učiteljica, nada se novom početku. No, uskoro će saznati da je jedina osoba koja se u ovom gradu ponaša približno zrelo 12-godišnja djevojčica. Kroz Utmarkove likove pune problema, ali veće od života,  HBO-ova serija govori o pronalasku svog mjesta i usput govori o svemu što nas čini ljudima.


„Kako postati tiranin“


Peter Dinklage vodi nas ovom Netflixovom serijom kao narator u analizi crtica iz biografija nekih od najpoznatijih svjetskih diktatorskih vođa. Proučavanjem lika i djela Adolfa Hitlera, Josifa Staljina, Saddama Huseina i Kim II-sunga, među ostalima, serija daje uvid u to kako su došli na vlast, a onda i zadržali onoliko koliko su je držali.


„Ulovi i ubij“


HBO-ova šestodijelna, polusatna dokumentarna serija „Ulovi i ubij“ oživljava intimne, otkrivajuće intervjue Ronana Farrowa sa zviždačima, novinarima, privatnim istražiteljima i drugim izvorima, vođene za Pulitzerom nagrađeni novinarski podcast i bestseler „Ulovi i ubij: laži, špijuni i zavjera da se zaštite predatori“. Serija se nadograđuje na podcast i knjigu, nikad viđenim snimkama i novim uvidima u ovu priču koja potresa kulturu.


The Chair“


Sandra Oh u Netflixovoj komediji „The Chair“ glumi Ji-Yoon Kim, prvu ženu (i to koja nije bjelkinja) na vodećoj poziciji Odjela za engleski jezik na Sveučilištu Pembroke. Kim će se morati suočiti s posebnim izazovima kao vodeća žena, a gledatelji će u tim izazovima moći uživati od kolovoza.


„Tridesetmetarski val“


Šestodijelna HBO-ova sportska dokumentarna serija „Tridesetmetarski val“ intimno bilježi desetljetnu odiseju pionira surfanja Garretta McNamare koji je nakon posjeta portugalskom Nazaréu, u nadi da će pokoriti tridesetmetarski val, doveo sport na još višu razinu te s lokalnim stanovništvom pomogao preobraziti malo ribarsko mjesto u najistaknutiju svjetsku destinaciju za surfanje na velikim valovima.


„Fear Street trilogija“


Sjećate li se R. L. Stinea čiji su romani iz serijala „Ulica straha“ izlazili u OK!-u? Romani su iskorišteni kao inspiracija za trilogiju slasher filmova (oprostit ćete mi na ubacivanju filmova u listu serija, no radi se o odmah dostupnoj trilogiji) o grupi tinejdžera iz Shadysidea koje terorizira mistično zlo prisutno u gradu već stoljećima. Svaki od filmova prati različite godine, a kreće s 1994. i završava s 1666.


„Small Town News: KPVM Pahrump“


Dokumentarna HBO-ova serija u šest dijelova prikazuje malu televizijsku stanicu i način na koji njen mikrosvijet funkcionira na globalan način. Stanici ne nedostaje humorističnih zaposlenika koji svojim šarenilom čine ispunjenu cjelinu i doprinose prenošenju lokalnih vijesti u svijetu medija koji se stalno mijenja.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari