Film

„The Afterparty” (2. sezona): Party je gotov, razlaz!

The Afterparty
Foto: Screenshot from YouTube trailer
Vrijeme čitanja: 3 minute

Nakon što su u prvoj sezoni američke serije „The Afterparty” razriješili ubojstvo pop-zvijezde i nekadašnjeg srednjoškolskog kolege Xaviera, novopečeni par Aniq i Zoe odlaze na vjenčanje Zoeine sestre Grace i njenog odabranika Edgara.

Nakon burnog vjenčanja koje je okupilo širok krug ljudi, Edgar je pronađen mrtav kraj svoje mlade koja tvrdi da je nedužna. Želeći pomoći sestri, Zoe angažira bivšu detektivku Danner i Aniqa kako bi ponovno otkrili ubojicu u svojim redovima.

Misterije ponovno jašu!

Prošle godine izašla je prva sezona kriminalističke komedije pod nazivom „The Afterparty”, djelo Chrisa Millera koji ju je razvio s partnerom Philom Lordom. Dotični dvojac Lord-Miller zaslužan je za mnoge briljantne uratke kao što su „21 Jump Street”, „Lego film”, „Lego Batman film”, „Spider-Man: Novi svijet”.

Nije ni „The Afterparty” zaostajao te se u svijetu tzv. „whodunita” koji postaje sve bujniji brzo nametnuo svojom pojavom. Samo neke od detektivskih uspješnica koje dolaze na um su „Nož u leđa”, „Glass Onion” i „Poker Face” Riana Johnsona, serijal „Vrisak”, serijal filmova o Herculu Poirotu u izvedbi Kennetha Branagha, „Samo ubojstva u zgradi”.

Prva sezona serije pokazala se kao jedno od najugodnijih iznenađenja prošle godine i to zbog svog jedinstvenog koncepta. Svaka epizoda bila je ispričana iz perspektive druge osobe i to u drugom žanru ili mediju. Likovi su bili šaroliki, a odreda su ih utjelovljivali vrhunski komičari. Serija je bila neobičnog humora, intrigantne misterije i savršene dužine od osam epizoda po pola sata.

Nakon što je u prvoj sezoni obuhvatila žanrove „whodunita”, (romantične) komedije, akcije, mjuzikla, psihološkog trilera, teen drame, animiranog filma, kriminalističke serije i dječjeg showa, ova sezona predstavila je nove likove i nove žanrove.

Miks žanrova s komedijom i misterijem na čelu

Tako smo dobili:

  • nastavak romantične komedije koju priča Aniq,
  • viktorijansku ljubavnu dramu koju priča nesuđena mladenka Grace,
  • film noir u izvedbi njenog bivšeg dečka Travisa,
  • priču u duhu Wesa Andersona o odrastanju koju nam priča mladoženjina sestra Hannah,
  • film o krađi koju izvodi mladoženjin suradnik Sebastian,
  • erotski triler s inspektoricom Danner u glavnoj ulozi,
  • epsku romansu koja uključuje i mladenkinog ujaka Ulyssesa,
  • film u podžanru pronađenih snimki o mladenkinom ocu Fengu,
  • melodramski triler s mladoženjinom majkom Isabel i
  • camp horor sa Zoe te sapunicu s Vivian, mladenkinom majkom

Svaki od tih raznovrsnih likova priča svoju priču bivšoj detektivki Danner i Aniqu u obliku svog „umnog filma” u nadi da će se tako razjasniti tko je od njih okrutni ubojica koji je spreman pokvariti planove za sreću tek vjenčanom paru.

Svatko od njih je imao motiv, priliku i sredstvo, ali samo je jedan dovoljno izopačen da ubije Edgara, tehnološkog titana koji je ulagao u razvoj vlastite kriptovalute i koji je imao vrlo zamršene odnose s ostatkom obitelji.

Kako je „ubijena” serija o ubojstvu

Sama serija tako funkcionira kao kriminalistička komedija umotana u niz drugih žanrova koji sami po sebi funkcioniraju. Nažalost, ona dva najbitnija žanra, „whodunit” i komedija, najlošije su odrađeni. I dok je prva sezona imala briljantnu zvjezdanu postavu u kojoj je svaki od članova imao sjajan komički tajming, ova se morala osloniti na tek poneke glumce koji su vični ovom teškom pothvatu, nasmijavanju ljudi.

Uvijek sjajan Paul Walter Hauser („Slučaj Richarda Jewella”, „Black Bird”) pokazuje da može glumiti i u najmračnijem hororu, ali i najduhovitijoj komediji zbog svog iznimnog talenta. Uz njega tu je pouzdani Zach Woods („U uredu”) koji donosi svoju neobičnu personu, Ken Jeong („Mamurluk”, „Klub otpisanih”), najiskusniji u radu s komičkim materijalom i Sam Richardson kao Aniq. Richardson je bio pravo otkriće prve sezone, ali i u drugoj je iznimno dobro glumio. Ostatak postave nije nas toliko oduševio i znatno je slabijeg komičkog tajminga.

Manje drame, više smijeha

Dalje je problem i u scenarističkom timu koji nije na onoj razini kao što je to bilo u prvoj sezoni. Ona je imala i zanimljivije okruženje (afterparty u kući razmažene i drske pop-zvijezde), znatno kompliciraniju i nepredvidljiviju misteriju oko ubojstva, britkiju satiričku oštricu i jednostavno rečeno – više duhovitih trenutaka!

Ono što je bilo na vrhunskoj razini – glazba Daniela Pembertona, scenografija i kostimografija, fotografija i drugi tehnički elementi – ostalo je izvrsno i u ovoj sezoni. Posebno je zanimljivo vidjeti kako su vrsni kreativci rekreirali različite žanrove pa i povijesna razdoblja i tako odali omaž klasicima tih žanrova.

Gledati ili ne gledati, to je pitanje

Čak je i govor likova prilagođen povijesnom razdoblju u kojem se odvija radnja filma. Tako će primjerice u filmu noir likovi govoriti s puno bujne metaforike, a u viktorijanskoj ljubavnoj drami koristiti uzvišeni govor engleskog dvora.

Međutim, kao da kreativno vrelo dvojca Lord-Miller presušuje nakon desetak žanrova koje su obradili u sjajnoj prvoj sezoni. Našli su se stjerani u kut i u nedostatku boljih izabrali manje privlačne žanrove koji nisu dobro funkcionirali u spoju s komedijom i misterijem.

Znači li to da je serija negledljiva i da nije vrijedna vašeg dragocjenog vremena?

Konačan odgovor je, lijepom hrvatskom riječju rečeno – eh.

Možda.

Nova sezona „Lupina”, miniserija „Continentala”, druga sezone „Lokija”, treća sezona već spomenute „Samo ubojstva u zgradi” i mnoštvo drugih serija znak su da je svijet serija još veći i širi, nego jučer i da biste mogli potražiti i nešto bolje od ove, znatno slabije druge sezone serija „The Afterparty”.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari