Istaknuto
05.08.2022.

Vrijeme čitanja: 6 minute Lik Eddieja Munsona na neki je način arhetip i možemo ga svrstati u široku mrežu svojevrsne morfologije priče (gospon Propp, no pun intended), no on je također i tragedija našeg društva koje, iako čvrsto vjerujemo da nije tako, zapravo ne napreduje mnogo.

23.07.2022.

Vrijeme čitanja: 4 minute Nekoliko frendova je išlo slušati Deathhammer na Black Silesia festival u Poljsku. Novi Immolation je i dalje u vrhu death metala, ali nisam se uspio zakačiti. Le Dom je nastupio u Attacku u organizaciji No Balancea. Kad će opet neka korona da se malo smanji učestalost koncerata?

Film

BLACK MIRROR (5. sezona): Autorska lijenost i najlošija sezona dosad

10.06.2019. Ivan GlazerFacebook Black Mirror
Vrijeme čitanja: 2 minute

Black Mirror kao serija nikad nije funkcionirala kao ujednačena cjelina i svoj kultni status vuče isključivo iz kvalitete pojedinačnih epizoda. Ukupni rezultat pojedinih sezona tako je bio poprilično varijabilan i na svaki ‘San Junipero’ i ‘The Entire History of You’ je dolazio po jedan ili više ’15 Million Merits’, ‘Metalhead’ ili ‘Crocodile’.

Ipak, upravo je kvaliteta odličnih epizoda potiskivala prosječnost lošijih i gradila interes za svaku sljedeću sezonu. Black Mirror franšizi tako se oprostio i neuspjeli konceptualni film Bandersnatch jer se smatralo da nakon njega slijedi standardna sezona s barem nekoliko sjajnih epizoda koja će ponovno otvoriti niz rasprava o utjecaju tehnologije na pojedinca. Takva sezona se ovaj put nije dogodila.

black mirror

YouTube screenshot

Bez značajnog rezultata

Black Mirror je najbolji kad ima humanistički pristup i objašnjava prilagodbu ljudske osobnosti tehnološkim unaprjeđenjima koja se oko nje nalaze. Ironično, u petoj sezoni sve se tri epizode bave takvim konceptima, no nijedna ne uspijeva postići značajan rezultat.

Sezonu otvara najbolja od tri epizode, ‘Striking Vipers’ koja se bavi odličnom idejom virtualne stvarnosti kao nove fronte za ljudsku seksualnost. U izvedbi se radi tek o prosječnoj i  vrlo sladunjavoj epizodi koja svaku raspravu prekida tako što postane Brokeback Mountain u svijetu videoigara.

black mirror

YouTube screenshot

‘Smithereens’ čak ni ne odlazi u blisku budućnost nego kroz preglumljenu i predramatičnu priču upućuje izlizanu kritiku prevelikom korištenju mobitela i društvenih mreža. Kroz priču se paralelno pokušava gura blaga satira prosvijetljenog života IT menadžmenta u Sillicon Valleyju, no čak i taj dio izgleda zakašnjelo i zastarjelo.

Treća epizoda, ‘Rachel, Jack and Ashley Too’ ponovno kreće od solidnog koncepta – celebrity AI kao utjeha društveno izoliranim fanovima, ali se pretvara u jeftini Disney film o dvjema tinejdžerkama koje pomažu AI lutki da osujeti planove zle strine.

black mirror

YouTube screenshot

Preduge epizode

Teško se oteti dojmu da je loša peta sezona Black Mirrora rezultat autorske lijenosti. Puno je lakše napraviti ljubavni film nego analizirati ljudsku seksualnost, kao što je jednostavnije napraviti dječju borbu dobra i zla nego detaljnije razraditi ljudsku izoliranost u svijetu tehnologije. Preduge epizode pri tome samo maskiraju nedostatak sadržaja.

Ako je trebalo više vremena da se napravi standardno neujednačena sezona koja bi imala barem nekoliko bljeskova genijalnosti, autori su ga mogli uzeti. Black Mirror ima takvo povjerenje i publika je bez problema mogla čekati. Ovako će neke bolje epizode čekati još dulje.

(Visited 574 times, 1 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(14 votes, average: 3.286 out of 5)

Komentari