Film

NOŽ U LEĐA: Prevrtljiva kriminalistička potraga za istinom

Foto: facebook.com/KnivesOutOfficial
Vrijeme čitanja: 5 minute

Da je Rian Johnson jedan od kontroverznijih redatelja hollywoodske današnjice dokazuje činjenica da je uspio podijeliti obožavatelje Ratova zvijezda na vjerojatno najveću udaljenost do sada. Svojim osebujnim stilom i jedinstvenim humorom pomalo neobičnim za filmove o galaksiji i njezinim mnogobrojnim likovima, stvorio je film Ratovi Zvijezda: Posljednji Jedi, koji je možda čak i najjedinstveniji od preostalih nastavaka u trilogijama.

Jednom kada je osmi nastavak Ratova zvijezda izašao u kinima, mnogi su smatrali da je Rian uništio kompletno lika ne samo Lukea Skywalkera, već i cijelu radnju filma čije je jake temelje postavio J.J. Abrams u prethodniku Ratovi zvijezda: Sila se budi. Drugi su ipak smatrali da je film čak i najbolji nastavak među svim filmovima izdanim do sada i da je film koji odiše originalnošću te nimalo ne kopira svoje mnoge prethodnike koji uživaju iznimno visoku popularnost čak i 43 godine kasnije.

Johnson prije toga nije bio pretjerano poznat redatelj, a između ostaloga imao je iza sebe par kratkometražnih projekata te misteriozni noir film Brick čiju glavnu ulogu tumači Joseph Gordon Levitt, koji jednako tako uz Brucea Willisa tumači protagonista u Rianovom najrespektabilnijem filmu u karijeri Looper, o čovjeku koji se bori s budućom verzijom samoga sebe. Pa ipak, svojim najnovijim redateljskim podvigom, filmom Nož u leđa, Johnson je uzeo hrabar zalet i dokazao da je njegov osebujan stil itekako kvalitetan, ali prethodno korišten za pogrešnu vrstu filma.

Disfunkcionalna kriminalna obitelj?

Sama radnja odmah u početku otkriva da je ubijen esencijalni član patrijarhalne obitelji Thrombey, Harlan (Christopher Plummer), poznati, ugledni i bogati spisatelj kriminalističkih romana, nakon čega smo odmah uvedeni u samu srž istrage koju provodi slavni, na prvu misteriozni detektiv Beonit Blanc u društvu svoja dva asistenta.

nož u leđa
Foto: facebook.com/KnivesOutOfficial

Tijekom samog prvog čina istrage upoznajemo većinu članova naizgled vidljivo atipične obitelji, čiji se svaki individualni članovi znatno razlikuju jedan od drugoga po mnogobrojnim karakteristikama i motivima te načinu same interpretacije. Među najistaknutijima tu su Harlanova hladnokrvna i prepotentna kći Linda, njezin muž šarlatan Richard (Don Johnson), koji vidljivo skriva svoju mračnu stranu, pompozna i gramziva Joni (Toni Collette), nedovoljno nezavisan Harlanov sin Walt (Michael Shannon) te mnogi drugi. Tu svakako još treba i spomenuti glavnu protagonisticu filma i Harlanovu njegovateljicu Martu (Ana de Armas) koja pati od neobičnog zdrastvenog problema koji se manifestira na način da kada god izgovori neku laž, Marta ima napadaj povraćanja.

Jednako tako treba istaknuti i Chrisa Evansa, najpoznatijeg po ulozi Kapetana Amerike u Marvelovim filmovima, kojega je publika naviknula gledati u malo drukčijem tonu do sada, a ovoga puta ga može vidjeti kao razmaženog i arogantnog Lindinog i Richardovog sina Ransoma koji se pojavljuje tek na čitanju oporuke. Detektiv Benoit Blanc ima zadatak saznati točno što se dogodilo večer prije kako bi otkrio tko točno od članova ove naizgled naglašeno ekscentrične obitelji izvan svoga vremena jest počinio ubojstvo, nimalo svjestan da je cijela situacija puno kompleksnija nego li bi se uopće moglo predvidjeti.

Dobre glumačke izvedbe i nepredvidljiva radnja

Nož u leđa bezvremenski je triler koji pomalo djeluje kao filmska verzija poznate društvene detektivske igre Cluedo, ali najviše u području likova i ambijentu cijeloga filma, a tijekom radnje se i pojavi referenca na popularnu igru. To se odražava na apsolutno najjači faktor filma, ono što je redatelj Rian Johnson maestralno odradio, činjenicu da iako su svi likovi jednaki po svojoj ekstravagantnosti, opet su dovoljno različiti po samoj karakterizaciji i vanjskome izgledu čime se likovi izvrsno urezuju u pamćenje.

nož u leđa
Foto: facebook.com/KnivesOutOfficial

Svakako najsvjetlija točka i potpuno iznenađenje jest Daniel Craig, najpoznatiji po ulozi trenutnog agenta 007, inače pomalo drven i bezličan u većini uloga koje tumači, ovdje je briljirao kao poznati te introvertni detektiv Benoit Blanc, gdje je Craig i izvrsno odradio američki južnjački naglasak i savršeno luta između pomalo tupavog i naivnog istražitelja koji se previše drži šablone te iznimno logičnog, kvalitetnog i inteligentnog detektiva koji izlazi izvan okvira tipičnog istraživanja kako bi otkrio počinitelja i potvrdio svoj ugled koji ga krasi.

Tako se savršeno uklapa u cijeli kontekst radnje gdje svaki lik ostavlja određeni dojam na prvu, te promijeni još nekoliko dojmova kroz tijek priče gdje gledatelj više nije u potpunosti siguran što da dalje očekuje. Tako su cijeli zaplet radnje i druga polovica filma potpuno nepredvidljivi, a Nož u leđa drukčiji je od ostalih detektivskih filmova kao što su recimo filmovi o belgijskom simpatičnom detektivu Herculeu Poirotu, narcisoidnome Sherlocku Holmesu te mnogima drugima po mnogim faktorima koje zaista rijetko tko može predvidjeti, a cijelu dinamiku koje nimalo ne nedostaje tijekom filma gledatelj može protumačiti kao vožnju kroz kuću strave, gdje se zaista  nikada ne može očekivati što će naići iduće.

Redateljeva suptilna osveta

Također humor i nimalo tipičan dijalog koji je u Ratovima zvijezda širio tolike kontroverzije, ovdje se apsolutno idealno uklopio u cijeli tonalitet radnje gdje je najnormalnije da članovi obitelji jedni drugima izgovaraju stvari kao što su „Jedi govna!“

Zanimljivo jest da je ovo drugi put da se Joseph Gordon Levitt pojavio u Rianovom filmu, s kojim je surađivao do sada na većini projekata, u potpuno neprepoznatljivoj ulozi tek kao glas detektiva u seriji koju prati Martina sestra. Prvi se put Joseph pojavio kao pozadinski svemirac u Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi.

nož u leđa
Foto: facebook.com/KnivesOutOfficial

Zanimljiv je također lik koji, iako se relativno malo pojavljuje, najmlađi član obitelji, Jacob Thrombey (Jaeden Martell) koji je simboličan po tome što zadirkuje ljude, odnosno preko društvenih mreža obasipa ljude svakakvim neobičnim uvredama, te je sam redatelj njegovog lika koristio kao suptilnu kritiku na obožavatelje Ratova zvijezda koji su jednako tako Johnsona vrijeđali preko foruma, društvenih mreža i aplikacija nazivajući ga svakojakim pogrdnim nazivima zbog toga jer je navodno uništio njihov omiljeni serijal te omiljene likove iz galaksije smještene tamo, tamo daleko.

Neočekivano i originalno

Iako Nož u leđa na prvu djeluje tek kao još jedan detektivski film u kojemu se klasično istražuje ubojstvo, sami film daleko je više od toga. To je kompletno nepredvidljiva šetnja kroz potpuno neočekivane obrate i kompoziciju radnje koja nije nalik ostalim filmovima iste tematike gdje gledatelj taman kad pomisli da može predvidjeti ishod, situacija se potpuno izokrene i postavlja mnoga nova pitanja.

Prepun upečatljivih i vješto napisanih, kompleksnih likova koji ne djeluju niti potpuno nedužno, ali niti nevino, a imaju različite motivacije koje ih krase i čine sumnjivima. Bez obzira na fenomenalnu glumačku postavu koja utemeljuje ovu ekscentričnu, nimalo tipičnu obitelj, a koju čine mnogi iskusni i brojnim nagradama ovjenčani glumci kao što su, Toni Collette, Jamie Lee Curtis, Christopher Plummer, Don Johnson i mnogi drugi, svejedno su Daniel Craig i Chris Evans ti koji najviše kradu svaku scenu u kojoj se pojave.

Možda ipak ne film po svačijem ukusu s obzirom na stil i način realizacije, Nož u leđa svejedno ostvaruje ogromne šanse osvojiti ovogodišnjeg Oscara za najbolji originalni scenarij.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari