Glazba

tick, tick… BOOM!: Andrew Garfield u ulozi genija mjuzikla

tick tick boom
Vrijeme čitanja: 3 minute

Novi Netflixov mjuzikl „tick, tick… Boom!“ temelji se na autobiografskom mjuziklu glazbenoga skladatelja Jonathana Larsona (Andrew Garfield), najpoznatijeg po pisanju mjuzikla „Rent“. Mjuzikl „tick, tick… Boom!“ je napisao u kasnim ‘80-ima neposredno prije svog 30. rođendana, a sada ga na velike ekrane u svojoj premijernoj režiji donosi Lin Manuel Miranda.

Film je adaptirao scenarist Steven Levenson, a priča o Larsonovom prvom mjuzikl projektu, futurističkoj fantaziji „Superbia“.  U intimom pop-rock mjuziklu kroz ranjive, ali iskrene pjesme svatko se može poistovjetiti s temama poput krize 20-ih godina, prvi doticaji sa smrću, spoznaja da vrijeme nepovratno leti, da je 30. na vratima i da je zapeo u poslu koji ne voli. Unatoč krizama, Jonathan ima osobu koja vjeruje u njegov potencijal i koja ga usmjerava na pravi put do uspjeha. Ta osoba je legendarni tekstopisac i skladatelj, nedavno preminuli, Stephen Sondheim. Sondheim mu je osvijestio važnost završne pjesme koja će zaokružiti drugi čin „Superbije“.

Jonathan Larson: ikona mjuzikl kazališta

Ispred redatelja Lina Manuela Mirande nije bio lak zadatak. Jonathan Larson kao iznimna legenda mjuzikl kazališta ostavio je velike cipele za ispuniti te su stavljena velika očekivanja na igrani film. Miranda definitivno nije razočarao. Kroz kadrove je prožeto poznavanje mjuzikl forme, i ljubav prema ne samo mjuziklu već i samom Jonathan Larsonu. Miranda sam svjedoči o utjecaju „Renta“ i „Tick, Tick… Booma“ na njegov život: „Vidio sam ga (Rent) za svoj 17. rođendan,  moja srednjoškolska djevojka, Meredith Sommerville, odvela me u posljednji red kazališta Nederlander i za to ću joj uvijek biti dužan. (…) Osjećao sam se kao da piše o svojim prijateljima, a ja sam bilo kao: Oh, mogao bih i ja pisati jednog dana, a nijedan drugi mjuzikl me nije natjerao da se tako osjećam”, zaključio je redatelj.  Miranda je sa 19 godina napisao svoj prvi Tony nagrađivani mjuzikl „In The Heights“.

tick tick boom
Foto: YouTube screenshot

Andrew Garfield je Jonathan Larson

U glavnoj ulozi Jonathana Larsona upoznajemo  Tony nagrađenog, Oscar nominiranog glumca Andrewa Garfielda koji manirima i pjevanjem besprijekorno oživljuje Larsona na velikim ekranima. Garfield, nanovo dokazuje da je više od Spider-Mana; verbalno i neverbalno uspijeva obuhvatiti osebujnost Jonathana Larsona; svu njegovu kompleksnost i ekscentričnost genija ispred svoga vremena koji kontemplira nad životom i prolaznošću.  Larsonova emocionalna senzibilnost bila mu je jednako blagoslov i prokletstvo jer je zahvaljujući njoj uspijevao dočarati emocije koje većina proživljava, a rijetki uspijevaju sročiti. Legende svojim radom transedentiraju vrijeme i mjesto. Ljudski život je kao tempirana bomba koja traje, dok ne eksplodira i ostavi samo nered emocija za one koji preostaju.  Jonathan Larson je najbolji dokaz toga. Ogorčenost na kapitalističko društvo koje ne cijeni inovativnost i autentičnost, egzistencija i smisao života samo su od nekih motiva koji se protežu kroz film.

Bezvremenski utjecaj

Larsonovo drugo veliko kazališno djelo je mjuzikl „Rent“, koji je bio nevjerojatno uspješan i prikazivao se 12 godina na Broadwayu. Međutim, Larson — koji je svoje strahove od neuspjeha kanalizirao u „Tick, Tick… Bum!“ – nikada nije vidio da je njegov mjuzikl postao dio povijesti kazališta: umro je od aneurizme aorte u svojoj kući na dan premijere mjuzikla „Rent“ izvan Broadwaya u  35. godini života.  Film „Tick, Tick… Boom!“ omaž je dostojan ovoga genija, sa svim originalnim pjesmama iz broadwayskog mjuzikla, za sve fanove biografija i mjuzikla ovo su dva sata koja se ne smiju propustiti.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari