Izvedbene umjetnosti

Tjedan suvremenog plesa objavio program za 33. izdanje festivala

Foto: facebook.com/tjedansuvremenogplesa
Vrijeme čitanja: 3 minute

Najveći regionalni plesni festival, 33. Tjedan suvremenog plesa, ove će se godine održati u Zagrebu od 27. svibnja do 4. lipnja. Središnja lokacija festivala bit će Zagrebački plesni centar, a ostale lokacije su Zagrebačko kazalište mladih, Kazalište Gavella, HNK, Tvornica kulture te Studentski centar. Ovogodišnji festival nastavlja se na temu migracija te pitanja identiteta i pripadanja. Uvertira u festival bit će predstava koreografa Itzika GalilijaMan of the Hour“ koja se realizira u suradnji s Izraelskim Veleposlanstvom, a održat će se 22. svibnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Festival će započeti hrvatskom selekcijom, u čijem su izboru sudjelovali i strani plesni producenti i stručnjaci. Tako će riječki teatar Trafik u Tvornici kulture zagrebačkoj publici premijerno predstaviti predstavu „Welschmertz“ inspiriranu kultnom grupom Ekatarina Velika. Od hrvatskih izvođača predstavit će se i Aleksandra Mišić (“Ona”, suautor Žak Valenta), Ina Sladić (“Everything You Need To Know”), Irena Mikec (“O usamljenosti i ljudima”), Ana Kreitmayer (“Prema početku”), Martina Granić i Ana Mrak (“Botanike”), Nikolina Komljenović (“Objekt u subjekt prelazi #kralježnica”) i Ivana Kalc (“We’re in this together”, Kabinet). Publika će imati priliku vidjeti i premijerne izvedbe Staše Zurovca u koprodukciji s Liberdanceom te predstavu Sonje Pregrad Ja gledam tebe dok ti gledaš mene…“.

[We're in this together] Foto: facebook.com/DaysOfContemporaryDanceVarazdin
[We’re in this together]
Foto: facebook.com/DaysOfContemporaryDanceVarazdin

Međunarodna gostovanja nastavljaju se na temu aktualnog političkog konteksta i šireg fenomena migracija. Na festivalu će sudjelovati doajen francuske plesne scene Mark Tompkins – umjetnik koji je svojim osebujnim stilom i pristupom plesu trajno ubilježen u povijest i tradiciju suvremene francuske, ali i međunarodne plesne scene. U produkciji francuske skupine Cie. I.D.A. predstavit će se s djelom „Le Printemps“ (Proljeće) koje nas kroz četiri sola vodi kroz sudbine žena različitog podrijetla i puteva koje se oslobađaju društvenih i moralnih ograničenja.

Kroz dirljivu plesnu priču tkanu na jedanaest glazbenih tema, koje se provlače kroz tri sonate J. S. Bacha, renomirani talijanski koreograf Virgilio Sieni u predstavi “Sonate Bach” suočava se s prevladavanjem boli, reflektirajući se na jedanaest tragičnih događaja u nedavnoj povijesti koji su rezultat sukoba u Sarajevu, Kigaliju u Ruandi, Srebrenici, Tel Avivu, Jeninu, Bagdadu, Istanbulu, Beslanu, Gazi, Bentalhai i Kabulu.

Uz doajene svjetske plesne scene poput Thompkinsa i Sienija, festival i ove godine predstavlja noviju generaciju koreografa (stranih i hrvatskih) koji su se proteklih godina afirmirali na međunarodnoj plesnoj sceni. U goste nam stiže Lada Petrovski Trnovšek sa svojim plesnim solom „Nótt“ u produkciji Plesnog teatra Ljubljana, dok će se Ivan Blagajčević predstaviti kroz solo „XXY“ u produkciji Tanzhaus Zurich. Festival predstavlja i dansku skupinu Don Gnu s predstavom „N.A.R.G.“ koreografa Jannika Elkæra, francusku skupinu Cie. Cube s predstavom „AU“ koreografa austrijskog porijekla Christian Ubla te plesača skupine Ballet C de la B, Sergea Aime Coulibalya s vlastitom produkcijom „Sleepless Night in Ougadougou“  u izvedbi skupine iz Burkine Faso.

[IGOWEGOYOU?] Foto: facebook.com/tjedansuvremenogplesa
[IGOWEGOYOU?]
Foto: facebook.com/tjedansuvremenogplesa

Posebna zanimljivost Festivala je predstava „Sokol!“ slovenskog koreografa Iztoka Kovača koji se nakon 25 godina vraća na zagrebačku scenu s novom verzijom predstave „Kako sam ulovio sokola!“. Novo izdanje Sokola!, ovoga puta u izvedbi Janeza Janše i Iztoka Kovača, predstavlja se kao duhoviti osvrt i dijalog na temu povijesti i teorije suvremenog plesa. Na festivalu će predstave “Students of Images” Matije Ferlina te “I (ne pipkaj ništa) jer će ne stati be šumno” Nikoline Pristaš izvesti studentice odsjeka suvremenog plesa Akademije dramske umjetnosti. Polaznici intenzivnog programa strukturirane prakse pod vodstvom koreografa Thierryja Smitsa još će jednom izvesti završni rad pod nazivom “IGOWEGOYOU?”.

U okviru festivalskog programa predstavlja se i recentni rad Integriranog kolektiva za istraživanje pokreta (IMRC-a), kolektiva koji promiče ideju da ples i pokret nisu uvjetovani tjelesnom datošću. Kolektiv se sastoji od osoba sa i bez invaliditeta, plesača koji imaju dugogodišnje iskustvo, dolaze iz raznih plesnih stilova, tjelesnih praksi i edukatorskih sustava, a djeluju u okviru rezidencijalnog programa Zagrebačkog plesnog centra. Zajedničkim radom žele produbiti razumijevanje suštine kretanja, izvedbe i komunikativnosti plesa.

Ulaznice za 33. Tjedan suvremenog plesa u prodaji su od 14. svibnja u Zagrebačkom plesnom centru u Ilici 10. Organizator festivala je Hrvatski institut za pokret i ples (HIPP).

Be social

Komentari