Izvedbene umjetnosti

39. Tjedan Suvremenog Plesa: Događaj godine za ljubitelje pokreta

tjedan
Foto: Harve Deroo/Tjedan suvremenog plesa
Vrijeme čitanja: 3 minute

Zagreb će od 1. do 12. lipnja po 39. put ugostiti mnoga domaća i inozemna plesna imena. U 12 festivalskih dana publika će imati priliku pogledati skoro 20 predstava, ali i sudjelovati u radionicama, mastercalssovima, konferencijama, razgovorima i videoinstalacijama koje su dio OFF-programa.

Tjedan suvremenog plesa jedan je od najvećih plesnih festivala u regiji. Tema je ovogodišnjeg, 39. izdanja, održivost na području plesnih karijera, resursa, kao i cjelokupnog društva.

Festival otvara predstava „Iʾm alive!” koreografa Žaka Valente u produkciji riječkoga plesnog kolektiva Trafik i izvedbi Tonija Flege. Predstava je to koja spojem klasičnog baleta, ekscentrične mode i post-punk zvuka progovara o održivosti plesačkih karijera te životnim, ali i umjetničkim izazovima s kojima se plesni umjetnici svakodnevno susreću.

Foto: Tjedan suvremenog plesa

Inozemna imena

Jedno od velikih imena s čijim će se radom publika imati priliku susresti jest Maguy Marin – francuska koreografkinja koja djeluje već više od 40 godina, a čiju ćemo predstavu „May B” iz 1981. godine, inspiriranu djelima Samuela Becketta, u osvježenoj verziji moći pratiti 2. lipnja.

O poetičnoj ljubavi kroz ples i koncertnu izvedbu klasične glazbe progovara slovenska „Voli me nježno”, dok nas „Hardly ever” spušta na zemlju i propituje koncept istine i laži u kazališnome, ali i svakodnevnom iskustvu.

Predstava „Translations”, kanadske koreografkinje Naomi Brand, tematizira percepciju i zahvaljujući deskripciji pokreta potpuno je prilagođena slijepim i slabovidnim osobama.

Na potpuno poseban način imat ćete priliku prošetati gradom te postati sudionicima predstave „Mechanics of Distance”, koju potpisuje Máté Mészáros, a srpski plesni umjetnici Katarina Bučić i Rade Obradović odvest će nas na „The Road to the Moon”.

Gostuju i Skopje Dance Theater („Donʾt touch my eyes”), bugarski Brain Store Project („Shamebox”), francuski konceptualni projekt Sine Qua Non Art te talijanski plesač i glumac Marco DʾAgostin („Best Regards”).

Foto: hnk.hr

I Hrvati plesače za trku imaju

Nipošto ne smijemo izostaviti hrvatske predstave: „Stidljivost drveća” (Zrinka Šimčić Mihanović), plesni duet za plesačicu i glumca „Walk on the Wild Side” (Saša Božić) te „Zagrljaje” Ksenije Zec – koji tematiziraju tjelesni kontakt, koji nam je tijekom pandemije virusa COVID-19 itekako bio uskraćen.

Festival ugošćuje vjernoj publici poznata plesna imena, ali i otvara prostor mladima – pa će se tako na repertoaru 3. lipnja naći „Horda”, koju izvode učenici zagrebačke Škole suvremenog plesa Ane Maletić, kao i predstava „Nestani ovdje” u izvedbi studenata treće godine izvedbenog smjera s Plesnog odsjeka Akademije dramske umjetnosti.

Foto: Škola suvremenog plesa Ane Maletić

Izdvoji koji sat za ples

Festival je partner europskog projekta Perform Europe 2022, a producira ga Hrvatski institut za pokret i ples. Predstave se izvode na nekoliko lokacija: u Zagrebačkome plesnom centru, Histrionskome domu, Tehničkome muzeju, na sceni F22 Akademije dramske umjetnosti… Ulaznice možete rezervirati na https://www.tjedansuvremenogplesa.com/, gdje su dostupne i detaljne informacije o predstavama, kao i o OFF-programu.

Ako ste ljubitelj plesne umjetnosti, sigurno odavno u svojim kalendarima imate označen Tjedan Suvremenog Plesa, ali ako nikad niste otišli na predstavu suvremenog plesa, savjetujemo da odaberite neku koja se izvodi prvih festivalskih dana – moglo bi vas oduševiti i tražit ćete još!

Be social

Komentari