Izvedbene umjetnosti

Predstavljen program 34. Tjedna suvremenog plesa: Teme identiteta i sloboda ekspresije

tjedan suvremenog plesa
Foto: www.danceweekfestival.com
Vrijeme čitanja: 4 minute

Najveći međunarodni plesni festival u Hrvatskoj, te jedan od najstarijih u Europi, 34. Tjedan suvremenog plesa, ove će se godine održati u Zagrebu od 27. svibnja do 4. lipnja. Ovogodišnje izdanje festivala donosi nekoliko premijernih naslova, neka nova imena, kao i na nova ostvarenja umjetnika s kojima smo se imali prilike upoznati. Središnja lokacija festivala bit će Teatar &TD, dok se ulaznice već nalaze u prodaji u prostoru KIC-a za sva ovogodišnja festivalska događanja. Ostale lokacije na kojima se odvija festivalski program su: Histrionski dom, Kino Grič, Muzej suvremene umjetnosti, DK Gavella, Kulturno informativni centar te Studentski centar.

Tjedan suvremenog plesa je tijekom protekle 34 godine postojanja prezentirao preko 800 renomiranih svjetskih umjetnika te producirao 80-ak premijernih izvedbi domaćih autora, proizvevši tako nekoliko generacija hrvatskih koreografa i plesača. Suvremeni ples, kao jedna od najdinamičnijih izvedbenih umjetnosti 20. stoljeća, a s istom tendencijom i u 21. stoljeću, izraz je autohtonosti i identiteta podneblja u kojem nastaje, a ne samo autora koji stvaraju. Autori se ove godine okupljaju upravo oko teme identita i uloge pojedinca u društvu, naročito oko pozicije mladih i njihove uloge unutar šireg europskog konteksta u odnosu na aktualnosti kojima svjedočimo proteklih godina, a na koje ni mi u Hrvatskoj nismo imuni. I zato i ovaj festival slavi slobodu ekspresije, talent duha, te kroz zajednička druženja uz ples i kroz refleksiju o temama koje nas sve više zaokupljaju, nudi i nadu za bolju budućnost.

Ove godine, nastavljajući suradnju sa SIDance Festivalom iz Južne Koreje, Tjedan suvremenog plesa po prvi puta predstavlja korejske plesne umjetnike i to povodom 25 godina gospodarske i kulturne suradnje. Južna Koreja predstavlja velesilu u plesnoj produkciji te u školovanju plesnih umjetnika, nadovezujući se na tradiciju američkog suvremenog plesa uz snažni suodnos s vlastitom tradicijom. U Zagreb dolaze predstave “Immixture” Korea National Contemporary Dance Company i “Do you copy, Houston” skupine Goblin Party. Festival će pružiti pogled i na noviju španjolsku plesnu scenu kroz prezentaciju tri produkcije, “Avalanche” Danija Panulla, “Anarchy” Societat Doctor Alonso i “The Time takes the Time Time takes” Guya Nadera i Marie Campos.

[Djevojke u ljetnim haljinama volim] Foto: www.danceweekfestival.com

Festival će započeti dvjema premijerama: “Djevojke u ljetnim haljinama volim“ Studija za suvremeni ples u koreografiji Petre Hrašćanec i dramaturgiji Saše Božića te hrvatskom premijerom predstave slovenskog barda suvremenog plesa, Matjaža Fariča, koji ove godine slavi 30 godina rada i koji je u Hrvatskoj ostvario niz zapaženih suradnji. Riječ je o predstavi „Red-Trail“. Od premijera ističe se „Horror Vacui“ u produkciji Kik Melonea. Hrvatsku premijeru ima i novi projekt Jasne Layes Vinovrški „Lady Justice“, netom nakon njene pariške premijere. „Lady Justice“ rezultat je dugogodišnje suradnje festivala s koreografkinjom, koja je kulminirala kroz uspješnu i međunarodno afirmiranu produkciju „Staying Alive“ nastalu u okviru međunarodnog projekta Migrant Bodies.

Predstava “OOOOOOOO” talijansko-nizozemskog koreografa Giulia D’Anna inspiraciju nalazi u zagrebačkom Muzeju prekinutih veza, u vrijeme njegova boravka u Zagrebu u okviru međunarodnog europskog projekta Choreodrome. Ova nagrađivana predstava, koja već neko vrijeme uspješno obilazi europske pozornice, strukturirana je poput plesnog mjuzikla te na duhovit način progovara o identitetu i položaju mladih u Europi, bez granica, danas i u iščekivanju vremena koje dolazi.

One koji prate festival razveselit će ponovno gostovanje nezaboravnog, duhovitog austrijskog dueta, Luka Biao i Dominika Grünbühela s predstavom „Ohne nix“ koja je 2016. odabrana od najveće europske plesne mreže (Aerowaves) među 20 najboljih predstava novije generacije europskih autora (uz predstavu „Staying Alive“ Jasne Layes Vinovrški).

Festival i producentska organizacija Hrvatski institut za pokret i ples već tri desetljeća sustavno senzibiliziraju širu javnost da kreativno bavljenje plesom nije uvjetovano tjelesnom datošću, te podupiru umjetničku praksu koja u suvremenu plesnu praksu uključuje i osobe s invaliditetom. Stoga se na festivalu reprizira predstava „Nukleon“ u izvedbi IMRC kolektiva (Inkluzivni kolektiv za istraživanje pokreta) i u koreografiji Aleksandre Janeve Imfeld. Također po prvi puta TSP predstavlja i plesnu skupinu SPINN iz Švedske, a time ujedno i EU projekt Moving Beyond Inclusion čiji su aktivni sudionici i partneri uz Veliku Britaniju, Njemačku, Italiju, Švicarsku i Švedsku.

[OOOOOOOO] Foto: www.danceweekfestival.com

Novi projekt suradnje je Ples i moj grad s plesnim organizacijama izvan Zagreba. Ovaj projekt pojedine gradove predstavlja kroz kraće plesne radove te time pridonosi umrežavanju umjetnika i daljnjem jačanju regionalnih centara. Projekt je osmišljen u suradnji s dugogodišnjim suradnicima festivala, umjetnicima Žakom Valentom i Aleksandrom Mišić. Uz još par događanja nadamo se da će festival potaknuti na druženje uz ples, ne samo našu tradicionalnu i vjernu publiku, već i mlađe naraštaje, kao i one koji će tek obilježiti plesnu scenu svojim radovima u nadolazećem periodu.

Filmsko agrijavanje za 34. Tjedan suvremenog plesa

Kroz partnerstvo s Dokukinom KIC organizirano je zagrijavanje za 34. TSP u želji da se kroz popularne i aktualne plesne filmove pozove građane da istraže i druge medije kojima se ples sve više producira i popularizira. U sklopu toga bit će prikazana tri dokumentarna filma o ljudima koji su svoj život posvetili plesnoj umjetnosti. Izraelska plesna ikona Ohada Naharina očarat će gledatelje u veličanstvenom filmu Mr. Gaga (inače, njegova plesna skupina Batsheva vodeća je međunarodna plesna institucija). Boljšoj Babilon otkriva nam mračnu stranu bijelog baleta, dok je Martha&Niki energetska bomba afričkog ritma o prvom ženskom duu koji je pobijedio na najpoznatijem međunarodnom natjecanju uličnog plesa u Parizu.

Festival su ove godine podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Veleposlanstvo Države Izrael, Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske, Ministarstvo kulture, sporta i turizma Južne Koreje. Partneri festivala su Teatar &TD, Studentski Centar, Kulturno informativni centar (KIC), Dokukino KIC, Muzej prekinutih veza, Obzor putovanja. Programski partneri su DK Gavella, Histrionski dom, Art Kino Grič, Muzej suvremene umjetnosti, Zagrebački plesni centar, Liberdance. Festival medijski prate Radio 101, Kulturpunkt i Ziher.hr.

Be social

Komentari