novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Vizart

Plan evakuacije: Prostorno ispreplitanje zvučnog doživljaja

Plan evakuacije
Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Splitski umjetnik Toni Meštrović sinoć je u 20 sati, u prostoru Pogon Jedinstvo u sklopu Galerije Močvara, uvodnim razgovorom otvorio svoju izložbu naziva Plan evakuacije. 

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr
Plan evakuacije kao jedinstvena zvučna instalacija

Riječ je o ambisoničnoj 3D zvučnoj kompoziciji koja istražuje zvukove Jadrolinijinog putničkog broda Tijat, izgrađenog davne 1955. godine. Naglasak je stavljen na odzvanjanje zvukova mašina koje se šire kroz sve otvore na brodu, svaki na svoj način. Zbog interesa za elektronske audiovizualne medije, Toni Meštrović u Planu evakuacije istražuje zvukove u zvuku i posjetiteljima pokušava predočiti osobnu percepciju mora, tj. osobnu percepciju zvuka vode koji može i ne mora na jednak način djelovati na nas. Meštrović osebujno koristi zvučni instalacijski sustav kroz poseban režim.

“Korištena oprema je sastavljena od različitih vrsta mikrofona na stalcima, kontakt mikrofona, hidrofona za podmorsko snimanje zvuka i digitalnih audio snimača koji omogućavaju 10 kanalno sinkrono snimanje.” – Toni Meštrović

Pri ulasku u izložbeni prostor gotovo da se nalazimo u potpunom mraku. Posjetitelj je ondje okružen mnogobrojnim nevidljivim zvučnicima koji su u sporednim ulogama, a zvukovi koji dopiru iz njih protagonisti su cijele priče. Dok su pojedini posjetitelji bili su potpuno smireni zbog djelovanja zvukovne instalacije, dok se kod određenih posjetitelja stvarala blaga anksioznost vidljiva na njihovim licima i pokretima tijela. Tomu su zasigurno doprinijele jedva osvijetljena prostorija, ili pak sam produkt instalacije.

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Plan evakuacije emotivno i zvukovno prikazuje tijek jednog radnog procesa umjetnika, Tonija Meštrovića. Vrlo očito je da ona sama za sebe predstavlja svojevrstan portret kroz akustični orkestar snimljenih zvukova. Produkcija rada i realizacija 3D kompozicije, pripremljeni su od više fragmenata same kompozicije i kroz kretanja kombinacije vode, zraka i zvuka, zvučna instalacija postaje interpretacija krhkog ekosustava. Zanimljiva činjenica je i ta da reproducirani zvučni zapisi kroz zvučnike odašilju neobične vibracije koje se grade od niskih do visokih, najdubljih i brujećih tonova. Plan evakuacije za Tonija postaje prostor života, između ostalog, obilježen prostorom u nastajanju.

Instalacija u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo može se razgledati do 8. travnja od 17 do 20 sati, a ulaz je besplatan. Organizatori događanja su Udruženje za razvoj kulture “URK” + Klub Močvara i KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse.

Be social
Što misliš o ovoj izložbi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari