Glazba

Top 10: Let 3 i njihovi najupečatljiviji modni odabiri

Mrle, Let 3, Mama ŠČ
Let 3: Mrle - najbolji outfiti / ilustracija: Igor Jurilj
Vrijeme čitanja: 7 minute

Kako je euforija oko Mame ŠČ i Eurosonga završila, inspirirani nastupima Leta 3, raspravljali smo na Ziheru o najboljim outfitima riječkih brkana kroz godine. Gledajte, složit se nikad nećemo jer previše je toga u 35 godina, ali sigurno je jedno: Mrle je jedan od najvećih i najdugovječnijih manekena Lijepe Naše koji i u šezdesetima ne silazi s naslovnica.

Danas zato biramo deset kostima kroz godine, a Mrleta koristimo kao lutku za sve modne krikove Leta 3. Sve se, naravno, na kraju vraća na ruže, čepove i guzice, pa smo vas odlučili počastiti poklonom. Ili igrom.

U stilu prošlostoljetnih časopisa u kojima ste mogli izrezati crtež ženskog modela i pridruženih modnih kombinacija, pa se poigrati s papirnatim revijama, dijelimo s vama igru „Obuci Mrleta” na kraju teksta, gdje riječku gologuzu i brkatu legendu možete obući u neki od outfita koji su ispisali povijest hrvatskog rocka i medija.

Brnjice – album „Jedina”

Let 3 su u eri i prije klečatelja tresli lažno ćudoređe i moral nacije koja nikad nije imala ništa protiv ogoljenih žena, no vidjeti gole frajere uzbudilo je zemlju i regiju više negoli vatikansko zataškivanje pedofilije.

Posebno kada su u novi milenij zašli kao od majke rođeni, naoružani samo svojim batinama koje su zauzdali brnjicama. Potencijalno pobješnjele piše trebalo je obuzdati. No da nije bilo brnjica možda se danas zemlja ne bi borila s demografskim padom.

Godine 2008 Mrle mi je rekao: „Brnjice smo ispočetka nosili jer su žene iz prvih redova skakale na nas i grizle nas za kurac. Onda smo se požalili i između nas su postavili ograde, stavili redare pred nas, a oni ne skaču baš na kurac pa ih ne moramo nositi.”

Kondomi – album „Bombardiranje Srbije i Čačka”

Bombardiranje Srbije i Čačka (2005)

Nakon „Jedine” na red je došlo „Bombardiranje Srbije i Čačka” – svojevrsni uglazbljeni Monthy Python koji ponovno nikoga nije ostavio ravnodušnim. Neki su reagirali brže, neki sporije (braći Srbima trebao je Eurosong 2023. da skuže ovaj album iz 2005.), pa su Letovci navukli neonske poliesterske kostime nalik kondomima na svojim nastupima da spase Slavenke od vragova u sebi.

O odijelima zelene i ružičasto-crvene boje, Mrle je pričao: „To je crvena, jarka crvena boja. Obično kad lupaš po pički ona pocrveni i otprilike izgleda tako. Onda poplavi kad i dalje lupaš, a kad si jako uporan onda se sve te boje od udaranja pomiješaju i izađe neka smrdljiva zelena tvar!”

Čobansky – album „Bombardiranje Srbije i Čačka”

Bombardiranje Srbije i Čačka (2005)

Pokojna dizajnerica Ivana Popović i Let 3 godinama su bili modni tandem; provokativni kombo čija je zajebancija došla do vrhunca nakon objave „Bombardiranja Srbije i Čačka” – albuma na kojem su Riječani remiksirali sve kulturne stereotipe, klišeje i tradicije naroda bivše Juge, a čobanluk podvukli kao zajednički nazivnik sviju nas južnih Slavena.

Ivana je dizajnirala nekoliko modnih linija, među kojima je prašinu digla linija s janjećim i ovčjim kožama te drugim životinjskim ostacima, kojima su se prekrili brkati dečki. Šubare, brčine i opanci! The saga continued. Popović i bend surađivali su ponovno kasnije, sve do njezine prerane smrti 30. prosinca 2006. godine.

Ribe i grbovi – „Bombardiranje Srbije i Čačka”

Mama ŠČ – Dora/Eurosong (2023)

Iako zajebantski, performans Leta 3 je skoro uvijek politički, a provokacije i korektivi ne zadržavaju se samo unutar granica Lijepe naše, nego prelaze i granice drugih bivših bratskih naroda.

No nisu oni prvi koji su prešli granicu 2006., kada su na slovenskoj televiziji nastupili u mornarskim hlačama s rupama na guzovima za čestitarske ruže iz čmara i s oradama oko vrata kao simbolom Hrvatske s kojom je Dežela bila u pograničnom sporu.

Te 2006. godine dogodio se nastup na slovenskoj nacionalnoj televiziji u emisiji Tistega lepega popoldneva, u kojoj su momci uživo predstavili tadašnji aktualni singl Dijete u vremenu, ugrozili su moral slovenske nacije, jer su nastupili s ribama kao kravatama i s ružama u guzici.

„Direktor televizije imao je osjećaj da ga provociramo jer je porijeklom bio Hrvat. Mislio je da baš njemu hoćemo nešto reći, a nisam ni znao da je Hrvat, ni tko je u biti.”, rekao je Mrle.

Moja ŠČikla

Moja ŠČikla (2006)

Kad je Seve 2006. godine na Dori pobijedila s pjesmom Moja štikla, koja je Hrvatsku odvela na ljetovanje u podsezoni u Grčku, nastupila je kao vesela, crvena ojkača, jadranska flamenco narikača u štiklama koje su nadahnule Let 3 – koji je uvijek sklon cross dressingu. I prije negoli je to bio globalni trend.

Let 3 nastupili su u crnim perikama, ščiklama i haljinama, pojavili se umjesto LADA u Gonzovom spotu za Sevkinu pjesmu u narodnim nošnjama kakve su furali na „Bombardiranju Srbije i Čačka”, a onda koji mjesec kasnije i bili nagrađeni Porinom u kategoriji za Najbolji album godine.

Zatvorenički/zatvorski/zatvor (čepić) – Live DVD „Živa pička”

Živa pička (2008)

Sam je kraj 2008. godine, a Let 3 broji regionalne skandale zbog vrijeđanja naših južnoslavenskih vrijednosti, etike i estetike što nas ujedinjuje. Don Anđelko Kaćunko puku propagira bend BMV (Bach, Mozart, Vivaldi) s povremenim uživanjem u Thompsonovim „E, moj narode” i „Bilo jednom u Hrvatskoj”.

Sanader se igra povuci-potegni s Vladom, Facebook tek postaje riječ s ulica, a YouTube i dalje nije servis mogula. Riječki rockeri nakon svog live izdanja „Živi kurac” snimaju i oblikuju pandan – „Živa pička” kao koncertni DVD upakiran s iznenađenjima i poslasticama za rockere i ljevičare. Pod katolički bor.

Majstori marketinga gostovali su kod Aleksandra Stankovića u emisiji Nedjeljom u 2 gdje su se nakon osvrta na tabu teme, poput tadašnjih afera bivšeg ministra Šukera i na demonizaciju rocka don Anđelka Kaćunka, naciji obratili u zatvorskim kostimima. Naravno, s rupama na guzici. A zašto? Da bi mogli ispucati svoje čuvene plutene čepove iz guzica dok je androidska glava opetovano zjapila riječ pička” iza njih.

Zbog toga Stanković “prekida” danas slavnu epizodu nedjeljne emisije. Već tri tjedna poslije, Stanković se “posipa pepelom” i protivi se suzdržanoj lisici HRT-a, Hloverki Novak Srzić kao urednici, i s Letovcima lip-synca riječi hita Riječke pičke.

Letovci su garantirali da Aco Stanković nije inscenirao gostovanje, ali je u podcastu Inkubator prošle godine priznao da je svaka sekunda odigrana prema planu koji je tijekom cijele emisije bio isprintan na papirima pred Mrletom i Prljom.

Biskupski – „El Desperado”/„Two Dogs Fuckin”/„Kurcem do vjere”

Kurcem do vjere (2013)

Mrle i Prlja krstili su svoja reizdanja prva dva albuma „Two Dogs Fuckin” i „El Desperado” 2009. godine u Dallas Shopu u Zagrebu svetom vodicom, obučeni kao rock biskupi.

Par godina kasnije ponovno su posudili kostime od originalnih drag queenova iz Hrvatske – onih u celibatu i koji se svjim stavovima upliću u vaše maternice i gaće – da bi se u njima slikali na naslovnicu ploče „Kurcem do vjere”. Ispod zlatnih halja ukrućeni divovski pimpeci nosili su poruke mira u vidu bijelih golubica.

Croatia 12 – points – „Mama ŠČ”

Bombardiranje Srbije i Čačka (2005)

Let 3 na Eurosongu u Liverpoolu = najveći spektakl Hrvatske na ijednom dosadašnjem izboru za pjesmu Europe (i pridruženih kontinenata). Ako je medij poruka, onda je medij kostim, a onda to znači da je kostim poruka.

Ponovno ih je oblačio Juraj Zigman (i to nakon višegodišnje suradnje za koncerte poput Antivalentinova) koji je dizajnirao raskošne, klasične dvorske haljine. Bend se podijelio u dvije države: Hrvatsku koju su predstavljali i Ukrajinu koja je bila domaćin (na britanskom tlu).

Ispod ekstravagantnih haljina koje su plijenile pažnju cijele Europe, dečki su nosili potkošulje s vlastitim portetima iz pionirskih, dječjih dana i tu-tue poput balerina.

Krokodilski psihopat – „Mama ŠČ”

Mama ŠČ – Dora/Eurosong (2023)

Mali podli psihopat meets Drag Race! Osim što je Jovanka Broztitutka simbol karikiranja u Mami ŠČ, petorka je za nastup na Dori odabrala ekstravaganatne, kičaste reinterpretacije vojnih uniformi za izvedbu pjesme o modernim diktatorima i psihopatima.

Ni Hugo Boss se ne bi posramio outfita u više slojeva koji su im sigurno dobrim dijelom osigurali glasove za odlazak u Liverpool. Umjesto nacifašističkih simbola na vojnim kapama, riječki satiričari-performeri stavili su svoj simbol, svoj brend koji je obilježio 2023. godinu više negoli svastika 1941. godine – poklič ŠČ!

Kuhar hoba – „Živa pička”

Živa pička – Route 66 (2009)

Let 3 su u promociji slično što i Stevo Karapandža u kuhinji. Od svakidašnjih sastojaka znaju napraviti začinjeno, ukusno jelo.

Da bi promovirali izdanje svog live CD-a i DVD-a „Živa pička”, 2009. u Route 66 došli su u dedinim gaćama, s kuharskim kapama na glavama i brčinama pod nosevima dok su u dječjim bazenima na napuhavanje čistili hobotnice koje su kasnije postale svježa ljetna salata za medije. Gurmanski outfiti! Nažalost, falile su dagnje…Mrle, Let 3, Mama ŠČ
Obuci Mrleta – skini, isprintaj i oblači / Ilustracija: Igor Jurilj (Yellow Yuri)

Materijale za igru skini OVDJE besplatno u visokoj rezoluciji.

Podijeli s nama svoje kombinacije na društvenim mrežama!


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.


Be social

Komentari