Film

Ziher filmolista: Najbolji filmski bijegovi u slobodu (i njihovi pokušaji)

Foto: http://www.thenation.com/article/why-americans-dont-care-about-prison-rape/
Vrijeme čitanja: 3 minute

Postoje filmovi koje uvijek rado gledamo, žanrovi s  kojima se poistovjećujemo i oni filmovi kojima se uvijek isponova vraćamo. Posebna kategorija filmova koja se ne može pohvaliti s opuštenim dijalozima i ugodnom atmosferom mjesta boravka u filmu zasigurno su tzv. prison break movies u kojima se napeta radnja i domišljatost likova isprepliću sa nemogućim vizijama i snovima o slobodi. Na što je sve čovjek spreman pristati i koliko idealna njegova ideja mora biti da bi pobjegao iz dobro čuvanog kaveza ?

10. Life is beautiful
Zatvor u obliku koncentracijskog logora u kojemu ljudi gube živote, promijenit će sudbine oca i sina. Oni su židovi i dobro znaju što im se sprema, no otac pomoću volje, humora i dosjetki svaki dan iznova odgađa njihovo pogubljenje i planira bijeg.

9. Schindlerova lista
Jedan od definitivno najgledanijih filmova, Schindler’s List borba je pojedinca protiv sistema, jedan čovijek koji shvaća da je razlika među ljudima ono što izaziva mržnju i strah, pa tako i Holokaust, postepeno postaje junakom ove priče u želji da barem malo ispravi već započetu katastrofu koju na neki način i sam podržava. Ne učiniti ništa protiv onoga što je loše jednako je kao i počinjen zločin… Briljantno snimljen film Stevena Spielberga u crno-bijeloj tehnici teško da će ikoga ostaviti ravnodušnim.

8. Shutter Island
Glavnu ulogu nosi Leonardo DiCaprio, federalni istražitelj i njegov novi partner (Mark Ruffalo). Dvojac dolazi na otok istražiti misteriozni nestanak pacijentice iz dobro čuvane umobolnice. No, njihova istraga se pokazuje misterioznijom nego se u početku činila. Film pun preokreta i napete atmosfere dovodi u pitanje ljudski razum i gledaoce navodi da se zapitaju tko je tu lud ? Do samoga kraja.

7. 3:10 to Yuma
Biti banditom danas i nekada posve je drugačije izgledalo. Jedan farmer primoran zbog dugova pristaje biti pratnja i osigurati dolazak ozloglašenog kriminalca na posljednji vlak za Yumu. Na putu prema vješalima teško je raspoznati tko su pravi prijatelji, a tko neprijatelji. Akcijski vestern u kojem glume Russell Crowe i Christian Bale.

6. The Rock
Jedini zatvorski film s liste u kojemu se iz zatvora ne bježi, već se u njega pokušava ušuljati. Da bi se spriječila grupa terorista u zloglasnom naumu potrebno je poduzeti drastične mjere. Sean Connery, jedini robijaš koji je ikad pobjegao iz slavnog Alcatraza, angažiran je od strane države da im oda tajnu svog bijega.

5. The Way Back
Spoj zatvorenika različitih nacionalnosti pokušava nemoguć bijeg iz zatvora koji nema ogradu, a prepreka njihovoj slobodi  je nemilosrdna klima Sibira. Početni plan je bio pobjeći iz Rusije, ali na njihovo razočaranje komunizam se širi i prelazi granice. Njihov put se produžuje i sada prelazi i preko cijele Indije. Glavne uloge su Colin Farell i Ed Harris.

4. Escape from Alcatraz
Alcatraz je bio najbolje osiguran zatvor svoga vremena i nitko se nikada nije usudio pokušati pobjeći. No, dati petama vjetra iz ove priče za trojicu muškaraca značilo je – sve ili ništa. Clint Eastwood i dvojica zatvorenika riskirat će svoje živote u pokušaju bijega. Film sniman po izmišljenoj priči dramatičan je i prepun napetih situacija.

3. Most na rijeci Kwai
Film je nagrađen sa sedam Oscara uključujući one za najbolji film, režiju, glavnog glumca (A. Guinness), kameru, montažu, scenarij i glazbu od koje je najpoznatija ostala melodija zviždanjem Marša pukovnika Bogeya. Poznati britanski redatelj sir David Lean poznat je po filmovima kao što su: Veliko očekivanje, Oliver Tvist, Kratki susret, Lawrence od Arabije, Ryanova kći, Doktor Ži-vago, Put u Indiju i dr., za svoj je rad višestruko nagrađivan u karijeri. Dobio je čak dva Oscara i devet je puta nominiran za prestižnu nagradu.

2. The Shawshank Redemption
Nakon presude kojom je proglašen krivim za ubojstvo vlastite žene i njenog ljubavnika, Andy Dufresne (T. Robbins) 1947. stiže u zloglasni zatvor Shawshank kako bi odslužio doživotnu kaznu. Inače bankovni stručnjak i ugledni gospodin, Andy je ubačen u sredinu o kakvoj nije mogao niti sanjati. Okružen kriminalcima i sadističkim čuvarima, vrlo se brzo suočava s brutalnošću zatvorskog života. Ulogu zatvorenika također igra M. Freeman, a film nosi nagradu za najboljeg snimatelja kao i mnoge druge.

1.Great Escape
Film sniman po istinitom događaju – Australac Paul Brickhill upravljao je vojnim zrakoplovom koji su nacisti srušili nad Tunisom 1943. nakon čega je odveden u strogo čuvani zatvor Stalag Luft III u Njemačkoj. Sudjelujući sa svojim kolegama u planu i izvedbi spektakularnog bijega (od 76 bjegunaca slobode su se dokopala samo trojica), Brickhill je o tim uzbudljivim događajima nakon završetka rata napisao knjigu koja je poslužila kao predložak američkoj akcijskoj ratnoj drami “Veliki bijeg”.

Ovi filmovi su, prema mom mišljenju, jedni od najboljih svoje vrste. Iako ih je ovdje samo deset, ipak možete dobiti sliku o tome  kako je to biti zatvoren, sputan i lišen slobode. Zatvor je naj brutalniji oblik ljudskog zlostavljanja i iako su neki zatvoreni s opravdanim razlogom, ostaje nam pitanje tko je bio onaj koji je izrekao presudu, i je li zatočeništvo uistinu pravda kad se radi o zločinu protiv ljudskosti. Svi smo mi, također, na neki način zarobljenici, ali o tome nekom drugom zgodom, a do tada slijedite vlastitu savijest i…budite dobri.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari