Vizart

Novi pokušaji okončavanja istrage o najvećoj američkoj pljački umjetnina?

Foto:fbi.gov
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto:fbi.gov
Foto:fbi.gov

Dana 18. ožujka 1990. godine, dvojica lopova prerušenih kao policajci  su dobili neometani  pristup u Isabella Stewart Gardner Museum u Bostonu, a kada su se našli  unutra, vezali su  zaštitara i krenuli  pokrasti  13 objekata, uključujući i rijetke  slike  Rembrandta, Degasa i Vermeera, čija se vrijednost procjenjuje na oko 500 milijuna dolara. Nakon uspješne krađe koja je trajala  oko 81 minutu neopaženo su izašli sa trinaest skupocjenih umjetnina bez da ih je itko primijetio i zaustavio. Zanimljivo je to da se ovaj slučaj smatra  najvećom krađom nekretnina te najvećim  zločinom u povijesti SAD-a.

Osim slika, u ukradene predmete je uključena i  kineska brončana posuda  i vršak s vrha Napoleonove svilene zastave.

Foto:facebook.com/pages/Vermeer
Foto:facebook.com/pages/Vermeer

Jučer, 18. ožujka 2013. godine, točno 23 godine nakon velike pljačke, federalni dužnosnici (FBI) objavili su kako znaju identitet lopova, te su izjavili da  pripadaju velikoj kriminalnoj organizaciji sa sjedištem u Novoj Engleskoj.  FBI je također redizajnirao svoju web stranicu, gdje su stvorili prikaz umjetničkih djela kako bi se što prije organizirala potraga za kradljivcima, no i kako bi svi posjetitelji stranice bili upućeni u potragu koja će, nadaju se, uroditi plodom.

Međutim, Gardner muzej se također uključio u ovu veliku nezaboravnu potragu tako da je ponudio  5 milijuna dolara nagrade za povratak 13 umjetničkih djela ukradenih  1990. godine. Bostonci su toliko opsjednuti slučajem da čak  muzej podsjeća  svoje posjetitelje na krađu od prije 23 godine,  držanjem praznih  okvira koji su  nekada držali  slike  kao Rembrandtove “Oluje na Galilejskom moru” ili Vermeerova “Koncerta”.

Foto:facebook.com/pages/Rembrandt-Van-Reijn
Foto:facebook.com/pages/Rembrandt-Van-Reijn

Nevjerojatno je to da točno 23 godine nakon krađe FBI objavi kako su im poznati osumnjičenici ove krađe. Tko zna, možda je FBI to i prije saznao te je samo čekao 18. ožujak kako bi zaintrigirano javnost, koja je bila i prije 23 godine uzburkana. Pitanje i dalje ostaje u zraku…

Be social

Komentari