Film

U produkciji čak četiri biografska filma o Harryju Houdiniju

Foto: filmofilia.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: filmofilia.com
Foto: filmofilia.com

Nemali je broj pojedinaca u ljudskoj povijesti koji su oduševljavali svojim talentima i mogućnostima, a jedan od njih svakako je i iluzionist Harry Houdini, koji je posljednji u nizu povijesnih ličnosti koje će dobiti vlastitu biografiju. Iako najpoznatiji kao iluzionist koji je vješto bježao iz zamki lisicama, luđačkih košulja, užadi i lanaca ujedno je bio, doduše manje uspješan, glumac i avijatičar. Njegov osebujan život popunio bi nekoliko filmova, a valjda to objašnjava zašto se trenutno rade čak četiri!

U najdužoj i najkompliciranijoj priči svakako je onaj produkcijske kuće Summit koji se snima prema bestselleru Williama Kalusha i Larryja Slomana The Secret Life of Houdini: The Making of America’s First Superhero, koji uz gorenavedena zanimanja dodaje još jedno da začini radnju – ono špijuna. Očito da je u filmskom svijetu u posljednje vrijeme snimateljima biografija izrazito dosadno pa pokušavaju začiniti živote svojih protagonista, pa tako Lincoln postaje lovac na vampire, Ivica i Marica ganjaju vještice a Houdini igra sudbonosnu ulogu u Prvom svjetskom ratu.

Nije poznato kada ćemo herojskog Houdinija gledati u kinima, no Summit je pod očitim pritiskom druge tri produkcije. Sonyjeva verzija u pretprodukcijskoj je fazi još od 90ih godina prošlog stoljeća i svojedobno je kao potencijalne redatelje najavljivala Paula Verhoevena, Anga Leeja i Roberta Zemeckisa a prema posljednjim informacijama, ova će verzija veliki naglasak staviti na ljubavnu vezu Houdinija i zasad nepoznate djevojke, a režirati će ga Francis Lawrence. Walden Media zasad ima spreman scenarij koji prati priču tinejdžera koji doznaje kako je u srodstvu s Houdinijem te krene u potragu za njim; dok posljednji pod nazivom The Houdini Box (adaptacija romana za mlade Briana Selznicka) prati mladića kojemu sudbonosni susret s Houdinijem mijenja život.

Kao i Houdinijev život, prava je nepoznanica koji će od ovih prvi u produkcijsku fazu a kamoli kinodvorane, no možda, ukoliko povežemo sve životne periode slavnog iluzionista kojima će se baviti, dobijemo makar mali uvid u um ovog velikana. Navijamo, naravno, i za makar jednu ekranizaciju a la Nolanov The Prestige.

Be social

Komentari