Knjige

Upoznajte Strašku, djevojčicu koja će kad odraste postati Strašna žena

Straška postavlja teška pitanja
Foto: Nina Đurđević
Vrijeme čitanja: 2 minute

U sklopu 15. Vox Feminae Festivala predstavljena je slikovnica „Straška postavlja teška pitanja”, kojoj tekst potpisuje Želimir Periš, a ilustracije Ivana Štrukelj. Riječ je o prvoj slikovnici društvenog poduzeća Fierce Women, osnovanog s ciljem promoviranja društvene pravednosti i rodne ravnopravnosti kroz edukativne, zabavne i inspirativne proizvode.

O samoj Straški

Slikovnica donosi priču o Straški, djevojčici uvijek gladnoj znanja koja otvorena uma uči o životu bez straha od pitanja koja i odrasli nerijetko zaobilaze. O  glavnoj junakinji i slikovnici na predstavljanju 5. lipnja govorili su autor Želimir Periš i jedna od osnivačica društvenog poduzeća Fierce Women Gabrijela Ivanov.

Straška postavlja teška pitanja
Foto: Nina Đurđević

„Slikovnica ‘Straška postavlja teška pitanja’ govori o djevojčici Straški, koja će kad poraste postati strašna žena”, rekla je Gabrijela Ivanov i istaknula da je ovo prva od dvije slikovnice koje će društveno poduzeće Fierce Women tiskati ove godine.

Straška je zamišljena kao serija slikovnica, a čitav koncept otvara mogućnost i za razvoj lika kroz druge forme, poput dječjih zbirki priča, knjiga za mlade ili animiranih likova, složili su se Periš i Ivanov.

Osim na hrvatskom jeziku, slikovnica je izdana i u prijevodu na engleski, pod nazivom „Fiercey asks difficult questions”, a komunicira sa širim spektrom godišta, pa se tako može čitati i djeci od četvrte godine.

Straška postavlja teška pitanja
Foto: Nina Đurđević

Strašne žene

Autor Želimir Periš, čiji je roman „Mladenka kostonoga” nedavno proglašen najboljim hrvatskim romanom, na priči o Straški počeo je raditi još prije dvije godine, a njegov tekst svojim je hrabrim i vizualno upečatljivim ilustracijama oživjela Ivana Štrukelj. Oboje su već surađivali s Fierce Women na istoimenoj društvenoj igri, prvom proizvodu poduzeća. Želimir je tako razvio pravila igre, dok je Ivana bila jedna od ilustratorica koje su radile na portretima strašnih žena na igraćim kartama.

Ime glavne protagonistkinje izvučeno je iz sintagme strašna žena, prvobitno naziva rubrike na portalu VoxFeminae.net koja okuplja biografije značajnih žena iz povijesti, a potom i društvene igre. Žargonski, izraz strašan/na predstavlja nekoga tko je sjajan, poseban, izuzetan, a upravo takve su žene koje su ostvarile izuzetan doprinos društvu, kao i nova članica strašnog tima, Straška.

Slikovnica „Straška postavlja teška pitanja” dostupna je putem Fierce Women shopa. Za više informacija pratite društvene mreže i web stranicu društvenog poduzeća.

Nina Đurđević
Foto: Nina Đurđević

 S ekipom iz Fierce Women razgovarali smo o njihovoj društvenoj igri, razgovor možete pročitati ovdje.

Be social

Komentari