Film

Velika božićna filmolista: Filmovi koje gledamo u sljedećih 25 dana

Foto: kolaž by Ziher
Vrijeme čitanja: 13 minute

Svi imaju liste božićnih filmova, ali smatramo da je ova naša najbolja. Filmovi nisu poredani po kvaliteti ni od najboljeg prema najlošijem, bome ni obrnuto, već da za svaki dan od 1. prosinca pa do Božića (pa i na sam blagdan) imate što pogledati. Istina, većinom se radi o komedijama s blagdanskom atmosferom, ali nećemo vas razočarati te ostaviti bez nekih kultnih klasika – te sintagme koja se koristi za one ‘stare’ filmove s kojim ćete više usrećiti svoje roditelje, bake i djedove, nego sebe.

Za one koji cijene film kao dio (sedme) umjetnosti, naći će svoje favorite na nenadanim mjestima. A vjerujemo da je ova lista baš takva.


Four Christmases/Četiri božića (2008) | 1. prosinac


Pomalo usiljena romantična komedija koja donosi odličnu glumačku postavu – Vince Vaughn, Reese Witherspoon, Robert Duvall, Sissy Spacek, Jon Voight i Jon Favreau – u pomalo neobičnom okruženju. U redu, Božić dolazi, nevjenčan par pokušava posjetiti sve svoje razvedene roditelje, snijega baš i nema na tone, ali ima par zaista smiješnih situacija u kojima se moramo zapitati: „Kako su neki od glumaca pristali na ovaj film?“. Nije na odmet, i sasvim prihvatljiv za početak prosinca i filmskog blagdanskog maratona.

Foto: facebook.com/Four-Christmases

Bad Santa/Zločesti Djed Mraz (2003) | 2. prosinac


Nijedna diskusija modernih generacija o kultnim božićnim filmovima neće proći bez da se, barem, spomene Bad Santa. Ovaj je film svoju popularnost početkom stoljeća definitivno zaslužio zbog svog latentnom komentara i kritike na sve veću konzumerizaciju praznika. Dodajte u tu mješavinu tonu crnog humora i tadašnjeg hollywoodskog bad boya Billyja Bob Thorntona i imate recept za uspjeh.

To je shvatila i ekipa filma pa su 2016. godine snimili i nastavak. Nastavak u kojem je izostalo sve ono čime se prvi mogao pohvaliti: neobičnošću, humorom, i iznad svega voljom da snime iole kvalitetan film. Bad Santa je jedan od onih filmova, kao npr. Sam u kući, koji su postali dijelom tradicije te su neizostavni na filmskom programu tijekom praznika.

Foto: facebook.com/BadSantaMovie

The Holiday/Ljubav i praznici (2006) | 3. prosinac


Kada Amanda i Iris, svaka sa svoje strane Atlantika, dožive ljubavne krahove i zaključe da više ne mogu postojati u dosadašnjem okruženju, gotovo spontano preko interneta odluče zamijeniti domove za vrijeme božićnih blagdana. Amanda tako dolazi u Englesku u bajkovitu Irisinu kolibu, dok Iris leti u Los Angeles u Amandin moderno opremljen stan te kreću u nove avanture s novim ljudima.

Iako u glavnim ulogama ima velike zvijezde Kate Winslet, Cameron Diaz, Judea Lawa i Jacka Blacka, ova romantična komedija dobila je podijeljene ocjene. Ipak, The Holiday je pravi materijal za zimsku večer pred televizijom s toplim napitkom zbog svoje jednostavne feel-good atmosfere i jasne blagdanske poruke o važnosti zbližavanja s bližnjima.

Foto: somevei.tumblr.com

The Man Who Invented Christmas/Čovjek koji je izmislio Božić (2017) | 4. prosinac


Prošlogodišnje iznenađenje koje je vrlo vjerojatno prošlo ispod radara svekolikog pučanstva i blagdanskih lunatika koji vrebaju božićne filmove već s prvim danima listopada i naznaka hladnijeg vremena. Radnja u filmu odnosi se i donosi u vezu s jednim drugim filmom koji se pronašao na našoj listi… pa probajte saznati o kojem se Dickensovom djelu radi. Ups.

Foto: plummerchristoper.tumblr.com

Surviving Christmas/Kako preživjeti Božić (2004) | 5. prosinac


Surviving Christmas Mikea Mitchella je jedan od filmova koji su postali neizostavni dio televizijskog repertoara u vrijeme božićnih blagdana. U središtu je ove romantične božićne komedije Drew Latham čiji lik utjelovljuje Ben Affleck. Nakon što se u vrijeme Božića nađe potpuno sam, Drew se odluči vratiti domu u kojem je odrastao te zamoli obitelj koja ondje živi da s njima provede božićne praznike za što im ponudi novac.

Premda radnja djeluje bizarno, ova se priča vrlo brzo pretvori u humorističan i dopadljiv splet okolnosti u koji se uskoro umiješa i ljubav pretvarajući ga u idilično obiteljsko ozračje.

Foto: YouTube screenshot

Miracle on 34th Street/Čudo u 34. ulici (1947) | 6. prosinac


Prošlo je više od sedamdeset godina, a Miracle on 34th Street i dalje predstavlja ultimativan božićni klasik starog kova. U glavnim ulogama nastupaju nezaboravno ljupki Maureen O’Hara, John Payne, Edmund Gwenn i Natalie Wood, a film prati vrlo britku djevojčicu, njenu sumnjičavu majku, naočitog i uviđajnog susjeda odvjetnika koji se nađu u situaciji da na njujorškom sudu moraju obraniti da Djed Božićnjak zbilja postoji. Bezvremenski film o Božiću širi pravo raspoloženje, idealno za neko subotnje ili nedjeljno prosinačko jutro.

Tko želi nešto suvremeniju priču ili pak bilo što što ima veze s originalom, može pogledati istoimeni remake iz 1994. godine. No ako vas zanima kako izgleda prototip američkog Djeda Božićnjaka, morate pogledati nezaboravnu izvedbu Edmunda Gwenna. Za nju je, na koncu, dobio i Oscara.

Foto: YouTube screenshot

Meet Me in St. Louis/ Nađimo se u St. Louisu (1944) | 7. prosinac


Blagdanskije da ne može više! Kada gledamo film u režiji Vincentea Minellija jednostavno nam se pred očima stvara dojam drugih, boljih vremena, bezvremenske Judy Garland, pjesama koje su obilježile sam početak 20. stoljeća uz hit kao što je Have Yourself a Merry Little Christmas te se do danas smatra, zbog svega navedenog, jednim od najboljih mjuzikala u povijesti. Snimljen je u teška vremena, u razdoblju Drugog svjetskog rata, a ako u obzir uzmemo nebrojene današnje reference na taj film, tek se onda stekne prava vrijednost ovog klasika.

Foto: YouTube screenshot

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe /Kronike iz Narnije (2005) | 8. prosinac


Spomen Narnije odmah pobuđuje  zimsko-božićni ugođaj iz djetinjstva, bilo da ste čitali knjige Clivea Staplesa Lewisa iz 50-ih godina prošlog stoljeća i/ili gledali relativno nove filmove. Najveću je popularnost stekla prva ekranizacija knjige Lav, vještica i ormar u kojoj skupina djece u ormaru starinske kuće pronalazi prolaz u čarobnu zemlju na koju je Bijela Vještica bacila kletvu vječne zime. Četvero djece (Peter, Susan, Edmund i Lucy) ujedinjuje se s lavom Aslanom, oličenjem dobra, i uspijeva pobijediti zlu neprijateljicu.

Osim bajkovite zimske atmosfere i mnoštva mitoloških likova za koje su Lewisa nadahnule razne mitologije i narodne priče, postoji još jedan zanimljiv razlog zašto je ovo idealan božićni film. Naime, u svim se nastavcima kronika pojavljuje lav Aslan za kojeg je vidljivo da simbolizira Isusa po svojim osobinama i postupcima.  U djelu Lav, vještica i ormar on se žrtvuje, umire i uskrsava –  baš kao Krist.

Foto: YouTube screenshot

Jingle All the Way/ Luda božićna zvona (1996) | 9. prosinac


Arnold Schwarzenegger sredinom devedesetih mora da je imao krizu srednjih godina i nevjerojatnu količinu energije. U razdoblju od četiri godine snimio je osam filmova, žanrovski toliko različitih da ni IMDb neke ne može točno okarakterizirati. Ipak, ta Luda božićna zvona u kojem glumi oca koji svojem sinu treba na bilo koji mogući način pribaviti lutku popularnog junaka Turbo Mana je čistokrvni blagdanski film s glupavom akcijom i Sinbadom kao glavnim neprijateljem.

Ne, stvarno, glumcu je ime Sinbad i glumi oca koji svojem sinu također pribavlja lutku Turbo Mana koja je ‘očišćena’ s polica dućana. Bezvremenski klasik devedesetih – ‘ko to more platit’?

Foto: arniemylove.tumblr.com

Trading Places/Kolo sreće (1983) | 10. prosinac


Braća Duke uz veliku posredničku tvrtku vode i raspravu o tome koliku ulogu u životu imaju odgoj ili okolina te odluče provesti eksperiment. Svom zaposleniku, sposobnom i obrazovanom Louisu Winthorpeu, namjeste krađu te na njegovo mjesto stavljaju beskućnika Billyja Raya Valentinea, koji se ubrzo pokaže kao vrlo sposoban i rječit biznismen. Valentine i Winthrope, međutim, saznaju da su dio eksperimenta te da ih braća Duke vide samo kao potrošnu robu te se odluče osvetiti.

Trading Places često se gleda kao obrada Twainova Kraljevića i prosjaka zbog teme zamjene mjesta dvoje ljudi koji dolaze iz različitih okolina i različitog su društvenog statusa. Eddie Murphy i Dan Aykroyd u glavnim ulogama dobro se nadopunjuju i stvaraju zabavnu komediju za hladne zimske dane.

Foto: masterofthe80s.tumblr.com

A Christmas Carol/Božićna priča (1938) | 11. prosinac


Božićna priča Charlesa Dickensa iz 1843. godine jedna je od najčešće adaptiranih božićnih priča, s čak više od dvadeset filmskih ili crtanih ekranizacija, što je već jedna potencijalna lista za sebe. No u ovom slučaju, ograničeni prostorom, biramo film iz 1938. godine u režiji Edwina L. Marina, premda nam je i ona iz 1951. gotovo jednako draga.

Priča je to mrzovoljnom i sebičnom starcu Ebenezeru Scroogeu kojeg na Badnjak posjećuje duh starog poslovnog partnera, a potom i tri božićna duha kako bi smekšali srce starog nesretnika. Nakon što vidi odjeke svoje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti koja ni po čemu nije bajna, Scrooge do Božića mijenja svoj život jer, naravno, na Božić je moguće sve.

Foto: YouTube screenshot

Die Hard/Umri muški (1988) | 12. prosinac


Uistinu, malo je akcijskih filmova kao Die Hard koji su uspjeli balansirati sve filmske elemente: akciju, priču, scenarij, režiju, motivaciju, glumu, muziku. U prazničnoj zimskoj atmosferi imamo dva lika: Johna McLane (Bruce Willis) u ulozi protagonista te Hansa Grubera (Alan Rickman) kao antagonista. Obojica su dovitljivi, snalažljivi i s vrlo izraženom inteligencijom. Štoviše, kao pandan heroju, Hans Gruber jedan je od najbolje izvedenih negativaca u povijesti filma.

Unatoč tome što je film kasnije postao franšiza koja je izrodila još pet nastavaka u kojima smo proporcionalno sa svakim sljedećim sve manje uživali, originalni Die Hard je božićni akcijski film par excellence te apsolutna preporuka svakom tko tijekom praznika želi pogledati nešto drugačiji tip blagdanskog filma.

Foto: facebook.com/DieHardMovies

About a Boy/Sve zbog jednog dječaka (2002) | 13. prosinac


Topli i duhoviti obiteljski film snimljen je prema istoimenom bestselleru čuvenog britanskog književnika Nicka Hornbyja. Dvanaestogodišnjak Marcus živi s depresivnom razvedenom majkom i nastoji ju „spojiti“ s neženjom Willom (kojeg tumači Hugh Grant) s kojim sklapa neobično prijateljstvo. Film obiluje dirljivim i tužnim, ali i izrazito zabavnim i komičnim trenutcima. Radnja se odvija tijekom zimskih mjeseci koji Willa posebice živciraju jer cijelo vrijeme sluša božićnu glazbenu uspješnicu koju je skladao njegov otac i od čije zarade Will živi. Naslov filma referenca je na Nirvaninu pjesmu About a Girl.

Foto: facebook.com/AboutaBoyMovie

Love Actually/Zapravo ljubav (2003) | 14. prosinac


Za jedan od najomiljenijih božićnih filmova receptura je sljedeća: nekoliko ljubavnih priča parova različitih profila, London, dobra doza britanskog humora te iskrene osebujnosti i uvrnutosti uz malo božićnog duha. Rezultat je, jasno, Zapravo ljubav. Ne možete imati srca i ujedno se ne rastopiti svakog puta kada Mark dođe na vrata Juliet sa svojim ljubavnim papirićima. Redateljski prvijenac Richarda Curtisa stvorio je urbanu bajku čiji šarm obožavaju mnogi. Sjajan postav britanskih glumaca čiji su likovi na ovaj ili onaj način povezani jedni s drugima tvore mrežu živopisnih odnosa i priča do kojih nam je svake godine opet iznova stalo.

Foto: facebook.com/LoveActuallyMovie

Gremlins/Gremlini (1984) | 15. prosinac


Kupovanje božićnih poklona može biti vrlo stresno i kao noćna mora, a za Randalla Peltzera to postane stvarna noćna mora kada svom sinu Billyju za Božić kupi novog kućnog ljubimca, mogwaija Gizma te uz tri upozorenja u Kingston Falls zajedno s njim donese hrpu nevolje. Billy i Gizmo, koji jedini znaju što se zapravo događa, svim snagama nastoje držati stvari pod kontrolom i spasiti grad od zlih gremlina i njihovog plana da napakoste svakom tko im se nađe na putu.

Dok ga neki slave kao satiru potrošačkog društva, a neki ga vide kao jeftinu horor-komediju s nemaštovitom pričom, Gremlins je neupitno postao popularan film, a naposljetku i klasik, što zahvaljujući svojim specijalnim efektima, što upečatljivim lutkama gremlina i dobrom količinom zabave za cijelu obitelj.

Foto: facebook.com/GremlinsMovie

Kiss Kiss Bang Bang (2005) | 16. prosinac


Jeste li gledali novi The Predator? Jeste li se razočarali u Shanea Blacka? Ako jeste i ako niste, ovo je period godine kada biste mogli da se podsjetite njegovog oštroumnog i uzbudljivog stvaralačkog perioda uz Kiss Kiss Bang Bang. Privatni istražitelj, propala glumica i lopov koji se pravi da je glumac sticajem nespretnih i nepredvidljivih okolnosti bit će spojeni zajedno kako bi riješili misteriozno ubojstvo.

Koristeći se tradicionalnim noir i detektivskim elementima uz dozu vlastitog crnog humora Shane Black snima film koji se cijelim svojim trajanjem poigrava s gledateljevim horizontom očekivanja. Upravo ta njegova nepredvidljivost i dinamičan tempo čine ovaj film iznimno uzbudljivim. A i zvijezdana postava glumaca kao što su Val Kilmer, Michelle Monaghan i uvijek karizmatični Robert Downey Jr. (prije Iron-mana) još su jedan razlog za ponovno gledanje ovog filmskog ostvarenja.

Foto: magicalcinema.tumblr.com

Home Alone: Lost in New York/Sam u kući 2: Izgubljen u New Yorku (1992) | 17. prosinac


Drugi dio serijala koji se nakon njega nije baš proslavio, što pričom, izborom glumaca pa ni atmosferom u usporedbi s filmovima koju su imali Culkina u glavnoj ulozi. Atmosfera prvog dijela ostala je gotovo ista, neka ga smatraju još više božićnim, a snimalo se na čak 14 lokacija u Chicagu, New Yorku i Los Angelesu. Zanimljivost je kako se u jednoj sceni pojavljuje i aktualni američki predsjednik Donald Trump, a priča je takva da je od redatelja Chrisa Columbusa tražio da se barem na trenutak pojavi u filmu. Želja ostvarena, ipak se snimalo u njegovom hotelu The Plaza.

Foto: facebook.com/HomeAloneMovie

It’s a Wonderful Life/Divan život (1946) | 18. prosinac


Božić bez ovog filma danas se doima nezamislivo. Ipak, kada je izašao 1946. godine film je na box officeu zaradio svega 525 tisuća dolara. Drugi svjetski rat je tek završio, kupovna moć bila je niska, a film Franka Capre, iako je imao par sjajnih prvih dana prikazivanja, nije povratio uloženih 2,3 milijuna dolara. Nakon pet nominacija za Oscara (od kojih je osvojio jednog) sve je izgledalo da će Divan život zapasti u vječni zaborav.

Kako to da ga ipak sada svake blagdanske sezone pratimo barem na nekoliko TV kanala? Prema nekadašnjem zakoniku o autorskim pravima, svi filmovi bili su licencirani na 28 godina nakon čega bi se studio nanovo morao prijaviti za produženje prava. Kako Republic pictures iz nepoznatih razloga nije produžio autorska prava za ovaj film, TV kuće su već 1974. godine okoristile i krenule prikazivati film, dajući mu novu priliku. Nakon tri desetljeća zaborava publika je nanovo otkrila filmski klasik koji i danas svi rado gledamo.

Foto: magic-of-cinema.tumblr.com

Eyes Wide Shut/Oči širom zatvorene (1999) | 19. prosinac


Poprilično je teško vezati lik i djelo Stanley Kubricka s blagdanima, a ipak njegov posljednji rad Eyes Wide Shut doista se odvija tijekom dvanaestog mjeseca. Kao što je slučaj i s mnogim drugim djelima kultnog redatelja, fanovi već godinama proučavaju simboliku božićnih svjetala koja konstantno prate protagonistu Billa Harforda (Tom Cruise) tijekom filma. Za one koji traže više blagdanske magije u filmu, dovoljno je reći da Bill u jednoj noći prođe teško i turobno putovanje stazama ponosa, smisla i ljubavi, kako bi se narednog dana probudio kao bolji čovjek. Sad već zvuči kao moderni twist na Christmas Carol, zar ne?

Foto: YouTube screenshot

Edward Scissorhands/Edward Škaroruki (1990) | 20. prosinac


Ova je američka romantična fantazija u kojoj Johnny Depp utjelovljuje nedovršenog artificijelnog mladića sa škarorukim dlanovima Tim Burtonov najdraži osobni rad. Edwardovo blijedo i ožiljcima prekriveno lice, pastelno američko predgrađe i ekscentričnost same atmosfere čine nezaboravnu i fascinantnu vizualnu strukturu koja  je postala moderni filmski klasik.

Premda radnja ne inzistira na blagdanskom ugođaju, ono što ovaj film ipak sa sigurnošću ondje smiješta je impresivna scena u kojoj Edward oblikuje ledenu skulpturu dok zrakom lete komadići leda nalik na snijeg. Edward Scissorhands je melankolična istininska bajka koja nas poučava osjećajima i empatiji, stoga se s lakoćom može pronaći na svim listama blagdanskih filmova koje uvijek gledamo s veseljem.

Foto: facebook.com/EdwardScissorhandsMovie

The Polar Express (2004) | 21. prosinac


Ovaj skroman i kratak film redatelja Roberta Zemeckisa nostalgični je božićni klasik koji će svakim svojim kadrom prenijeti jednako dječje divljenje i neskromnu znatiželju kakvu smo svi osjećali kada smo bili najmlađi. Malo filmova uspijeva baš na ovakav način ponuditi izravnu injekciju euforije i oduševljenja, a bez obzira na svoju često kritiziranu drvenu animaciju, uspijeva dočarati gotovo čarobnu atmosferu Chris Van Allsburgove originalne omiljene priče za djecu.

Foto: winter-christmas-aesthetics.tumblr.com

Harry Potter and the Philosopher’s Stone/Kamen mudraca (2001) | 22. prosinac


Harry Potter nije nužno najočekivaniji film na ovoj toplisti, no kad bolje razmislite, čak i neki božićni filmovi jedva uspijevaju uhvatiti atmosferu i toplinu Božića kakav možemo vidjeti u prvih nekoliko filmova Harry Potter serijala – prije sablasne pojave onog-čije-se-ime-nije-smjelo-izgovoriti. Harry je jedan od nekoliko mladih čarobnjaka koji je, kao siroče, za vrijeme božićnih praznika ostajao u školi i uživao u svim čarima ukrašenog Hogwartsa. Ako se prisjetite – za svoj prvi Božić proveden u Hogwartsu, Harry je dobio i svima vrlo dobro poznat plašt nevidljivosti koji ga je pratio sve do samog kraja serijala.

Foto: YouTube screenshot

Home Alone/Sam u kući (1990) | 23. prosinac


Božićni filmovi čine velik dio blagdanskog ugođaja, stoga svake godine iznova pratimo avanture Kevina McCallistera u Home Alone i Home Alone: Lost in New York (1992) Chrisa ColumbusaMacaulay Culkin, čije je lice postalo sastavni dio svih filmskih ljestvica o proslavljenim dječjim glumcima, ostao je vječno zapamćen po svojoj ulozi hrabrog osmogodišnjeg dječaka koji je uvijek nekoliko koraka ispred svojih progonitelja (Joe Pesci i Daniel Stern).

Home Alone je neosporiv filmski klasik, stoga jednom godišnje zanemarujemo detalje poput neodgovornog roditeljstva i neuvjerljivo nesposobnih pljačkaša i prepuštamo se šarmantnoj božićnoj avanturi osmogodišnjeg dječaka. Film se u svoja dva originalna nastavka poigravao s maštom, božićnom glazbom i ukrasima te tako stvorio poseban ugođaj koji uvijek garantira zabavu, stoga se ovom vječnom klasiku i gotovo neizostavnom dijelu blagdanske tradicije iznova vraćamo.

Foto: facebook.com/HomeAloneMovie

How The Grinch Stole Christmas/Kako je Grinch ukrao Božić (2000) | 24. prosinac


Ljudi se dijele na tri vrste – one kojima božićne pjesme manijakalno sviraju već od 30. studenog, zatim one koji ga samo vole te na Badnjak sasvim pristojno navlače svoje crvene kapice i kite svoja božićna drvca, a naposlijetku dolaze oni treći – oni koji ga s jednakom takvom strašću jednostavno mrze, a koji bi cijelu božićnu strku najradije i zaobišli. Jednako tako dijelimo i gledatelje Howardovog urnebesnog Božićnog kultnog klasika. Spomenuti treći na našoj skali ljubitelja Božića vjerojatno su i oni koji su prvi put gledajući Carreyjevog Grincha gotovo htjeli uskočiti u ekran i pomoći mu ukrasti blagdan – na kraju filma, razočarani, vjerojatno su pustili i koju suzu.

Foto: facebook.com/HollidaysburgAreaPublicLibrary

Tim Burton’s The Nightmare Before Christmas/Predbožićna noćna mora (1993) | 25. prosinac


Tim Burton’s The Nightmare Before Christmas je glazbeni animirani film nastao prema crtežima Tima Burtona, premda je snimljen u režiji Henryja Selicka. Film je izveden u tehnici stop animacije te je postao neizostavan dio prepoznatljive Burtonove filmske poetike, a njegovi su se likovi pojavili i na stranicama stripova.

Tim Burton je jednom prilikom svog protagonista, Jacka Skellingtona, opisao kao potpunu suprotnost još jednom božićnom klasiku (koji se na našoj listi nalazi neposredno prije ovog) – How the Grinch Stole Christmas jer se njegov junak potpuno zaljubljuje u božićne blagdane i želi ih dovesti u Halloweentown. Središnji su motivi ove inspirirajuće priče božićni duh i ljubav koji naposljetku uspiju saživjeti sa stanovnicima tog uvrnutog svijeta te ih upoznati istinskim čarolijama božićne atmosfere.

Foto: facebook.com/TheNightmareBeforeChristmas

Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije. 

Be social

Komentari