Film

Veljača u Art-kinu: Brojne novosti na filmskom programu

Moonlight
Foto: facebook.com/MoonlightMov/
Vrijeme čitanja: 4 minute

Veljača u Art-kino donosi višestruke kandidate za nagrade Oscar – dramu «Mjesečina» i «Manchester uz more», novi nastavak kultnog filma «Trainspotting» kao i original, Ciklus (novog) švedskog filma, program Secret Arts Cinema, dokumentarni film sniman u Sjevernoj Koreji «Ispod sunca»,  obiteljsku dramu «Ljeto u Brooklynu» animirani film «Lego Batman Film» u sinkroniziranoj i originalnog verziji…

Bezvremenska priča o ljudskom samootkrivanju i vezama. Poetična i dirljiva priča o odrastanju kroz tri poglavlja života kroz doživljaje ekstaze, boli i ljepote življenja. Drama Mjesečina svojevrsna je kronika odrastanja koja prati Chirona od djetinjstva do odrasle dobi i njegove pokušaje pronalaska svog mjesta u svijetu. Film je trenutno nagrađen s više od 150 festivalskih nagrada te nagrada publike i žirija, među kojim je i Zlatni globus za najbolji film. Također, drama Mjesečina nominirana je u 8 kategorija za nagradu Oscar, a na repertoaru Art-kina će se naći od 2. veljače.

Podnaslov ovogodišnjeg Ciklusa švedskog filma – Žene u fokusu – usmjeren je, manje ili više, na intrigantne, zanimljive, slojevite pa i provokativne ženske priče i sudbine, podjednako one stvarne kao i fikcijske. Ciklus započinje biografskim dokumentarcem Astrid o poznatoj švedskoj spisateljici i autorici knjige “Pipi Duga Čarapa” – Astrid Lindgren, nastavlja pankerskom pričom o odrastanju u Stockholmu Mi smo najbolje, dramom Čudo u Viskanu o otuđenju jedne obitelji koju je podijelila rijeka i dramom Mlada Sophie Bell o Sophie koja kreće u potragu za istinom oko nestanka najbolje prijateljice u Berlinu te završava filmom Gubitnik o mladom Šveđaninu koji je primoran tražiti zaposlenje u Oslu. Ciklus švedskog filma stiže na veliko platno od 7. do 11. veljače.

Secret Arts Cinema, tajni program i događanje iznenađenja, zakazuje sastanak 8. veljače u 20 sati u Art-kinu. Jedna večer i jedna filmska projekcija, a ujedno i trostruka hrvatska premijera filma (Rijeka – Split – Osijek) na temu umjetnosti. Program Secret Arts Cinema donosi niz zanimljivih filmova o sjajnim arhitektima, dizajnerima, umjetnicima i zanatlijama. Njihova svjedočanstva i tajne, životni projekti, ideje, želje i strahovi, pretočeni u dugometražni film, stižu na veliko platno. Vrijeme i mjesto poznato, a film će se otkriti u trenutku prikazivanja na velikom platnu.

Foto: Ispod sunca, Art-kino

Poznatog ruskog redatelja Vitalija Manskog vlasti Demokratske Narodne Republike Koreje pozvali su da snimi film o djevojčici Zin-mi i njezinoj obitelji, kako bi svijetu prikazao idealan život u toj zemlji. Na vlastitom setu je uključio svoju kameru i tajno snimao ‘ono što nije trebao’, od namještanja filmskog seta, do neprestanih promjena dijaloga, svaki put kada se partijskim komesarima neka replika nije učinila dovoljno komunističkom. Na satu povijesti, na filmskom setu, u svakodnevnom životu, sve je zadano, kao i scenarij još jednog propagandnog filma, čiji nastanak prvi put vidimo iznutra. Prvorazredni kreativni dokumentarac jednog od trenutno najboljih europskih redatelja. Ispod sunca je nagrađen na  JIHLAVA DFF u Češkoj Nagradom za najbolji dokumentarni film srednje i istočne Europe. U Art-kinu od 13. veljače.

Najnoviji film nagrađivanog redatelja Kennetha Lonergana prati život Leeja Chandlera (Casey Affleck) koji se vraća u rodni grad kako bi se susreo s nećakom čije mu je skrbništvo pokojni otac ostavio. Lee se susreće s bivšom suprugom (Michelle Williams) i zajednicom u kojoj je rođen i u kojoj je odrastao. Manchester uz more dirljivo je i neočekivano zabavno istraživanje moći obiteljske ljubavi, zajednice, žrtve i nade. Uz brojne druge nagrade film je nominiran za nagradu Oscar i nagradu BAFTA u 6 kategorija te je Affleck nagrađen Zlatnim globusom za najboljeg glumca. Stiže na veliko platno Art-kina od 16. veljače.

Foto: Manchester by the sea, Art-kino

Program Kultno kino ovaj mjesec donosi Trainspotting, dvadeset godina od nastanka, ali i povodom nastanka T2 Trainspotting. U podzemlju Edinburgha o kojemu gradski oci nisu nikada ni sanjali, Mark Renton (Ewan McGregor) i njegovi takozvani prijatelji – grupa luzera, lažljivaca, psihopata i narkomana – prepuštaju se ništavilu heroina i mračnim dubinama alkohola financirajući svoje navike sitnim krađama… Renton odlučuje pobjeći od svega toga u London, no prate ga njegovi prijatelji Sick Boy (Jonny Lee Miller), Begbie (Robert Carlyle) i Spud (Ewen Bremner) te on mora odlučiti vraća li se u ‘biznis’ ili ne. Trainspotting Dannyja Boylea slovi i za jednog od najvećih britanskih filmova s vrhunskim soundtrackom, a sada stiže i nastavak s istom izvrsnom glumačkom postavom. Kultno kino s filmom «Trainspotting» je na programu Art-kina u nedjelju, 19. veljače dok filmski nastavak stiže od 23. veljače.

Obiteljska drama Ljeto u Brooklynu u Art-kino stiže od 23. veljače. Pratimo trinaestogodišnjaka Jakea (Theo Taplitz) kojemu umire djed i s obitelji se seli u stari očev dom u Brooklynu. Tamo Jake upoznaje karizmatičnog Tonyja čija samohrana majka Leonor vodi malu trgovinu u prizemlju. No, klinci ipak ne uspijevaju pobjeći od problema svojih roditelja… U režiji dokazanog humanista Ire Sachsa u atmosferičnom ambijentu New Yorka, govori o velikom prijateljstvu usred obiteljskog kaosa.

Uz uobičajene termine vikendom takozvane matineje, od utorka do petka u poslijepodnevnim satima prikazivat ćemo filmove za našu mlađu publiku. Uzbuna na Zelenom Vrhu obiteljska je avantura koja otkriva kako je Koko postao detektiv.  Od 9. veljače stiže i animirana akcijska komedija LEGO Batman Film koja će biti prikazana i u sinkroniziranoj verziji kao i u originalnoj verziji s titlovima. Krajem veljače stiže vilinski film Anka u kojem glumi i nogometna legenda Eric Cantona.

Foto: facebook.com/ElleFilm

Također, na repertoaru Art-kina se zadržalo i par siječanjskih naslova za sve one koji su ih propustili pogledati. U veljači ne propustite napeti triler Elle Paula Verhoevena s Isabelle Huppert u glavnoj ulozi, film odrastanja ceste American Honey o razuzdanim adolescentima koji putuju Amerikom i zarađuju prodajom časopisa, krimić Klan Pabla Trapere o unosnim obiteljskom biznisu te  poetska drama Neruda Pabla Larraína s Gaelom Garcíom Bernalom i Luisom Gneccom u glavnim ulogama.

Vidimo se u Art-kinu!

Be social

Komentari