Film

Video: Filmovi prvijenci Spielberga, Wellesa, Camerona i drugih kultnih redatelja

Fotomontaža: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 5 minute
Foto:Facebook.com/LegendaryDirectors
Foto:Facebook.com/LegendaryDirectors

Znate li kako su izgledali filmski počeci poznatih i obožavanih redatelja? Ako je odgovor negativan, sljedeći put kad nećete moći odlučiti što biste pogledali, zaplovite internetskim morem u potrazi za filmovima temeljcima priznatih i čuvenih filmotvoraca.
Većina je redatelja započela karijere snimajući kratke filmove, među kojima je bilo čudnih, obećavajućih, komičnih i mračnjačkih. Neki ih se danas srame, dok su nekima poslužili kao inspiracija u daljnjemu radu. Počnimo s Xenogenesisom. Nikad čuli?

James Cameron

Fotomontaža: Ziher.hr
Fotomontaža: Ziher.hr

Prije nego je snimio dva financijski najuspješnija filma svih vremena Titanic i Avatar, radio je kao vozač kamiona. Nakon što je pogledao Star Wars: The New Hope odlučio je dati otkaz kako bi se posvetio filmskoj karijeri. Bez ikakvog znanja baratanja kamerom s prijateljem se Randallom Frakesom upustio u snimanje svoga prvoga znanstveno- fantastičnoga filma, Xenogenesisa (1978.).
Okosnicu fabule čine žena i muškarac robot imena Raj koji je posljednja nada za čovječanstvo. Njemu je izrađen fenomenalni svemirski brod ili kako su autori pojasnili the most awesome ship ever constructed. Oni zajedno istražuju svemirsku divljinu. Sve dok Raj ne naleti na divovski, neprijateljski raspoložen robot kojemu je primarna funkcija čišćenje. Ultimativna borba s robotom čistačem.
Cameron je spomenuo Xenogenesis u svoja tri kasnija filma Aliensu, Terminatoru 2 i The Abyssu.

Peter Jackson

Fotomontaža: Ziher.hr
Fotomontaža: Ziher.hr

Peter je Jackson primio kameru u ruke zaista rano i u petnaestoj godini snimio fantastični kratki film The Valley. Ipak, početak su njegove karijere okarakterizirale horor komedije,a mi ćemo se zabaviti prvom od njih, Bad Tasteom (1987.). Neki bi rekli odgovarajući naslov, jer bi im mogao ostaviti loš okus u ustima.
Gradić napadaju izvanzemaljci čija se prehrana bazira na ljudskom mesu. U obranu mu stiže AIDS odnosno Alien Investigation Defence Service na čelu s ne baš inteligentnim Derekom. Film obiluje krvavim scenama, ispadanjima mozgova, lošim šalama i bizarnim krupnim kadrovima kao i samim scenama, ali nekako sve to zajedno daje neobjašnjivi čar filmu.

Ben Affleck

Fotomontaža: Ziher.hr
Fotomontaža: Ziher.hr

Ben Affleck je ime koje je ove godine sigurno dominiralo na dodjelama nagrada, filmskim festivalima i filmskim novinarskim rubrikama u najpozitivnijem mogućem kontekstu. Međutim, njegov je početak obilježio čudnovat film kratkoga i simpatičnoga naslova I Killed My Lesbian Wife, Hung Her on a Meat Hook, and Now I Have a Three-Picture Deal at Disney (1993.) koji recimo da nije naišao na odobravanje kao Argo.
Koliko je potrebno vremena da se izgovori naslov filma, toliko je i dugačak, da preciziramo 15 minuta. Sam se Affleck srami filma koji po njegovom opisu izgleda kao da ga je stvorio neobećavajući redatelj. Jedno se filmu mora priznati. Glavni glumac. Jay Lacopo. Pokazao je nevjerojatan opus izraza lica kojega bi se posramili mnogi poznati glumci. Ostalo pogledajte u filmu.

Woody Allen

Fotomontaža: Ziher.hr
Fotomontaža: Ziher.hr

Prvi Allenov je film potpuno netipičan prvi film. Uzeo je osrednji japanski špijunski film u maniri Jamesa Bonda, montažom izmiješao scene i sinkronizirao ga umetnuvši svoj tekst. Originalni scenarij čija je priča bila potraga za mikrofilmom, pretvorio je u potragu za ukradenim receptom za salatu s jajima. Tako je stvorio What’s Up, Tiger Lilly? (1966.).
Koristeći svoje šale koje će kasnije postati zaštitni znak Allenovih filmova, uspio je nasmijati publiku i oduševiti kritičare.

Orson Welles

Fotomontaža: Ziher.hr
Fotomontaža: Ziher.hr

Za prvi film jednog od najcjenjenijih redatelja svih vremena čiji se filmovi koriste kao primjeri savršene montaže, režije i glume, se godinama nije znalo. Krajem šezdesetih godina prošloga stoljeća, filmski kritičar je Joseph McBrides ga iskopao i objavio članak koji je obrađivao filmove nastale prije Citizena Kanea.
Neki smatraju The Hearts Of Age (1934.) nadrealističkim filmom, nastalim pod utjecajem Cocteaua, Wienea i Buñuela. Ovaj je film prepun simbolike i metafora te će vam vjerojatno biti potrebno više od jednog gledanja kako biste pokušali povezati kadrove u smislenu cjelinu. Sam Welles glumi Smrt koju je dočarao svojim dijaboličnim izrazima lica, šminkom, a pretpostavljam da je crno bijela tehnika pridonijela mračnom i zastrašujućem dojmu.

Steven Spielberg

Fotomontaža: Ziher.hr
Fotomontaža: Ziher.hr

Možete li vjerovati da je Steven Spielberg u dobi od 17 godina snimio svoj prvi dugometražni film Firelight (1964.)? Taj mu je film poslužio kao predložak za Close Encounters Of The Third Kind. Firelight je istinski pokazatelj Spielbergove ljubavi i posvećenosti znanstveno fantastičnome filmu koji mu je obilježio stvaralaštvo.
Kako su dvije role filma izgubljene, njegovim se prvim filmom smatra Duel, ali se uvijek možemo nadati kako će netko u starim ladicama iskopati ove dragocjenosti iz Spielbergove filmske kuhinje.

Robert Altman

Fotomontaža: Ziher.hr
Fotomontaža: Ziher.hr

Brojne su rasprave o tome koji je Altmanov film prvi film koji je snimio. Imdb navodi Modern Football iz 1951., ali vjerojatnije, jednostavnom usporedbom godina da je Honeymoon for Harriet (1948.) njegov prvi kompletirani film. No, među ostalim ranim radovima možemo naći Corns A Poppin za kojega se spekulira da ga je režirao Altman, ali što je sigurno, napisao mu je scenarij. Zbog bizarne fabule, glume u stilu Krv nije voda i uglavnom opće promašenosti, Altman se filma odrekao i naredio da se sve kopije unište.

David Lynch

Fotomontaža: Ziher.hr
Fotomontaža: Ziher.hr

Lynchov je cijeli filmski stvaralački opus okarakteriziran nadrealnim, uznemiravajućim elementima pomoću kojih je stvorio potpuno prepoznatljivi stil. Takav mu je bio i prvi film Six Figures Getting Sick (1996.). Ako mislite da je naslov u metafori, prevarili ste se. Četiri minute animacije prikazuje šest figura, ljudi koji konstantno povraćaju.
Njegov prvi dugometražni film, s nešto razrađenijom radnjom, ali jednako je zbunjujućom snimio 1977. pod nazivom Eraserhead. Lynch o tome filmu ne želi govoriti, kako bi gledatelji sami izrazili svoje mišljenje.

Be social

Komentari