Film

Filmolista: 10 kultnih filmova za Noć vještica

halloween lista
Foto: facebook.com/28days6hours42minutes12seconds/photos
Vrijeme čitanja: 5 minute

Za fanove horora i filmova strave: večeras je vaša omiljena proslava pa smo se prisjetili nekoliko kultnih filmova u kojima ćete uživati. Neki nisu nužno stravični, a savršeno se uklapaju u večerašnji ugođaj. Neki se drže ikonografije horora, a neki je baš ruše i u stravu unose nešto romantičarsko. Odaberite svoj omiljeni film za ovogodišnju Noć vještica.

Donnie Darko (R. Kelly, 2001.)

Why are you wearing that stupid man suit? Why are you wearing that stupid bunny suit?

Ovaj kultni klasik divan je izbor za Noć vještica onima koji se ne oduševljavaju hektolitrima krvi, užasnim maskama i stravičnim scenarijem. Ovo je film za one koji će cijeniti enigmatičnost koju film postiže, a poželjet će dešifrirati kozmičku misteriju koja leži u samoj srži stvari. Pridružite se Donnieju Darku u odbrojavanju vremena do Noći vještica u kojoj treba doći do kolosalno važnog događaja kojeg je najavio kultni, ali gigantski i jezivi zec.

donnie darko
Foto: facebook.com/28days6hours42minutes12seconds
Carrie (B. De Palma, 1976.)

Jesus watches from the wall, but his face is cold as stone. And if he loves me – as she tells me – why do I feel so all alone? (iz istoimene knjige S.Kinga)

Književni prvijenac Stephena Kinga dao je kultni filmski klasik u kojemu možemo večeras uživati, ali koliko uopće film snimljen po knjizi Stephena Kinga može poći po zlu? Za Carrie Briana de Palme govorili su kako je to rijedak slučaj kad film nadmaši samu knjigu po kojoj je napravljen. Carrie je povučena i marginalizirana srednjoškolka koja je maltretirana i kod kuće i u školi, a od drugih se razlikuje i po još jednoj sitnici. Naime, posjeduje telekinetičke moći. Zanimljivo bi bilo vidjeti nekoga tko bi u Noći vještica izgledao kao Carrie na svojoj maturalnoj večeri. Brrrrr.

E.T. (S. Spielberg, 1982.)

Never forget where you came from.

Vanzemaljac zapne na Zemlji, a djeca ga odvedu na Noć vještica, jedinu noć u godini kada se vanzemaljac može ‘uklopiti’, odnosno stopiti s okolinom. Starijima ovaj film o dječjoj pustolovini budi nostalgiju za djetinjstvom, a ostao je i do danas jedan od najpopularnijih znanstveno–fantastičnih filmova koji postiže i emocionalan angažman kod gledatelja. Ova najtoplija Spielbergova priča zagrijat će svako srce koje barem još malo vjeruje u bajke ili onostrano.

A Nightmare on Elm Street (W. Craven, 1984.)

1, 2… Freddy’s coming for you… 3, 4 better lock your door… 5, 6, grab a crucifix..7, 8, gonna stay up late, 9, 10… never sleep again!

Wes Craven osmislio je franšizu filmova na temu noćnih mora. O zadobivanju kultnoga statusa dovoljno će reći podatak da je ovaj film u samo 72 sata prikazivanja vratio sva uložena sredstva. Freddy Krueger legendaran je lik horor filma, a njegova slavna rukavica fenomenološki je zanimljiv detalj. Tko jednom vidi Freddyja, sigurno ga lako ne zaboravlja. Macbeth je u Shakespeareovoj tragediji ubio san pa u drami stoji: “Sleep no more! Macbeth does murder sleep!” To je ono što bi tinejdžeri iz Ulice Brijestova htjeli – naime, da mogu izbjeći san jer Freddy Krueger ubija upravo u snu.

The Shining (S. Kubrick, 1980.)

All work and no play makes Jack a dull boy. All work and no play makes Jack a dull boy. All work and no play makes Jack a dull boy. All work and no play makes Jack a dull boy. 

Nakon Kruegera dolazi nasilje Jacka Nicholsona u Kubrickovom filmu koji je ekranizacija knjige fantastičnoga Stephena Kinga, majstora strave koji je za ovu listu očito nezaobilazan.  Tko se usudi pogledati u ključaonicu sobe 237? Napuštenim hotelom beskrajnih hodnika, u kojemu otac sjekirom juriša na ženu i dijete, ostajemo hipnotizirani do samoga kraja. Dječakova vizija mrtvih blizanki na tom hodniku hipertrofira element strave koji je prisutan od samoga početka, a Jack Nicholson evoluira od protagonista do pomahnitalog antagonista koji će ‘popraviti’ svoju obitelj. Here’s Johnny!

Foto: Facebook.com/KubrickShining
Edward Scissorhands (T. Burton, 1990.)

I am not complete.

Johhny Depp u svojim dvadesetima utjelovio je škarorukog Edwarda, čovjeka oštrih ruku, a nježnoga srca. Njegov dolazak u pastelno predgrađe rezultira nizom događaja, a on se u svemu tome ne snalazi najbolje zbog svoje infantilnosti, neiskvarenosti i dotadašnjeg života u izolaciji. On se teško uklapa u neiskreni i malograđanski milje, a prodavačica Avonovih preparata uvest će ga u svoju kuću i upoznati sa svojom kćeri. Kako je već N. Gilić rekao, temeljni su ugođaji ovog Burtonovog filma sjeta i melankolija, a ne strah i ugroženost. Burton je ovdje maestralno preobrazio ikonografiju horora. Naime, elementi horora u ovom filmu, poput gotičkoga dvorca, postaju simbol oaze mira i sigurnosti, a pastelno predgrađe koje bi trebalo biti humano i sigurno, postaje za junaka horor, odnosno simbol konformističkog društva koje ne prihvaća drugog i drugačijeg.

Burtonovog romantičarski hipersenzibilnog Edwarda bilo bi predivno utjeloviti večeras. Treba vam sljedeće: raščupana crna kosa, iznimno blijeda put puna ožiljaka koje je Edward sam nesretno napravio rukujući škarama te umjesto ruku škare koje se mogu načiniti od, recimo, aluminijske folije.

Beetlejuice (T. Burton, 1988.)

Though I know I should be wary, still I venture someplace scary, ghostly hauntings I turn loose: beetlejuice, beetlejuice, beetlejuice.

Horor komedija s tipično burtonovski morbidnim likovima. Radnja prati mladi ljubavni par koji pogine u automobilskoj nesreći pa se prikazuje njihov zagrobni život i što se zbiva s dušama nakon smrti.  Bubimira, duha kojeg je par unajmio da izbaci novu obitelj iz njihove kuće, utjelovio je Michael Keaton i to posve improvizacijski. Film je prepun Burtonovih referenci na najdraže filmove strave, a ne nedostaje mu morbidnih i grotesknih šala.

Scream (W. Craven, 1996.)

What’s your favourite scary movie?

Najpopularniji horor devedesetih Wesa Cravena, koji je kasnije doživio i brojne parodije, mnoge je plašio i nasmijao. Ovo nije samo zastrašujući horor, već je i parodija istog. Uvodna sekvenca s Drew Barrymoore koja razgovara s kultnim Ghostfaceom postala je antologijska scena nakon koje su svi ostali likovi postali osumnjičeni. Psihopat koji telefonira žrtvama postavljajući im trivijalna pitanja, a potom ih izbode nasmrt, može biti bilo tko… Je li to mirna, srednjoškolska ljepotica s ružnom prošlošću, geek i fanatik opsjednut horor pričama ili pak ljepuškasta plavuša?

Scream
Foto: facebook.com/ScreamMovies
The Addams Family (B. Sonnenfeld, 1991.)

Oni su jezivi, morbidni, ekscentrični, spooky… Dakle, idealni za Noć vještica. Prvo su se pojavili u stripu Charlesa Addamsa, a 70ih je snimljen sitcom po kojemu je nastao film iz godine 1991. Addamsi su dobrostojeća američka obitelj koja ne mari za to što ih drugi drže bizarnima i uvrnutima. Uznemirujuća Wednesday, kćerka u obitelj Addams, sigurno vas neće ostaviti ravnodušnima. Pokazuje sadističke naklonosti i mračnu osobnost, a u nastavku iz godine 1993. ispostavit će se još uvrnutijom, naime, zakopat će živu mačku. Morticia Addams, ženska glava obitelji, u samome imenu priziva smrt, a prikazana je kao vještica. Mršava je, iznimno blijede puti, crne kose i uglavnom nosi crne, gotičke haljine.  Zanimljiva je cjelokupna kostimografija obitelji Addams koja će vam sigurno dati ideje za Noć vještica.

Corpse bride (T.Burton, M. Johnson, 2005.)

There’s been a grave misunderstanding.

I za kraj liste, vraćamo se u 21. stoljeće s Burtonovim filmom koji dokazuje da su najveći romantičari često i najmračniji. Pogledajte pa prosudite sami. Postavljena u devetnaestoljetnom selu, radnja prati Victora koji dolazi u svijet podzemlja gdje će se oženiti s ‘mrtvom nevjestom’ koju je utjelovila Helena Bonham – Carter, dok njegova prava nevjesta čeka u svijetu živih.

Be social

Komentari