Knjige

Vodič kroz 10 najpoznatijih knjižnica na svijetu

Foto: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 5 minute
Foto: Ziher.hr
Foto: Ziher.hr

Poznati pisac Jorge Louis Borges jednom je prilikom rekao da raj zamišlja poput knjižnice. Pravi knjigoljupci će se složiti s ovom izjavom – knjižnice su prave riznice znanja i nepresušan izvor informacija. Na svojim policama kriju pravo bogatstvo koje nam se najčešće nudi besplatno. Iako se danas knjige mogu čitati na mobitelima i tabletima, većina ljubitelja knjiga i dalje preferira knjigu u fizičkom obliku, onu koju će brižno izabrati nakon pomnog pretraživanja polica u knjižnici. Vodimo vas na putovanje kroz 10 najpoznatijih knjižnica među čijim bi se policama htjeli izgubiti na sat-dva.

 

1. Bibliotheca Alexandrina

Priču počinjemo u drevnom Egiptu, kada je u 3. st. pr. Kr u najvećoj egipatskoj luci Aleksandriji sagrađena knjižnica. Smatralo se da je među svojim zidovima čuvala vrijedne spise te je samim time postala simbol znanja i napretka helenističke civilizacije, međutim, 640. godine su je Arapi spalili. Od 2002. godine na mjestu za koje se smatra da se nekad nalazila knjižnica, stoji ultramoderno zdanje Biblioteke Aleksandrine. Velebni kompleks uključuje biblioteku, znanstveni muzej, istraživački centar, planetarijum sa stotinjak sjedećih mjesta, laboratorije, školu za informacijske znanosti i biblioteku za slijepe korisnike. Kapacitet biblioteke je 8 milijuna publikacija.

Foto: Ziher.com
Foto: Ziher.hr

 

2.Vancouver Public Library

Arhitekti  Moshe Safdie, Richard Archambault i Barry Downs pobijedili su na natječaju za dizajn nove knjižnice koji je  1993. godine objavio grad Vancouver. Njihova maštovita ideja, koja je realizirana 1995. godine, razlog je zašto se vancouverska riznica znanja nalazi na skoro svakoj listi najljepših knjižnica na svijetu. Elegantni dizajn, po uzoru na rimski koloseum, u spoju sa velikim prozorima, daje ovoj građevini moderan  štih. Knjižnica na svojim policama skriva oko 1,5 milijuna knjiga, a sadrži 1, 200 sjedećih mjesta.

Foto: Ziher.hr
Foto: Ziher.hr

 

3. Rijksmuseum Research Library

Rijksmuseum Research Library u Amsterdamu najveća je javna knjižnica u Nizozemskoj gdje se može naći najviše literature o umjetnost i dio je Državnog  muzeja u Amsterdamu. Osnovana je 1885., a renovirana 2004. godine, te od tad sadrži atraktivnu prostoriju za čitanje. Knjižnica ima svoj cilj, a to je učiniti literaturu o povijesti umjetnosti dostupnu svima. Neke od kolekcija su one o povijesti fotografije, ikonografije, kineske slike, skulpture iz jugoistočne Azije itd. Sadrži više od 400,000 izdanja.

Foto: Ziher.hr
Foto: Ziher.hr

 

4. New York Public Library

New York Public Library, druga je po redu najveća knjižnica u SAD-u i jedan od njujorških simbola, s kolekcijom oko 53 milijuna izdanja. Kompanija Carrère and Hastings dobila je priliku da sagradi i dizajnira prvu, pravu, javnu knjižnicu u New Yorku. Gradila se u razdoblju od 1905. do 1911. godine, kada je u svibnju otvorena. Ubrzo, knjižnica je postala značajno središte intelektualne elite SAD-a, a pojavila se i u nekoliko filmova, među kojima su Spider-Man, The Day After Tomorrow, Ghostbusters, Breakfast at Tiffany’s, Seks and the City itd.

Foto: Ziher.hr
Foto: Ziher.hr

 

5. Stuttgart City Library

Neobičan dizajn kojeg je kompanija Yi Architects  1999. godine predložila za stuttgartsku knjižnicu donio joj je mjesto među najljepšima u svijetu. Stuttgart City Library, čija je 12 godina duga gradnja koštala 80 milijuna eura, otvorena je u listopadu 2011. godine. S unutarnje i vanjske strane, koja po noći svijetli, knjižnica je bijele boje. Upravo zbog te jednostavnosti u prvi plan dolaze – knjige.

Foto: Ziher.com
Foto: Ziher.hr

 

6. Stockholm Public Library

Arhitekt Erik Gunnar Asplund dizajnirao je knjižnicu u Stockholmu, koja je se gradila od 1924. do  1928. godine. Bila je to prva knjižnica u Švedskoj u kojoj su posjetitelji sami mogli izabrati knjige koje su stajale na policama, umjesto da pitaju knjižničarku. U svojoj kolekciji sadrži oko 2 milijuna naslova i 2, 4 milijuna CD – ova i audio knjiga. Narančasta boja i prepoznatljiv okrugli  oblik karakteristike su ove neobične građevine koju mnogi uvrštavaju među najljepšima u Stockholmu.

Foto: Ziher.com
Foto: Ziher.hr

 

7. Seattle Central Library

Svoj neobičan izgled Seattle Central Library  duguje arhitektima Remu Koolhaasu i Joshui Prince-Ramusu, koji su završili s njenog gradnjom 2004. godine. Građevina neobičnog izgleda napravljena je od stakla i čelika i  sastoji se od 11 katova. Knjižnica modernog interijera, koja u sebi skriva 1,4 milijuna izdanja, prilagođena je digitalnom dobu te u skladu s tim sadrži oko 400 računala koji su dostupni javnosti na korištenje. American Institute of Architect’s uvrstio je zgradu na svoj popis Americans’ 150 favorite structures in the US.

Foto: Ziher.com
Foto: Ziher.hr

 

8. The Black Diamond, Kopenhagen

Zbog svog specifićnog izgleda, The Royal Library u Kopenhagenu nosi naziv The Black Diamond. Knjižnica je dovršena 1999. godine, a djelo je trojice arhitekta  Schmidta, Hammera i Lassena. Na osam katova, osim knjižnice, nalaze se i The National Museum of Photography, koncertna dvorana, galerija, knjižara i restoran. Građevina je sa tri mosta povezana sa starom zgradom knjižnice, a nalazi se na zanimljivom mjestu, odmah pored kanala.

Foto: Ziher.com
Foto: Ziher.hr

 

9. Trinity College Library

Trinity College Library najveća je knjižnica u Irskoj. Kraljica Elizabeta I osnovala ju je 1592. godine, a danas sadrži oko 5 milijuna naslova. Knjižnica je poznata po svojoj The Long Room, glavnoj prostoriji koja je sagrađena u razdoblju od 1712 do 1732. godine, a sadrži oko 200,000 najstarijih djela koje knjižnica posjeduje.

Foto: Ziher.hr
Foto: Ziher.hr

 

10. Bishan Public Library

Priču o knjižnicama završavamo u Singapuru. Naime, u gradu Bishanu nalazi se knjižnica za čiju je izgradnju zaslužan Look Boon Gee. Otvorena je 2006. godine, a sastoji se od 4 kata među kojima se nalaze 250,000 izdanja. Iako se ne ističe velikim brojem knjiga, ova knjižnica je svojim modernim, funkcionalnim i simpatičnim izgledom zaslužila biti na listi najpoznatijih.

Foto: Ziher.hr
Foto: Ziher.hr
Be social

Komentari