Film

Web serije: Što su, koje su i zašto biste ih trebali gledati?

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 5 minute
Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Mijenjaju se vremena, mijenjaju se i mediji. Nekoć su radio-drame bile nezaobilazni dio svakodnevice u obiteljskim domovima, a s dolaskom televizije, ljudi su svoju pažnju usmjerili prema serijama na svojim televizijskim prijemnicima. Iako još uvijek živimo u zlatnom dobu tog moćnog medija, gledatelji, a posebno mlađe generacije, sve se više okreću k internetu. Logično je onda da su i brojni filmaši uvidjeli prednost tog medija i svih mogućnosti koje pruža.

Web serije nisu novost, baš kao ni webtelevizija. Sadržaji namijenjeni isključivo distribuciji putem interneta već godinama se razvijaju i privlače nove korisnike. Platforme poput YouTubea, Myspacea i Blip.tv-a izrodile su čak i pokoju internetsku zvijezdu, a ima i onih koji su si zahvaljujući svojim video blogovima (ili kraće rečeno, vlogovima) osigurali uloge u raznima web serijama ili pak osnovali vlastiti biznis. 2009. godine ustanovljen je i odbor koji promiče webteleviziju i odaje počast posebno istaknutim pojedincima s područja online režije, produkcije, glume i pisanja te dodijeljuje Streamy nagrade u čak 30 kategorija.

Nagrade su uvijek dobro zaslužene jer web serije nemaju novčanu potporu velikih kompanija ili televizijskih kuća. Većina ih je iz nezavisne produkcije, namijenjena distribuciji isključivo putem YouTubea ili  se pak može gledati na njihovim službenim stranicama. Isto tako, web serije su dobar način da se mladi redatelji, scenaristi i glumci okušaju u svojim prvim poslovima, uspostave neke poslovne veze, ali i osvoje publiku putem interneta. Drugim riječima, ako imate dobru ideju, nešto love u džepu i malo kvalitetniju kameru, skupite ekipu i snimite dobru seriju. Promovirajte se putem društvenih mreža i nikad ne znate, možda ćete za koju godinu i vi koračati crvenim tepihom na hollywoodskoj premijeri vašeg vlastitog blockbustera.

Ako i dalje ne znate odakle početi s gledanjem web serija ili tražite novi način da prikratite vrijeme na internetu, evo nekih od najzanimljivijih online uradaka koji bi vas mogli osvojiti.

Dr. Horrible’s Sing-Along Blog

Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Ova mjuzikl serija u samo tri epizode napravljena je 2008. godine u vrijeme kad su američki scenaristi štrajkali i to je izazvalo kolaps u Hollywoodu. Iz tog razloga, Joss Whedon, njegova braća Zack i Jed te glumica Maurissa Tancharoen, došli su na ideju da naprave nešto kratko, jeftino i profesionalno. Cilj im je bio zabaviti ljude na posve drugačiji način i to putem interneta kako bi zabava bila dostupna najširem krugu ljudi.

Serija govori o Dr. Horribleu koji se putem svog vloga obraća gledateljima i govori im o nastojanju da ga prime u Zlu Ligu Zla odnosno Evil League of Evil. Iako se na prvi pogled čini da je on glavni antagonist serije, ustvari je riječ o normalnom tipu imenom Billy koji je potajno zaljubljen u djevojku Penny koju je upoznao u praonici rublja. Penny je optimistična volonterka u skloništu za beskućnike koju nastoji zavesti Captain Hammer. On je Horribleov najveći neprijatelj koji ga često uznemirava bez ikakvog razloga, a osim što je superjunak nadljudske snage, također je i egocentrični narcis zaljubljen sam u sebe. Glavne uloge tumače Neil Patrick Harris (How I met your mother), Nathan Fillion (Fierfly, Castle), Felicia Day (Buffy, Supernatural) i Simon Halberg (The Big Bang Theory). Serija je ispunjena zvučnim glumačkim imenima i redateljsko-scenarističkom ekipom koja garantira apsolutnu zabavu, a njezinoj o kvaliteti govore i osvojenih sedam Streamy nagrada. Magazin Time stavio ju je na svoju listu Top 50 izuma u 2008. godini, a dobila je i prestižnu nagradu Hugo za najbolji dramski uradak.

Očekuje se i nastavak te je Nathan Fillion već otkrio publici da zna kako glasi njegov naslov, ali ga još ne smije otkriti. Joss Whedon je pak rekao da nastavka neće biti sve dok ne završi s radom na filmu Avengers 2.

The Guild

Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

The Guild je ustvari web serija koja je poslužila Whedonu kao inspiracija za Dr. Horrible’s Sing-Along Blog i zahvaljujući kojoj je i uzeo Feliciju Day za ulogu Penny. Naime, Day je i producentica i scenaristica ove zabavne komedije čija se radnja vrti oko Cyd Sherman, koju također utjelovljuje Felicia Day, a koja je ovisna o MMORPG (massively multiplayer online role-playing game) video igrici gdje se predstavlja kao Codex. Cyd ustvari nema nijednog drugog prijatelja osim petoro gamera koji su u njezinom guildu te svi zajedno komuniciraju putem interneta i troše sate i sate na igranje te igrice. Serija ima šest sezona i brojne likove kojima je nemoguće odoljeti. Ako i sami provodite više vremena na internetu nego što je stvarno potrebno, ne bi vam trebalo biti preteško poistovjetiti se s njima i pritom dobro nasmijati.

Board City

Foto: broadcitytheshow.com
Foto: broadcitytheshow.com

Ako volite seriju Girls, onda ćete zavoljeti i ovu web seriju. Board City je ustvari nastala puno prije HBO-ove uspješnice jer datira još iz 2009. godine. Dvije sezone ove duhovite i iskrene serije pretvorile su je u kultnu uspješnicu na internetu, pogotovo među feminističkom publikom. Pohvale stižu sa svih strana, od New York Timesa, Comedy Centrala, MTV-ja do Late Night with Jimmy Fallon, The Fader i Time Out New Yorka. Radnja se vrti oko dvije djevojke koje se nastoje snaći i preživjeti u krcatoj košnici zvanoj New York. Glavne uloge tumače Abbi Jacobson i Illana Glazer koje su samostalno osmislile cijeli koncept serije. Koliko serija privlači pažnjom, govori i činjenica da će je od 2014. godine producirati poznata komičarka Amy Poehler.

The Lizzie Bennet Diaries

Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Ako nikad niste bili veliki fan Jane Austen i njezine uspješnice Ponos i predrasude, možda vas ova serija razuvjeri. S druge strane, ako već jeste fan iste te knjige, onda vam ova serija može samo povećati ljubav prema dobro poznatim likovima koji su u ovoj online adaptaciji transportirani u 21. stoljeće gdje ih muče isti problemi kao i u predviktorijanskoj Engleskoj.

Elizabeth Bennet se predstavlja kraće kao Lizzie, ima dvadeset i četiri godine te studira masovne komunikacije. Srednje je dijete u obitelji i, kao i uvijek, to joj donosi više neprilika nego prilika. Njezina majka je odlučna u namjeri da oženi njezinu najstariju sestru Jane za novopridošlog susjeda Bing Leeja dok jadna Lizzie mora pronaći način da podnese njegovog prijatelja, Williama Darcyja.

Skoro svi originalni likovi su ovdje, samo što ova moderna adaptacija baca posve novo svijetlo na njihove karaktere. Epizode su koncipirane kao dnevni video zapisi putem kojih se Lizzie obraća svojoj publici i govori o svom životu. Serija je ostvarila toliki uspjeh da je imala i nekoliko spin-offova, a odradila je i odličnu samopromociju putem velikog broja društvenih mreža. U sto epizoda uvući će vas u živote ovih nevjerojatno realnih likova i ponekad ćete imati dojam da se radi o stvarnim osobama sa stvarnim problemima. Nasmijat će vas, rasplakati, a ponekad i naljutiti.

 

Be social

Komentari