Film

Zakon! i zašto je zakon

Foto: youtube.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: youtube.com
Foto: youtube.com

Od silnih domaćih humorističnih serija koje se prikazuju na nekoliko televizijskih programa (a čijim je autorima, blago rečeno, amputiran smisao za humor) prava je šteta, a doista i velika nepoznanica, što je za seriju Zakon! jako malo ljudi čulo, iako se već nekoliko puta emitirala na programu HRT-a. Seriju su osmislili redatelj Ivan Goran Vitez i scenaristi Tonči Kožul i Zoran Lazić, koji su sudjelovali i u stvaranju puno poznatijih i popularnijih Bitangi i princeza, a prvi se put počela emitirati 2009. godine. Snimljena je, nažalost, samo jedna sezona (24 epizode) u kojoj glavni likovi prolaze kroz razne, vrlo često nadrealne i psihodelične, zgode i nezgode.

I upravo bi to bio najbolji opis Zakona: nadrealan je. Dok su nas Bitange i princeze zabavljale smiješnim situacijama u stilu Prijatelja, ali naravno humorom prilagođenim specifično hrvatskoj crnoj svakodnevici i kontekstu (Robi i Irena, a i svi ostali likovi, barem su deset puta tijekom serije tražili posao i dobivali otkaz, lik Gazde kao tipičnog gramzljivog ratnog profitera i kapitalista itd.), Zakon! je u svom stilu totalno nasumičan (ili, kako bi današnja mladež rekla, random). Humor koji ga obilježava nije za svačiji ukus te definitivno predstavlja nešto što se rijetko može naći u hrvatskoj produkciji i na hrvatskoj televiziji (ako uopće postoji neki drugi serijal u ovakvom štihu). Autori serije naveli su kako su im neki od utjecaja pri osmišljavanju serije bili South Park, Father Ted i Police Squad, a u Zakonu! se mogu prepoznati i reference na neke poznate filmove (kao što su recimo trileri Sedam i Nema zemlje za starce). Sam opis mjesta radnje govori dosta za sebe: tako promatramo stanovnike grada Svetkovine koji se nalazi “na  samoj granici dviju prosperitetnih županija”, odnosno pratimo inspektora Zdravka Mačeka (Stojan Matavulj) i njegovog pomoćnika Matea Ćirića (Robert Ugrina) u lokalnoj policijskoj postaji, u kojoj se uvijek nalazi jedan te isti zatvorenik Krmpotić (Nenad Cvetko).

Foto: youtube.com
Foto: youtube.com

Svaki od likova ima neku osobinu koja ga definira: inspektor je”tough guy”, mogli bismo čak reći i sirovina, koji u ustima konstantno ima cigaretu (ali doslovno, čak i kad spava) i koji stalno psuje, Mateo je naivan, djetinjast i sramežljiv, a Krmpotića u principu određuje činjenica što u zatvor bježi od svoje žene. Sama priča odvija se u okvirima tipične kriminalističke serije – inspektor i njegov pomoćnik rješavaju razne slučajeve. Međutim, za sve ostalo možemo reći da je nadrealno, nasumično i prije svega, vrlo kreativno. Seriju možda najbolje oslikava scena iz jedne epizode pod naslovom “Tunel smrti“. Pitanje je koliki će „spoiler“ biti prepričavanje same scene budući da je u Zakonu! ipak veći naglasak na atmosferi, humoru i na tome koliko je serija sama po sebi neobična. Drugim riječima, čak i ako se unaprijed zna što će se u sceni dogoditi poanta je ipak u tome na koji način su autori to prikazali. Tako se u “Tunelu smrti” glavni likovi nađu u tunelu u kojem im se počnu priviđati njihovi najveći strahovi: inspektoru Mačeku ukaže se ogromni ćelavi hrvač u rozom trikou koji ga poziva da “rade raznošku”, Mateu se prikaže njegov otac koji je zapravo Jura Stublić u odijelu astronauta (da, nije šala), dok se jednom od negativaca koji je također prisutan ukaže – bicikl. Epizoda završava tako da glavni likovi (Maček, Mateo i negativac) izlete iz ormara jednog nasumičnog stana koji je zapravo izlaz iz tunela, gdje prekinu ozbiljnu svađu jednog bračnog para.

U Zakonu! se, naravno, ne pojavljuju samo likovi koji su ovdje ukratko opisani; tu je još širok spektar likova koji doprinose nadrealnosti i humoru ove serije. Serija ne progovara u tolikoj mjeri o nekim specifičnostima života u Hrvatskoj, kao recimo Bitange i princeze, iako postoje iznimke u nekim epizodama (epizoda pod naslovom “ZAVNOH” u kojoj se govori o partizanima, nacistima i Drugom svjetskom ratu, ili pak “Prž’te lopova” u kojoj se ismijava hrvatska estradna scena). Međutim, Zakon! se, upravo zbog svih tih likova, smiješnih situacija, i u krajnju ruku zbog neobičnosti, doista isplati pogledati kao jednu dobro promišljenu domaću humorističnu seriju.

Be social

Komentari