Film

Zanimljivosti o Mulan koje Ziher niste znali

Foto: imgur.com
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: imgur.com
Foto: imgur.com

Mulan (1998) je Disneyjev animirani film koji je označio prekretnicu u prezentaciji ženskih likova u dotadašnjim Disneyjevim animiranim filmovima. Mulan je hrabra, inteligentna i sposobna no istovremeno je nespretna, izravna i neovisna te se tim karakteristikama ne uklapa u ideal kineske djevojke tog doba. Bez obzira na to dokazala je da je i više nego sposobna brinuti se sama za sebe i time je razbila motiv “dame u nevolji” koja čeka biti spašena. Baš suprotno, ulogu spasiteljice preuzima upravo ona, na čemu joj je na kraju zahvalna čitava Kina. Za vas smo priredili popis zanimljivosti kojih možda niste bili svjesni, a zgodan su dodatak svačijem znanju o tom posebnom animiranom filmu.

Kad Mulan u obiteljskom hramu pjeva pjesmu Reflection, njezin odraz može se vidjeti u ulaštenoj površini mramornog zida u hramu. Imena na zidu napisana starim kineskim pismom zapravo su imena animatora koji su radili na crtiću.

Foto: imgur.com
Foto: imgur.com

Mulan je prvi Disneyjev animirani film u kojem je upotrijebljena fraza “cross-desser” odnosno transvestit. Zbog toga je skoro dobila oznaku PG što je kratica od “parental guidance”što je svojevrsna preporuka roditeljima da budu pratnja svojoj djeci dok gledaju film ili crtić s tom oznakom. Mulan je također prvi Disneyjev animirani film u kojem se otvoreno prikazuju ratovanje i posljedice rata.

Foto: imgur.com
Foto: imgur.com

Ideja za Mulan potekla je iz stare kineske legende. U originalnoj verziji priče, Mulan se vrati s bojišnice s najvišim počastima bez da je itko shvatio da je zapravo žena. Njezina je prevara otkrivena tek mjesecima kasnije kad je njezini suborci dođu posjetiti i šokirano shvate da je njihov “brat po oružju” zapravo žena.

Foto: imgur.com
Foto: imgur.com

Priča o Mulan postoji u Kini preko 2000 godina i u originalnom je obliku zapravo pjesma. Mulan u ratu provede 12 godina, a u Kini se njezino ime izgovara Fa Muhk Laahn. U nekim verzijama priče ima drukčije prezime: Wei ili Zhu.

Foto: history.cultural-china.com
Foto: history.cultural-china.com

Preko 700 umjetnika, animatora i tehničara radilo je na Mulan, a redatelji Tony Bancroft i Barry Cook pojavljuju se kao dvorski službenici zaduženi za vatromet koji u smrtnom strahu pobjegnu od prerušenog Mushua. Glavni članovi kreativnog tima posjetili su Kinu i tamo su proveli tri tjedna fotografirajući i skicirajući.

Foto: imgur.com
Foto: imgur.com

Mrlje na Shangovom pastuhu izgledaju kao Mickey Mouse.

Foto: www.fanpop.com
Foto: www.fanpop.com

I još nekoliko sitnica…

Broj mrtvih veći je u Mulan nego u svim ostalim Disneyjevim animiranim filmovima.

Mulanino prezime je Fa, a kao svoje ‘muško’ ime odabere Ping. Fa Ping znači ‘tegla za cvijeće’ što je na kineskom također izraz za ženstvenog muškarca.

Mulan je prvi Disneyjev animirani film u kojem je heroina azijskog podrijetla i prvi Disneyjev animirani film koji je izašao na DVD-u.

Chi Fu je ime umišljenog carevog savjetnika koji žene smatra manje vrijednima od muškaraca i nepotrebno je zloban i grub prema vojnicima. Njegovo ime  doslovce znači “nasilnik / zlostavljati”

Lea Salonga posudila je svoj glas Mulan i Jasmine u njihovim pjevačkim sekvencama.

Jing-Mei Chen glumica je koja je posudila svoj glas Mulan, a najpoznatija je po svojoj ulozi u američkoj seriji ER (Hitna služba).

Mulan je jedan od rijetkih Disneyjevih animiranih filmova u kojem likovi imaju nacrtane sjene.

Mulan i Merida jedine su dvije Disneyjeve princeze dobre u streličarstvu.

Krater na Veneri dobio je ime Hua Mulan po Mulan.

Uvodna špica u Mulan napravljena je na rižinom papiru s vodenim bojama.

Tom Bancroft, glavni animator (i Tonyjev brat blizanac), htio je da Mushu bude ljubičast no u zadnji je tren odlučeno da će ipak biti crvene boje. Kako bi udovoljili Tomu, u sceni kad se Mulan i Mushu za dlaku spase od pada s litice, vrh zmajevog repa je ljubičast.

Be social

Komentari