Film

Ziher filmolista: Ljetne preporuke Ziherove filmske redakcije

Foto: waste-your-life-wisely.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 4 minute

Jedna od prvih asocijacija na ljetne filmove vjerojatno je 500 days of summer, primarno zato što u naslovu ima “summer”. Ziherova filmska redakcija potrudila se smisliti nekoliko ljetnih filmova koji možda neće biti prvi filmovi na koje ćete pomisliti, ali svakako u sebi sadržavaju neke vruće ljetne elemente.

Do the Right Thing (1989)

Radnja filma odvija se za vrijeme najtoplijeg dana u godini pa je prva asocijacija ovog filma, dakako, ljeto. Odličan film koji detaljno razlaže svakodnevni život u Brooklynu. Poput afroameričkog Amarcorda, tematizira svakodnevnicu multikulturalnog društva na duhovit, ali i dramski upečatljiv način. Zbog izuzetne vrućine dolaze do izražaja trzavice, posljedice rasne netolerancije, koje kulminiraju ubojstvom.

Friday (1995)

Friday je stonerska komedija s natruhom drame u kojoj je Chris Tucker odglumio svoju prvu glavnu ulogu. Dva prijatelja, Smokey (Tucker) i Craig (Ice Cube) uživaju u ljetu jer je vruće i zbog toga zgodne žene nose malo odjeće. Bez pretjerano razmišljanja, popuše dilerovu travu i pokušavaju pronaći način kako da mu plate 200 dolara do ponoći. U međuvremenu popuše još trave i situacija u getu se zakomplicira.

Le genou de Claire (1970)

Ova francuska drama odvija se za vrijeme praznika, radnja je isprepletena oko fetiša i seksualnih fantazija glavnog lika. Diplomat Jerome (Jean-Claude Brialy) sretne prijateljicu na ljetovalištu koja ga upozna sa svojom mladom kćeri Laurom (Béatrice Romand). Nakon što provedu dan zajedno, Laura mu prizna da je “malo zaljubljena u njega.” Postavlja se pitanje na što je sve spreman požudan muškarac?

La piscina (2012)

„Flegmatični trener plivanja, tinejdžerka kojoj nedostaje noga, dječak s Downovim sindromom, drugi dječak koji ima problema s nogom te jedan s prividno nikakvom nemogućnošću, ali koji odbija govoriti, provode svoj dan na bazenu.“ Sinopsis Bazena prizvat će određena očekivanja u svom potencijalnom gledatelju; kod protagonista ističu se njihove što fizičke, što mentalne nemogućnosti gotovo sugerirajući (uz samo mjesto radnje filma) i nužnost problematiziranja tih svojevrsnih „nedostataka“ i „boljki“ mladih likova. Gotovo da smo automatizmom pozvani da uključimo svoje humane kvalitete i popratne im mehanizme empatije i suosjećanja te dočekamo i prisustvujemo jednom umjetničko-filmskom iskustvu gdje pokušavamo razumjeti živote Drugih.

Beau travail (1999)

Art film o legiji stranaca, Beau travail smješten je u ljeto i poetično prati pripremu vojne jedinice u Africi.  Film počinje scenom vojnika koji mirno stoje dok ih srce nemilosrdno prži. Ta je scena zapravo sjećanje stožernog narednika Galoupa (Denis Lavant) koji trenutno živi u Marseilleu i piše svoje memoare.

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Nabijen besprijekornim izvedbama,prvoklasnim dijalozima i lepršavim ritmom,Vicky Christina Barcelona jedan je od najboljih filmova kasne faze neuništivog Woodya Allena. Počiva na jednostavnom narativu. Dvije mlade Amerikanke (Scarlett Johanson i Rebecca Hall),suprotnih karaktera,ljeto odluče provesti u Barceloni gdje ubrzo padaju na šarm temperamentog slikara koji je još uvijek u bliskim odnosima sa svojom neauračunljivom ali prekrasnom bivšom ženom ). Zbog razgledničarskog portreta živopisnih katalonskih ljepota i međusobnih ljubavnih odnosa likova, laik će pomisliti da je riječ o samo još jednoj sladunjavoj holivudskoj romantičnoj komediji no Allenovo djelce tematici ljubavi pristupa grubom oštroumnošću.

The Beach (2000)

Mladi Amerikanac Richard (Leonardo DiCaprio) otputuje u Bangkok u Tajland u potrazi za slobodom i pustolovinom. U kući u kojoj je odsjeo sretne pomalo psihotičnog Britanca koji mu ispriča da postoji usamljena rajska plaža, pravi tropski raj na kojoj je živio s grupom ljudi, ali je zbog unutrašnjih nesuglasica odlučio otići. Richard nedugo nakon toga pronađe kartu koja vodi do navodne plaže. Uzbuđen potencijalnom avanturom, uputi se u potragu.

Dog Day Afternoon (1975)

Pasje vrućine uvijek su povezane s ljetom, a kada jednom ljetnom poslijepodnevu dodate začin u obliku pljačke banke i kriminalne istrage, dobijete rekonstrukciju događaja iz 1972. Zašto je ovo ljetni film? Lumetova lucidna kamera, znoj s čela Al Pacina i napeta dramska situacija na području Brooklyna u kolovozu. Privlačno na više razina.

The Talented Mr. Ripley (1999)

Tom Ripley (Matt Damon) siromašan je mladić koji se trudi preživjeti u Londonu 1950-ih godina. Jednoga mu dana priđe bogati vlasnik brodogradilišta Herbert Greenleaf koji ga zamijeni za prijatelja svojeg sina Dickiea koji je pohađao Princeton. Greenleaf nagovori Ripleyja da otputuje u Italiju i nagovori Dickiea da se vrati u Ameriku. Nakon što stigne u Italiju, Ripley sretne Dickiea i njegovu zaručnicu na plaži, no Dickie se ne namjerava vratiti te Ripleyju predloži jedan potpuno drugačiji plan.

Rear Window (1954)

Rear Window triler je koji je režirao Alfred Hitchcock, a radnja prati profesionalnog fotografa Jeffa (James Stewart) koji je slomio nogu i trenutno je prikovan za invalidska kolica u svojem stanu. Njegov prozor gleda u dvorište i u nekoliko drugih stanova. Vlada velika vrućina pa Jeff špijunira svoje susjede kroz njihove otvorene prozore i balkone (jer da je u svijetu filma uvijek hladno, svi bi balkoni bili pozatvarani pa voajerizam ne bi imao smisla) i tako mu prolaze dani sve dok jednoga dana ne svjedoči ubojstvu.

Y Tu Mama Tambien (2001)

Meksička drama o dva tinejdžera i ženom u kasnim dvadesetima koji krenu na road trip tijekom kojeg se tri putnika intimno upoznaju i koji otkriva ekonomsku i političku realnost Meksika. Film se ne libi prikazati eksplicitne scene i scene konzumacije droge, a zbog vrućine Meksika i vrućine nastale između tri putnika, ovo je pravi ljetni film.

The Descendants (2011)

Matthew King (George Clooney) odvjetnik je u gradu Honolulu na Havajima i vlasnik je velikog posjeda na otoku Kauai. Njegova ga obitelj pokušava nagovoriti da proda zemlju jer su svi, osim Matthewa, prokockali svoje novce.  U međuvremenu mu žena završi u komi, a na njemu je da nastaviti skrbiti za njihove dvije kćeri i ponovo se s njima povezati. Ako ga ako niste do sada gledali, za ljetne vrućine ovaj film je kao ljetna salata – jednostavan, svjež i zadovoljavajuć.

Be social

Komentari