Glazba

Ziher playlista: Sve što ste htjeli saznati o ska-punku

Izvor fotografije: Facebook.co/ReelBigFish
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ovotjedna playlista ima odgovor na pitanja kako je nastao jedan od najkreativnijih pod-žanrova punka i kako uspješno spojiti limene instrumente s hardcore punkom. U nastavku otkrijte kako je nastao ska-punk.

Novi žanr s Jamajke

U pedesetim godinama prošlog stoljeća na Jamajci se rodio sasvim novi žanr. Jamajčani željni glazbe hvatali su radio signale iz New Orleansa te se američki rhythm and blues spojio s utjecajima karipske folk glazbe i iz te mješavine nastaje ono što će se kasnije nazvati prvi val ska glazbe.

Živahni ska zvuk na početku 60-ih pratio je optimističnu atmosferu na Jamajci nakon osvajanja samostalnosti od Britanije i potražnja za novom glazbom sve je više rasla. Pripadnik radničke klase na Jamajci tada si nije mogao priuštiti ploče ili gramofone i tu u priču ulaze sound systems – ulični plesnjaci koji su ska približili široj publici.

Operation Ivy odao je počast ovom fenomenu važnom za povijest ska zvuka na svojoj pjesmi Sound System iz 1989. Internacionalni uspjeh žanra obilježen je pjesmom My Boy Lollipop u verziji Millie Small, upravo je ona pokrenula lavinu ska obrada poznatih pjesama tog vremena i skrenula pozornost glazbene scene na ovaj jedinstveni žanr.

2-tone – borba protiv rasizma u Britaniji

U 70-ima započela je imigracija s Jamajke u Britaniju. Punk se polako ušuljao u ska te stvorio 2-tone – drugi val ska glazbe. Britanski modovi i skinheadovi zavoljeli su ska, a bendovi poput The Specials, Madness i The Selecter stali su na prvu liniju obrane protiv utjecaja Margaret Thatcher na Britaniju.

Jerry Dammer, klavijaturist The Specialsa, osnovao je u 1979. izdavačku kuću 2-tone Records te iako su i ovim žanrom dominirali bijelci, njegov je cilj bio uključiti glazbenike svih rasa pod svoj label. Čak su i poznati punkeri The Clash prihvatili ska utjecaj na albumu „London Calling” (na primjer, pjesme Rudie Can’t Fail i Guns of Brixton).

Treći val – trube, hardcore punk i mainstream uspjeh

U kasnim 80-ima ska-punk živio je na underground sceni. To je jedinstveni miks Jamajke s početka priče i skate i hardcore punka s politički angažiranim tekstovima. Jedan od najpoznatijih bendova i začetnika trećeg vala je Operation Ivy. Njihov jedini album „Energy” sadrži melodije poznate svim ska fanovima – Sound System, Healthy Body, Knowledge samo su neki od vječnih hitova ska-punka kojima je ovaj bend kratkog roka trajanja zaslužio titulu predvodnika žanra.

Gitarist Tim Armstrong i basist Matt Freeman nakon prekida Ivya nastavili su pisati ska povijest. Zajedno su osnovali Rancid – komercijalno najuspješniji ska-punk bend, koji je nastao u vrijeme kada je žanr doživio mainstream uspjeh. Bendovi poput No Doubt, Reel Big Fish i Goldfinger zauzimali su mjesta na Billboardovim listama, a ska-punk se počeo pojavljivati u poznatim filmovima (Where’d You Go? Od The Mighty Mighty Bosstones možete čuti u Clueless). Ska se u 2000-ima povukao nazad u underground, a danas ga na životu drže bendovi poput The Interrupters čija je pjesma She’s Kerosene dosegnula 4. mjesto na Billboardovoj alternativnoj ljestvici.

Ska-punk je često neshvaćen na punk sceni, možda s razlogom, ali vrijedi se zainteresirati za ovog čudnog rođaka punka – možda zbog njegove kompleksne povijesti ili možda zbog čiste sreće koju neusporediva energija ovih pjesama izaziva (uvjeravam vas da je nemoguće poslušati živahni punk beat popraćen trombonom bez da vam izmami osmijeh na lice). Ako trebate dozu serotonina u hladnim danima, ska-punk čeka na vas.

Be social

Komentari