Izvedbene umjetnosti

ZKM najavio sezonu 2015/16: Njemački pisci, autorski projekti i koprodukcije

Foto: facebook.com/zekaem
Vrijeme čitanja: 3 minute

Zagrebačko kazalište mladih na konferenciji za novinare predstavilo je repertoar za nadolazeću sezonu 2015/16 i pritom se osvrnulo na ovu. Program je predstavila ravnateljica Snježana Abramović Milković uz glumicu Kseniju Marinković te redatelja i osnivača Montažstroja Boruta Šeparovića.

Ukratko je prikazan uspješan rad kazališta kojem svjedoči statiska s 11 premijernih naslova, 41 gostovanjem u Hrvatskoj i inozemstvu te 30 gostovanja u ZKM-u. Osim uspješnih premijernih naslova, među kojima se prvenstveno ističke Krležin „Kristofor Kolumbo“ u režiji Rene Medvešeka, ostvaren je i niz domaćih i međunarodnih koprodukcija te niz projekata kao što su CroatianTheatreSubtitled ili projekt inkluzivnog kazališta. ZKM će u novoj sezoni nastaviti intenzivnije u sličnome smjeru koji se očito pokazao uspješnim.

Snježana Abramović Milković istaknula je važnost marketinškog rebrandiranja koje je počelo lansiranjem nove web stranice. U tom je pogledu istaknuta važnost društvenih mreža na kojima je ZKM izrazito aktivan, a ta će se aktivnost dodatno nastaviti i preko ljeto te u novoj sezoni. Kazalište će dodatno ojačati svoju prisutnost i dostupnost u digitalnome svijetu aplikacijom s push obavijestima preko koje će se lako moći doći do potrebnih informacija o predstavama, a koje je najavljena za jesen.

Foto: www.zekaem.hr
Foto: www.zekaem.hr

Za sezonu 2015/16 najavljeno je sedam premijernih naslova, a uglavnom je riječ o koprodukcijama. Premijera predstave „Drakula“ Brama Stokera u režiji Andrása Urbána najavljena je za 26. rujna. Riječ je o koprodukciji s Dramom Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora i Fondazione Teatro Due iz Parme u kojoj glume ZKM-ovci Lucija Šerbedžija, Dado Ćosić, Edvin Liverić i Mia Biondić, a mariborska je premijera bila 22. svibnja.

Početkom listopada očekuje nas autorski projekt Zagrebačkog plesnog ansambla i Roberta Olivana, katalonskog koreografa te umjetničkog voditelja ENCLAVE ARTS DEL MOVIMENT. Time se nastavlja suradnja ZPA i ZKM-a iz sezone 2013/14, kada su postavljene predstave „Rekvijem za Z“ i „Anything“.

Igor Vuk Torbica režirat će tekst „Hinkemann“ njemačkog ekspresionističkog dramatičara Ernsta Tollera, a za kraj godine, 30. prosinca, najavljen je još jedan njemački autor na daskama ZKM-a. Janusz Kica režirat će roman „Čarobni brijeg“ velikog Thomasa Manna. Torbici će ovo biti premijerna režija u Hrvatskoj, dok se Kica u ZKM vraća nakon veoma uspješne i nagrađivane predstave “Moj sin samo malo sporije hoda” Ivora Martinića. Novu godinu ZKM će započeti predstavom „Živjet ćemo bolje“ autorice Sanje Hrgović u koprodukciji s Hotelom Bulić te u režiji Senke Bulić.

[Drakula] Foto: facebook.com/dramasngmaribor
[Drakula] Foto: facebook.com/dramasngmaribor

U veljači bi, u koprodukciji s Montažstrojem, trebao premijerno biti predstavljen projekt „Crna knjiga“ koji će režirati Borut Šeparović. Crna knjiga je dokument Udruge Franak ispunjen kratkim ispovijestima zaduženih građana, a cilj ovog projekta je analizirati i problematizirati dug. Prema riječima Šeparovića, dug je nešto što prati čovječanstvo od njegovih početaka, a predstava će pokušati istražiti što uvjetuje naše odnose osim ekonomije i kako oni izgledaju kada se promatraju kroz ekonomiju. Montažstroj i ZKM suradnju su započeli ove sezone predstavom “A gdje je revolucija, stoko?”.

U veljači će također premijerno biti izveden autorski projekt radnog naslova „Moje, tvoje, naše“ u koprodukciji ZKM-a s organizacijom SKROZ i HDS-ZAMP. Predstavu će režirati Nora Krstulović koja je ukratko otkrila kako je cilj predstave istražiti je li uopće moguće zaštititi intelektualno vlasništvo u današnje digitalno doba. Abramović Milković je napomenula da nas za kraj sezone očekuje iznenađenje za koje ćemo pravovremeno saznati.

Za kraj valja spomenuti kako ZKM intenzivno nastavlja s međunarodnom suradnjom pa su već dogovorena brojna gostovanja. Valja istaknuti da će u listopadu predstava „#radninaslovantigona“ u režiji Renate Carole Gatica gostovati u argentinskoj Cordobi na Festival International dal Mercosur, „(Pret)posljednja panda ili statika“ Dine Pešuta u režiji Saše Božića sudjelovat će na Međunarodnom kazališnom festivalu Sarajevo (MESS), dok će u studenom „Hamlet“ u režiji Olivera Frljića gostovati na NET festivalu u Moskvi.

Be social

Komentari