Knjige

"Zločin i kazna" na moskovskoj pozornici – kao mjuzikl

Foto: Gavella.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Gavella.hr
Foto: Gavella.hr

Književni klasici doživjeli su nebrojeno mnogo raznih adaptacija za film, kazalište i televiziju, a mnogi od njih doživjeli su veliki uspjeh. Kad govorimo o žanru mjuzikla, najpoznatiji primjer zasigurno je onaj francuski, Les Misérables autorskog dvojca Schönberg/Boublil, koji je danas mjuzikl s najdužim stažem na West Endu. Manje je poznato da su Les Mis prvotno bili konceptualni album koji je snimljen na francuskom jeziku, a na West End su se preselili nakon pet godina i igraju i nakon 29 godina gotovo svakog dana.

Istoj sudbini možda se nada i autorski tim koji sprema mjuzikl Zločin i kazna temeljen na romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, jednog od najznačajnijih predstavnika visokog ruskog realizma u književnosti. Andrej Končalovski, filmski redatelj koji je nedavno zatražio da se njegov film ne predloži za nagradu Oscar za najbolji strani film jer to pridonosi “amerikanizaciji” ruske kulture, najavio je obnovu davno zamišljenog sovjetskog projekta za takav mjuzikl. Sovjetski savez pokušao je svojim nacionalnim mjuziklom imitirati zapadnjačku kulturu, ali takav Zločin i kazna nikad nije izveden. Končalovski najavljuje da će koristiti i dio glazbe koji je skladan prije 40 godina. Svoj projekt ne bi opisao kao rock operu, već kao  stiliziranu glazbenu kreaciju s elementima folklora i opere. Audicije će početi u studenom, a premijeru možemo očekivati 2015.

Naposljetku, vrijedi spomenuti kako i posljednja kazališna adaptacija Zločina i kazne u Hrvatskoj postavljena u Gavelli u režiji Zlatka Svibena ima neke elemente glazbeno-scenskog djela kakvo se obično voli nazivati glazbenom dramom. Preostaje nam samo vidjeti hoće li ruski projekt biti više nalike Svibenovom Gesamtkunstwerku, francuskoj pop-opernoj uspješnici (kako se žanrovski određuju Les Mis) ili će ostati u okvirima folklora.

Be social

Komentari