Izvedbene umjetnosti

Postoji li opravdano ubojstvo: ”Zločin(stvo) i kazna” u Gavelli

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Knjiga Fjodora Mihajloviča Dostojevskog – ”Zločin i kazna”, koja je definitivno obilježila prve godine Državne mature i o kojoj starije generacije maturanata apsolutno sve znaju, obilježit će i početak nove sezone u  Gavelli.

Adaptaciju ovog romana uzeo je u svoje ruke Zlatko Sviben, koji je prošle godine ‘okrunjen’ Nagradom hrvatskog glumišta za najboljeg redatelja. Ne sumnjamo u njegove sposobnosti ni u ove godine spomenutoj predstavi.

Glavnog glumca Raskoljnikova utjelovljuje filmski i kazališni glumac Franjo Dijak, a njegov razlog zbog kojeg je počinio zločin je Inge Appelt, kao Aljona Ivanova. Od drugih značajnijih likova sudjeluju Darko Milas – Svidrigajlov, Nela Kocsis – Sofja, odnosno Sonja i Živko Anočić – Razumihin.

Radnja romana, a time i predstave, odvija se sredinom 19. stoljeća u Sankt Petersburgu. Glavni lik, Rodion Romanovič Raskoljnikov, kako mu i prezime kaže, u raskolu je između humanosti i surovosti. Na početku romana ipak ga prevlada surovost, te se odluči na na ubojstvo stare lihvarice Aljone Ivanove. Upravo se na samom početku postavlja pitanje svih pitanja – postoji li opravdano ubojstvo?

Prema mišljenju Raskoljnikova postoji, jer je stara Ivanova bila ‘društvena uš’, međutim, sagledamo li s moralne i etičke perspektive, odgovor je kako zasigurno ne postoji. Problematiziranje oko ovog pitanja daje na svevremenosti i popularnosti ovog dijela, čak i toliko godina nakon objavljivanja.

Iako je tema ubojstvo i ovaj je roman samo jednim djelom kriminalistički, mi  ubojicu znamo od samog početka. Pa sigurno se, kao i ja, pitate kako je Dostojevski uspio prikupiti ostalih 600-tinjak stranica. Odgovor je psihološka analiza glavnog lika. Pisac glavnog lika razrađuje od samog čina ubojstva, pa sve do njegova pokajanja, čak i nakon toga.

Kako će Zlatko Sviben uspjeti adaptirati ovo djelo na kazališne daske, imat ćete priliku pogledati 19. rujna u Gavelli.

Be social

Komentari