Film

Znanstveno fantastični film za početnike: Kako su filmoljupci otputovali na Mjesec

Foto:Facebook.com/aliendvd?fref=ts
Vrijeme čitanja: 3 minute

Foto:Facebook.com/2001ASpaceOdysseyFilm?ref=ts&fref=ts

Kako biste se malo opustili i zabavili, a ipak nešto naučili, Ziherovi novinari će vam donositi kratke povijesti filmskih žanrova. Krenut ćemo s jednim od najpopularnijih, znanstveno fantastičnim.

“Znanstvena fantastika je sociološka studija budućnosti, stvari za koje pisac vjeruje da će se dogoditi”, rekao je poznati američki pisac znanstveno fantastičnih scenarija, Ray Bradbury. Žanr znanstvene fantastike danas okuplja milijune obožavatelja i vrlo je unosan posao u kojemu kreativnost pojedinca gotovo nema granica. Star Wars, Star Trek, A Clockwork Orange, Brazil, The Fly, E.T. samo su neki od filmova koji su stekli globalnu slavu i vječna mjesta u ljudskim srcima. Međutim, na svojim počecima sci-fi filmovi nisu shvaćani ozbiljno i česta im je namjera bila biti smiješnima.

Foto:Facebook.com/Brazil-Terry-Gilliam-1985/142945165774559
Foto:Facebook.com/Brazil-Terry-Gilliam

Kovanicu sci-fi osmislio je Forrest J. Ackerman 1954. zbog popularnoga izraza hi-fi, tehnike za reprodukciju glazbe. Tijekom vremena dobio je negativnu konotaciju, jer su ga vezivali uz niskobudžetne, nekvalitetne filmove, a u upotrebu je ušao SF, science fiction (na hrvatskom ZF za znanstveno fantastični). ZF ima puno podžanrova na koje je podijeljen s obzirom na teme i obraćanja pažnje na detalje: tvrdi ZF, meki ZF, cyberpunk, putovanje kroz vrijeme, drugačija povijest, vojni, superherojski i apokaliptični.

Općenito je žanr znanstvene fantastike utjecao na ubrzani razvoj specijalnih efekata i istražio ideje koje su na rubu znanosti i mašte, a opet tako bliske i moguće.

Prvi filmovi
Prvim ZF filmom smatra se francuski Le voyage dans la lune (A Trip To The Moon) iz 1902. Film se bazira na Verneovim i Wellsovim opisima svemirske letjelice lansirane iz topa. Znanstveno fantastična literatura imala je veliki utjecaj na filmove toga doba. Neke nazivaju i najboljim filmovima doba nijemoga filma uopće. Među najpoznatijima su Frankestein, Dr. Jekyll and Mr. Hyde i Metropolis.

Tridesete i četrdesete, zlatno doba
U godinama prije 2. svjetskog rata koje su bile zahvaćene velikom depresijom i ZF je gubio na popularnosti zbog čega su studiji odbijali financirati velike projekte. Istovremeno, njegovi su se elementi počeli uklapati u druge žanrove, najčešće u filmove strave i užasa. Taj utjecaj je ostao značajan i do danas, brojni su horor filmovi koji uključuju velik broj fantastičnih elemenata u samu okosnicu priče.  Najznačajniji filmovi tih desetljeća su Bride od Frankenstein, Flash Gordon, King Kong i The Invisible Man. Ti su filmovi ostali inspiracija kasnijim redateljima koji su snimali remakeove.

Poslijeratno doba
Drugi svjetski rat i postojanje atomske bombe probudili su u društvenoj svijesti mogućost postojanja uništenoga svijeta u posljedicama nuklearnoga rata. Pedesete su postale zlatno doba ZF, iznimne plodnosti i kvalitete. Uvedene su teme izvanzemaljaca, ljudskih mutacija u razna čudovišta te života u apokaliptičnome svijetu.Iz toga razdoblja pamtimo The War of the Worlds, Invasion of the Body Snatchers, Gojira i Them!.

Šezdesete u svemirskoj odiseji
Najznačajniji film razdoblja je svakako 2001:A Space Odyssey. Kada je film izašao filmski kritičari su ga dočekali na nož, argumentirajući kako je film nerazumljiv. Danas ga se slavi i smatra prvim ZF filmom koji je ujedno i umjetnički film. Primjećuje se kako je tema putovanja u svemir i dalje jedna od temeljnih tema žanra. Od ostalih značajnijih djela su Fahrenheit 451, Planet of the Apes i Fantastic Voyage.

Neka sila bude s tobom u sedamdesetima

U sedamdesetim godinama, pojavljuju se likovi obuzeti paranojom, u strahu od države, robota, evolucije i pranja mozga. Također, snimaju se i ZF komedije kao Sleeper od Woddyja Allena. Najpoznatiji i najznačajniji su filmovi Alien, Star Wars, Time After Time, A Clockwork Orange, Soylent Green i drugi.

Hasta la vista osamdesete

Do osamdesetih godina, znanstveno fantastični filmovi postali su veoma unosni zbog čega su studiji objeručke prihvaćali takve projekte. Iz toga razloga je Star Trek postao franšiza. ZF filmovi su našli odličan prostor u animaciji, pogotovo u Japanu. E.T. je postao veliki uspjeh koji je u potpunosti razvio krila slave i uspjeha Stevenu Spielbergu, a i veliki hit Terminator je dijete osamdesetih.

Devedesete sa Neom u Matrixu

Pojava je interneta odigrala je ključnu ulogu u razvitku znanstvene fantastike npr. The Lawnmower Man, Johnny Mnemonic, Virtuosity, Matrix i Total Recall. Postali su popularni filmovi katastrofe kao Armageddon i Independence Day.

2000. – budućnost je sad

Na ulasku u novo tisućljeće teme ZF su se pomalo promijenile. Mjesto radnje sve je više postajala Zemlja, a put u svemir praktički nestaje, osim Star Warsa i nekoliko neproslavljenih filmova. Međutim, ponovo se počinje koristiti kao sredstvo za političke komentare baš kao u sedamdesetima i prije. Značajni predstavnici su Eternal Sunshine Of The Spotless Mind, A.I. Artificial Intelligence i Minority Report.

ZF će se razvijati usporedno s tehnologijom. Moglo bi se reći, sve dok je tehnologije bit će i žanra. Nastavit će preispitivati ljudske mogućnosti i maštu, možda i predvidjeti budućnost u kojoj ćemo živjeti. Koji je vaš najdraži ZF film?

Be social

Komentari