Izvedbene umjetnosti

3. izdanje Festivala Miroslava Krleže na Gvozdu

Foto: mgz.hr
Vrijeme čitanja: < 1 minuta
Foto: mgz.hr
Foto: mgz.hr

U dubokoj hladovini Krležina Gvozda u srijedu, 2. srpnja, otvara se sad već tradicionalni Festival Miroslava Krleže u organizaciji Teatra poezije i Muzeja grada Zagreba, u čijem se sklopu nalazi i Memorijalni stan Miroslava i Bele Krleže. Jedna od glavnih namjera ovog festivala je ponovno valorizirati rad Miroslava Krleže, predstaviti neke manje poznate aspekte njegovog stvaralaštva i to kroz razne umjetničke medije. Festival je u protekla dva izdanja privukao velik broj posjetitelja, a vila na Gvozdu u kojoj su stanovali Miroslav i Bela Krleža idealna je pozornica za ovakav festival, u kojem se organizatori oslanjaju na same Krležine tekstove uz minimalne intervencije.

Program festivala započinje premijerom drugog čina predstave U logoru u režiji Georgija Pare te će se ove godine čitav njegov program temeljiti na Krležinim tekstovima vezanim uz Prvi svjetski rat, budući da se upravo obilježava 100. obljetnica od početka tog ratnog sukoba koji je označio početak suvremenog načina ratovanja, ali i suvremene epohe u povijesti. U petak, 4. srpnja slijedi izvedba predstave Agramerski prolaznici u režiji Gorana Matovića, a 5. srpnja izvedba projekta Europa danas koji je prema ideji Gorana Matovića realizirao Zlatko Sviben.

Uz niz panel diskusija o Prvom svjetskom ratu u nacionalnom i internacionalnom kontekstu te, jasno, u kontekstu Krležinog stvaralaštva, posljednji dan festivala donosi i jedan prilično neobičan program – Doručak kod Krleže, koji organizatori opisuju kao gastronomsko-nadrealistički susret. Detaljan program festivala možete pronaći ovdje.

Be social

Komentari