Vizart

Retrospektiva Miroslava Šuteja: Jedna slika stigla čak iz njujorške MoMA-e

Foto: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Ziher.hr
Foto: Ziher.hr

Sinoć, kratko nakon 20 sati, u Muzeju suvremene umjetnosti otvorena je velika retrospektiva Miroslava Šuteja, prvaka domaćeg op-arta i dizajnera hrvatske zastave i grba kao i novčanice kune. Na otvorenju, posjetiteljima se najprije obratila ravnateljica MSU-a, Snježana Pintarić, koja je i kustosica ove izložbe, a svoje izaslanike da se obrate prisutnima poslali su i ministrica kulture kao i Ured predsjednika. Moguće da je govorio još netko, ali loše ozvučenje i monotoni govori koji su se sveli na nabrajanje zahvala, ne dotičući se previše Šuteja i njegova rada, natjerali su nas da nešto što će zaokupiti našu pažnju potražimo u samom postavu. A pažnju izložba doista izaziva: izloženo je oko 400 radova nastalih kroz pedesetak godina stvaralaštva ovog umjetnika, no unatoč tako velikom broju svaki rad uspijeva iznova iznenaditi i zainteresirati.

Foto: Ziher.hr
Foto: Ziher.hr

Šutej se afirmirao prilično mlad, već s 29 godina osvojio je nagradu na Bijenalu mladih u Parizu, a iste je godine izlagao i na Venecijanskom bijenalu. Svoj rad započeo je akvarelima i grafikama, no uskoro odmiče prema geometrizaciji i počinje se baviti optičkom iluzijom. Godine 1963. izlaže na Novim tendencijama što mu otvara vrata za sudjelovanje na izložbi op-arta u Museum of Modern Art u New Yorku dvije godine kasnije. To će vjerojatno biti i ključan moment njegove umjetničke karijere jer MoMA tada otkupljuje njegov rad Bombradiranje očnog živca. Povodom ove izložbe, slika je stigla iz New Yorka i čini se da je najveća atrakcija u postavu. No Bombardiranje očnog živca teško uspijeva zasjeniti ostatak, kao recimo Šutejeva interaktivna “otvorena djela”, dio njegove kasnije faze koja ga je ponovno odvela na Venecijanski bijenale.

Foto: Ziher.hr
Foto: Ziher.hr

Radovi su na izložbi postavljeni kronološko-tematski, a naći će se ovdje svašta: od figuralnih radova iz studentskim dana, gvaševa nastalih pod utjecajem kubizma i nadrealizma, preko apsrakcije op-arta pa sve do pop-arta. Izložba zauzima cijela dva kata prostora za povremeni postav, a posebno zgodan dodatak je dio nazvan “Mini Šutej” rezerviran za djecu, mjesto s replikama poznatih radova i prostor za igru i učenje.

Foto: Ziher.hr
Foto: Ziher.hr

Otvorenje je završeno domjenkom na terasi Muzeja uz laganu glazbu i vino koje je nekako brzo nestalo. Nećemo im zamjeriti tu sitnicu, uz povjetarac na krovu zgrade, opuštenu atmosferu pa čak i sliku koja je stigla iz New Yorka mogli ste se uloviti kako na nekoliko trenutaka imate osjećaj da ste negdje drugdje – možda na krovu MoMA-e. Valjda to govori u prilog organizaciji događanja na visokom nivou, a o samoj izložbi se ne može reći ništa manje. Šutej nam je dobro izbombardirao očni živac, ali ponovili bismo to bilo kada. Srećom, ova izložba je otvorena cijelo ljeto pa i duže, sve do 3. studenog.

Be social

Komentari