Knjige

4. Bloomsday Croatia u Puli – festival koji sljubljuje pisanu riječ i vizualni izričaj

Foto: facebook
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook
Foto: facebook.com

U ponedjeljak, 16. lipnja, u Puli će se održati četvrto izdanje festivala Bloomsday – Dan Jamesa Joycea. Zašto baš 16. lipnja? Razlog tomu je što je to dan u kojem je 1904. godine Leopold Bloom, glavni protagonist romana Uliks, kroz osamnaest epizoda  romana nosio krumpir u džepu na svojim putešestvijama kroz Dublin. Pula, mjesto gdje se Joyce prvo skrasio prilikom samoizgnanstva s nevjenčanom suprugom Norom, po četvrti put predstavlja sinestezijski festival za Puljane i sve spremne na otkrivanje sitnih neobičnosti života.

Četvrto izdanje festivala najavljuje četiri izložbe, ali i bogat program. Talijanski umjetnik i fotograf, Leonardo Pellegatta, u novootvorenoj će galeriji Arheološkog muzeja predstaviti seriju fotografija Ulysses, inspiriranu Bloomovim šetnjama Dublinom. Francuski umjetnik, Nicolas Laferriere, predstavit će audio-vizualni performans, a istarska umjetnica, Sara Gortan, izložit će svoje ilustracije pod nazivom Fruštule. Gradska će knjižnica predstaviti radove srednjoškolaca na temu Joyce-Pula-Uliks, također inspiriranih Joyceom, a na kojima će mladi vizualizirati svoje prve susrete s irskim književnikom. Također, građani i svi posjetitelji sami će na Forumu kreirati izložbu 100 godina Dublinaca portretiranjem samih sebe ili drugih prema zadanom uzorku ‘bloomovskih’ naočala.

Posjetitelji će moći uživati u gastro zalogajima iz Uliksa, tradicionalnom pivu, ali i originalnim koktelima Molly i Poldy koji su smiješani prema bračnom paru Bloom. Festival će biti završen nastupom plesne grupe Irish Maiden i Paula O’Gradya – jednog od najaktvinijih promicatelja irske kulture u Hrvatskoj.

U cijelom se svijetu, a naročito u Irskoj, organiziraju brojne manifestacije u čast Uliksa. Dublinci i turisti šetaju rutom Leopolda Blooma, jedu i piju u kavanama u koje je on zalazio 16. lipnja 1904. godine, a  širom se svijeta organiziraju i javna čitanja Uliksa.

Više informacija i detaljan program festivala možete pronaći ovdje, a događaje pratiti na njihovoj facebook stranici.

Be social

Komentari