Film

9 stvari koje morate znati o novoj filmskoj Dini

dune
Foto: retroscifiart.tumblr.com / Terry Oakes
Vrijeme čitanja: 6 minute

Dina: pješčani planet najkultniji ZF film dobiva svoju novu filmsku ekranizaciju nakon 35 godina, a kako smo opet bili dežurni štreberi jer se radi o najdražem nam romanu u kategoriji, uzbuđeni smo što je projekt prepušten najvećoj filmskoj nadi žanra. Imamo redatelja, prva imena i datum prikazivanja pa za vas složili mali vodič u devet koraka za pripremanje za spektakl, nadamo se, desetljeća.

1. Denis Villeneuve – redatelj

Moderni Ridley Scott, redatelj mlađe generacije Denis Villeneuve, na sceni je svega nekoliko godina. Debitiravši s dramom Incendies, odmah je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma, a već 2013. anglofonu publiku osvaja trilerom Prisoners s Hughom Jackmanom u glavnoj ulozi, nakon čega se profilira kao vrstan majstor ovog žanra, ali i znanstvene-fantastike. Od Sicaria, Enemyja, preko Arrivala do Blade Runnera 2049, Villeneuveov potpis čini fokus na misteriji; zagonetnoj radnji, eksplicitno nasilje, atmosferičnost, odnosno ilustrativna teška glazba. Villeneuve surađuje s ponajboljim kompozitorima, zbog čega su dva najčešća imena Johan Johannson i Hans Zimmer kako bi pospješili samu atmosferu prikazivanog.

Foto: facebook.com/fishtolizard

Redatelj kompleksnih projekata naoružao se timom scenarista čije su ideje vladale box officeom: Eric Roth (A Star Is Born, Forrest Gump) i Jon Spaihts (Doctor Strange, Prometheus) angažirani su prilagoditi romane Franka Herberta. Čini se da s novim, najzahtjevnijim projektom dosad Villeneuve ide ziheraški po pitanju strukture i odraza iste na recepciju publike. Za produkciju su pak zaslužni autorov sin Brian i unuka Kim Herbert, dok su za distribuciju očekivano krivi Warner Bros. Dakako, film će biti prikazivan u više formata, pri čemu su 3D i IMAX već sada potvrđeni, što nam daje naslutiti da će se igrati na kartu akcijskog spektakla.

2. Alejandro Jodorowsky – abortus megalomanijaka i egomanijaka (1973)

Dokumentarac o Dini čileanca Alejandra Jodorowskog sada je već dio popularne kulture kao i sam film kojeg se 1973. uhvatio režirati, da bi sve poslao u ropotarnicu povijesti i urbanih mitova zbog megalomanske prirode projekta. Jodorowky, redatelj El Topa i Holy Mountain, stvorio je jedan od najvećih mitova geekosfere i filmofila kao film koji nikad nije objavljen. Pritom je sam kriv što je imao zahvaliti Salvadoru Daliju, kome je dodijeljena uloga Cara, koji ga je tražio čak 100,000 dolara po minuti. Pored njega tu su bili i Orson Welles, David Carradine te Mick Jagger, zbog čega je jasno da je produkcija presudila tome da Star Wars danas bude najveća SF franšiza svih vremena, a ne Dina.

3.  David Lynch – prva (jalova) ekranizacija (1984)

Najpoznatija ekranizacija Dine: Pješčanog planeta jest ona omražena, iako se radi o djelu hvaljenoga Davida Lyncha, a objavljena je znakovite 1984. godine. U centar zbivanja postavio je dragog mu suradnika Kylea MacLachlana koji će nakon Dine zaigrati u Twin Peaks seriji i filmovima, kao i u Lynchevom Blue Velvetu. Svega nekoliko godina nakon medijski eksponiranog projekta Jodorovskog bilo je nemoguće nadmašiti histeriju i nadrealizam abortiranog projekta, a recepciji sigurno nije pomogla neuzbudljiva režija, spor scenarij, gubitak idiosinkratičnosti Herbertove priče i, naposljetku, ni specijalni efekti koji u tom vremenu nisu dorasli izazovu maštovitosti priče o intergalaktičkoj borbi za prevlast na planetu Arrakisu.

4. Izvor i nadahnuće

Dina: Pješčani planet je do 2015., kada je slavila pola stoljeća, prodala 22 milijuna primjeraka, a prevedena je u desetke jezika, a nadahnuta je istraživačkim izletom autora 1959. godine kada su stanovnici Oregona bili uznemireni zbog državnog nastojanja da se travom prekriju dine i time spriječi pomicanje tla, odnosno zadrži more s druge strane obale.

5. Atreidi i Fremeni

Atreidi su plemićka kuća zemaljskog, točnije grčkog podrijetla (dakako, mitskih korijena i veza s Agamemnonom) koji su dijelom veće kozmičke cjeline. U svijetu Dine, galaksijom vlada međuzvjezdano carstvo postavljeno na feudalnom principu, a vode ga  plemićke obitelji Velike i Male Kuće, dok čitavim carstvom nominalno upravlja Carska Kuća Corrino na čelu s Carom Padishahom. Dakle, Atreidi su smješteni na planetu Caladan u zviježđu Delta Pavonis. Njihova je kontrola nad melangeom – začinom pješčanog planeta Arrakisa – presudna za opstanak i kozmički balans.

Pritom je važna druga ljudska, humanoidna komponenta dinamike – vrsta Fremen, proizašla također od čovjeka kakvog poznajemo u našem vremenu i svijetu. Fremen polažu titularno pravo na Arrakis, no ne zna im se porijeklo prije samog dolaska na pustopoljinu u patrijarhalnoj im nomadsko-kozmonautskoj avanturi u kojoj su voda i borba najvažnije postavke. Dvije linije ulaze u savezništvo ne bi li zaštili i obranili melange.

6. Začin MELANGE

U najkraćim crtama, Dina govori o neobjašnjivo brzom i nezaustavljivom napadu pješčanih dina na udaljenom planetu Arrakisu koji je naoko neplodan i opustošen. Međutim, pustopoljine kriju tajni začin “melange”, u popularnoj kulturi znan jednostavno kao “Začin”, a onaj tko kontrolira proizvodnju i ekploataciju Začina vladat će Svemirom. Kemijska ga struktura čini snažnim narkotikom kojeg se svi žele domoći, a zbog sive boje nije nešto što bi bilo oku lako vidljivo duboko, duboko u utrobi pješčanih naslaga. E, sad, nastaje od kombinacije gljivičnog izmeta larve pješčanog crva i vode.

dune
Foto: retroscifiart.tumblr.com / John Schoenherr

Ovaj spoj tek je predzačinska kombinacija koja se dalje procesira u najtraženiju supstancu u Svemiru. Pješčani crvi dodatno otežavaju vađenje sirovine koja se kasnije može koristiti u proizvodnji papira, eksploziva i vlakana. No najzanimljiviji je učinak na živa bića: psihodelični podražaj na svijest; ojačava imunitet i produljuje životni vijek, diskoloracija očiju zbog čega izgledaju kao da imaju mrenu, a najvažniji je simptom – ovisnost. Iako pri kušanju podsjeća na cimet, svaki od konzumenata potvrdit će da Začin nikad neće dvaput biti istog okusa.

7.  Priča od 19 dijelova

Frank Herbert napisao je šest nastavaka sage, dok su sin Brian i pisac Kevin J. Anderson napisali mnoštvo nastavaka koji se kronološki isprepliću u cjelovitoj priči koju je osmislio Herbert stariji. Najvećim štreberima među vama dajemo kronološki redoslijed sage o Pješčanom planetu, a treba napomenuti da čitateljstvo ima nekoliko prijedloga za čitanje cjelovite priče:

Hunting Harkonnens (kratka priča)
The Butlerian Jihad
Whipping Mek (kratka priča)
The Machine Crusade
The Faces of a Martyr (kratka priča)
The Battle of Corrin

Sisterhood of Dune
Mentats of Dune
Navigators of Dune

House Atreides
House Harkonnen
House Corrino

Dune
A Whisper of Caladan Seas (kratka priča; istovremeno s Dinom)
Paul of Dune
The Road to Dune (kratka priča Franka Herberta)
Dune Messiah
The Winds of Dune
Children of Dune

God Emperor of Dune

Heretics of Dune
Chapterhouse Dune
Sea Child (kratka priča paralelne radnje s  ‘Chapterhouse Dune’)
Hunters of Dune

8. Film, filmski serijal ili serija?

Villeneuveova daptacija realizirat će se u dva dijela kako bi se očuvala vjernost knjiškom predlošku. Publika će ga imati prilike vidjeti 20. studenog 2020.  (zbog pandemije odgođen na 20.10.2021., op.a.) kada se u Americi očekuje navala na kino operatere i trgovačke centre zbog Dana zahvalnosti. U korist filma, zasad nemamo ništa značajno zakazano za premijeru u to vrijeme, čime je financijski uspjeh zagarantiran. Međutim, uzme li se u obzir mikrokozmos ove megagalaksije, Villeneuveu bi bilo pametnije da je filmski serijal pretvorio u televizijski – Netflix preuzima svijet, a puk će se manje frustrirati i manje će mrziti ideju nastavaka (hvala, Marvel).

Foto: youknowwhatthings.tumblr.com

9. Nevjerojatna glumačka postava

Zasad potvrđene uloge su mozaik glumačkih imena iz najrazličitijih žanrova zbog čega su dežurni kritićari već narogušeni i naoružani hejtom, ali strpljen – spašen. Mladi Timotheé Chalamet nije nikakvo iznenađenje u sve većim angažmanima, pa se u Dini nameće kao glavni lik – Paul Atreides. Roditelje mu tumače Rebecca Ferguson i Oscar Issac kao ogromna nada SF-a, ali i trilera i zvijezda koja će pokoriti Hollywood sporijim tempom, no s većim udarom.

Možda najčudnija imena na sadašnjoj listi idu Jasonu Momoi kao Duncanu Idahou, odnosno Joshu Brolinu kao Gurneyju Hallecku iliti Paulovom mentoru i učitelju borbi. Zanimljivo je kako je tu ulogu prije 35 godina igrao legendarni Patrick Stewart. Stellan Skarsgård kao poslovnični zlikovac igrat će baruna Vladimira Harkonnena. Charlotte Rampling zaigrat će Časnu Majku Helenu Moiham, Dave Bautista Zvijer Rabbana, Javier Bardem slobodnjačkog ratnog vođu Stilgara, dok će David Dastmalchian postati mentat Piter De Vries. Ako se pitate tko je taj lik, značajniji filmovi su mu nedavni Bird Box, superjunački Ant-Man, The Dark Knight, The Flash, Gotham, MacGyver, Twin Peaks (novi), a glumio je u Villeneuveovim filmovima Prisoners i Blade Runner 2049.

Be social

Komentari