nemanja
17. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 11 minute nemanja je alter-ego Puležanina koji je albumom “Voodoo Beat” zatvorio svoju psihodeličnu disko trilogiju.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Glazba

10 stvari koje trebate znati o daisy dives

Foto: daisy dives
Vrijeme čitanja: 3 minute

Daisy dives je solo projekt mlade kantautorice Vanje Gorički. Ona se publici prvi put predstavila početkom 2019. nastupom na festivalu Čuješ?! u KSET-u. Nakon toga je uslijedilo nekoliko nastupa u sklopu programa Začarane Močvare te nastup na Exposure festivalu kantautora. U listopadu ove godine objavila je svoj prvi EP “summer haze”, a 21. studenog će ga predstaviti na Škrabici u Booksi.

Njezina je ljetnogradna muzika melem za hladne uši. Njezin vokal miriše na Lanu Del Rey neopterećenu nacionalnom memorabilijom, Harriet Wheeler bez benda ili manje ‘bukiš’ Kate Bush, pa i irsku sirenu Lisu Hannigan koju sama ističe kao svoj uzor. Dođite, poslušajte i čut ćete nešto, nešto posuđeno, nešto novo, nešto plavo i nešto poznato. Jesensko je to vjenčanje ljeta i zime, a ujedno i posljednja Škrabica ove godine.

Kada smo Vanju pitali koliko je stvari koje želi da ljudi o njoj znaju i koje su to, ona nam je poslala ovaj popis:

daisy dives: 10 stvari o meni

Fascinirana sam vodom

Nije slučajno da moje pjesme često sadrže motive vode – nađu se tu valovi, mora, slapovi. Postoji neka inspiriranost vodom i načinom na koji se tijelo osjeća u njoj. Recimo da je i daisy dives nastala iz slične ideje, jer puno puta se ulovim kako za određenu glazbu kažem da mi zvuči toliko fluidno da želim u njoj roniti.

Ne pričam priče

Jednom su me pitali o čemu govore moje pjesme što je i samu mene zateklo. Tad sam shvatila da nemam neku storytelling strukturu i da najčešće pronađem ključni pojam oko kojeg nižem asocijacije. Spajam različite fragmente iz života, možda i rečenice koje sam čula ili riječi koje kad izgovorim, točno znam da su stvorene da budu na tom mjestu. Možda bih to mogla povezati i s tim da uvijek paralelno pišem tekst i glazbu. Melodija ima određenu misao, a zvukovi imaju svoje boje, sve je neka sinestezija osjetila. Znate one akorde koji zvuče sanjivo i bajkovito? Ne znam kako se zovu, ali ja ih zovem obojeni akordi.

Glazbene kolaboracije na daljinu

Moje prve glazbene suradnje dogodile su se preko interneta, s ljudima iz drugih krajeva svijeta. Digitalne platforme omogućile su mi da upoznam ljude sa sličnim interesima, razmjenjujem dijelove svojeg unutarnjeg kreativnog svijeta te širim svoje horizonte upoznavajući njihov način izražavanja kroz glazbu. Baš sam negdje u to vrijeme uplivala u neku novu glazbenu eru različitih utjecaja i svaki put kada bih otkrila novi bend koji mi se sviđa, osjećala bih se kao da sam našla skriveno blago.

U svakodnevnom životu organizirana, ali digitalno kaotična

Da, fileovi na mom laptopu nisu organizirani i često su im imena sastavljena od nasumično spojenih slova koje je u tom trenutku bilo najbrže natipkati. U moru informacija su i nedovršene ideje, pet različitih verzija istih pjesama i tri različita miksa. Često sve na desktopu.

Mislila sam, akustična gitara je stvorena za mene

Jesam, dok nisam otkrila potpuno novi svijet gitarskih pedala i uplovila u eksperimentiranje s efektima. Tu sam shvatila da sam na tragu onog zvuka koji mi je odzvanjao u glavi, a nisam ga znala opisati. Jedna nova spoznaja otvorila je širok spektar novih mogućnosti i ideja.

DIY pristup

Kako i u životu, tako i u glazbi. Uvijek ću probati na svoj način, prije nego pročitam upute ili pitam nekog drugog da to napravi za mene. Možda i po prirodi volim imati kontrolu nad svim aspektima onog što radim. Tako je nastao i EP summer haze – otkrivanjem i isprobavanjem, u ambijentu dnevne sobe i prilično minimalistički. Ali realno, uz studentski budžet, DIY je najbolja (i jedina) opcija.

Skidam svoje pjesme pred nastupe

Postoje pjesme i dijelovi istih za koje da me sad pitate, ne bih ih znala odsvirati. Dosta traka na EP-u snimljeno je u trenutku, intuitivno i spontano pa često zaboravim kako sam uopće što svirala.

Najbolje u što sam uronila?

Zahvaljujući glazbi, na ovom relativno kratkom putovanju, spojila sam se s divnim ljudima koji su mi postali prijatelji. Ispunjava me gledanje njihovog osobnog putovanja iz kojeg i ja svaki dan puno učim. Oni su mi i kritičari, bodritelji i inspiracija.

Što je na mojoj playlisti?

Imala sam puno različitih faza, ali recimo da sam odrasla na bendovima post-punk pokreta. The Cure, Joy Division i rani New Order uz The Smithse su neka moja klasika koja se uvijek nađe. Od bendova koje sam otkrila unazad par godina, volim dream pop zvuk benda Wild Nothing, Warpaint, DIIV, Melody Prochet, Beach House, Sunbeam Sound Machine i određene stvari iz alternativnog glazbenog podzemlja koje se nađu na odličnom YouTube kanalu TheLazylazyme. Uz to, i lo-fi beatovi uvijek pale.

Hedonizam je…

Prilično sam sigurna da je to za mene kopanje po second handovima, veganska hrana i gore navedena playlista.

Be social

Komentari