boris bućan
25. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 3 minute Boris Bućan, jedan od najvećih suvremenih hrvatskih slikara preminuo je 18. svibnja u 77. godini, a u nastavku donosimo pregled njegovih najpoznatijih djela.

tina turner
24. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nakon duge i teške bolesti u 83. godini napustila nas je kraljica rock n’ rolla Tina Turner.

Vizart

Napustio nas je Albert Uderzo, strip crtač i autor Asterixa

Izvor fotografije: Facebook.com
Vrijeme čitanja: < 1 minute

Albert Uderzo, legendarni francuski crtač i autor stripova o avanturama nestašnog Asterixa, napustio nas je u utorak 24. ožujka u 92. godini života.

Zajedno s piscem Renéom Goscinnyjem 1959. godine stvorio je serijal stripova o pustolovinama nepokorenih Gala, Asterixa i njegovog najboljeg prijatelja Obelixa, koji su se sukobljavali s Rimljana. Uz inteligenciju i odvažnost, Asterixu je u borbi pomagao i fantastični čudotvorni napitak koji mu je davao na snazi, a koji je pripremao druid Čudomix (francuski Panoramix).

Strip je ubrzo nakon nastanka postao poznat diljem svijeta te je prodano više od 380 milijuna primjeraka na 111 jezika. Asterixove dogodovštine poslužile su kao inspiracija brojnim filmskim autorima pa je tako nastala animirana serija i igrani filmovi. O popularnosti stripa svjedoči i to što su Francuzi svoj prvi satelit nazvali prema omiljenom junaku.

Nakon što je Goscinny preminuo 1977. godine, Uberzo je nastavio raditi na stripu pa je tako i pisao i ilustrirao. U mirovinu je otišao 2009. godine kada je prodao autorska prava izdavačkoj tvrtki Hachette koja je nastavila objavljivati nova izdanja drugih autora koji su ostali vjerni njegovom stilu.

Asterix i Obelix još i danas oduševljavaju razne generacije te su ostavili su neizbrisiv trag u povijesti stripa i popularnoj kulturi.

(Visited 344 times, 2 visits today)
Be social

Komentari