Glazba

Analiza: „Last Christmas” (Wham!)

Wham - Last Christmas
Wham - Last Christmas [album cover]
Vrijeme čitanja: 3 minute

Nisam nešto naročito od blagdana, tako ni onih božićnih, što zbog svog ateizma, što iz sveopćeg umora od komercijalizacije Božića, advenata, gužva, pretjerivanja i troškova. Međutim, u cijelom tom (većinom) veselom kaosu, nešto se ističe i nešto me, osim druženja s obitelji, iskreno veseli, a to je božićna glazba. Ovog Badnjaka, riječi i ljubav posvećujem najdražoj božićnoj pjesmi, Last Christmas, voljenog britanskog pop dua Wham!.

Godinama nije postojala potreba da stavim u riječi koliko volim tu pjesmu, dok prošle godine nismo došli na ideju napraviti kratku analizu/posvetu najvećem božićnom hitu, All I Want For Christmas Is You (Mariah Carey), a ove godine naš Igor se posvetio pjesmi My Only Wish This Year (Britney Spears), a Eva pjesmi Fairytale of New York (The Pogues).

36 godina do broja 1 u UK

George Michael je napisao Last Christmas tijekom posjeta roditeljima 1983. u svojoj sobi iz djetinjstva. Pjesma je snimljena u Advision Studios u Londonu u kolovozu sljedeće godine, a Michael je zaslužan za sve; tekst, glazbu, aranžman, instrumente.

Po objavi pjesmu je u Velikoj Britaniji s broja 1 blokirao humanitarni singl Do They Know It’s Christmas? (Band Aid) na kojem je pjevao i George Michael. Sve tantijeme iz godine izdanja singla Last Christmas/ Everything She Wants, dečki su dali u fond za borbu protiv gladi u Etiopiji. Pjesma se kasnije našla i na albumima „Music from the Edge of Heaven” (1986.) i „The Final” (1986.) od Whama!.

Last Christmas je konačno sjeo na prvo mjesto UK Top 40 na Novu godinu 2021., 36 godina nakon izlaska. U to je vrijeme slovio kao pjesma s najvećim vremenskom rasponom između izdavanja i dostizanja broja 1. U lipnju 2022. tu poziciju je preuzela Kate Bush s uspješnicom Running Up That Hill zahvaljujući slavnoj epizodi nove sezone serije „Stranger Things”.

Ove godine Last Christmas je konačno ostao na vrhu ljestvice i u tjednu kad je sam blagdan Božića i time je osvojio takozvani božićni #1.

Ostavština i svjetski uspjeh

Glazbeni spot za Last Christmas koji svi poznajemo napravljen je kao kratki film koji nosi priču. Snimljen je u malom švicarskom selu Saas-Fee, a režirao ga je Andrew Morahan. U prosincu 2019. spot je ponovno izdan, ali u 4K Ultra HD rezoluciji uz pomoć originalnih filmskih traka.

Naravno, Last Christmas nije (bio) hit samo u Velikoj Britaniji, već diljem svijeta. U Njemačkoj je to najuspješnija božićna pjesma svih vremena. U Irskoj je bio #1 i po izdavanju, i pred godinu dana. U SAD-u je ove godine dostigao svoju najvišu poziciju, četvrto mjesto na ljestvici Billboard Hot 100.

Vjerujem da uspjeh pjesme Last Christmas leži u odmaku od uobičajenih tema božićnih pjesama kao što su blizina obitelji, vjera, slavlje i slično. George je napisao božićnu pjesmu o neuspjeloj romantičnoj vezi i tuzi kojoj je božićno vrijeme okidač. Tuga se spojila s ritmičnom synth-pop božićnom podlogom u bezvremenski blagdanski klasik, a po mišljenju samog Georgea Last Christmas ima emotivnije stihove čak i od Careless Whisper. 

Naravno, Last Christmas ima i mnoštvo obrada, ali iskreno, trudim se sve ih izbjeći.

George Michael zauvijek

Od kada sam svjestan sebe volio sam glazbu, pratio umjetnike, (p)ostajao obožavateljem brojnih izvođača. Međutim, tek nekoliko njih, poput Madonne i Sade, u mom umu i srcu trajno imaju mjesto kakvo uživa i George Michael. Njegov glas uvijek je istovremeno bio kao prijatelj, autoritet, mentor, nekad i poput riječi imaginarnog ljubavnika na daljinu.

Sa stihovima koji kao da su moji ili kao da želim da mi ih odabranik pjeva. Zaista su rijetka glazbena imena koja postanu toliko velika, planetarno popularna, komercijalno uspješna, a da opet zadrže sav mogući integritet, vještinu i umjetnost kao samo svoju.

Wham Last Christmas
Izvor: Facebook.com/Wham

George Michael preminuo je na sam Božić prije sedam godina u 54. godini života. Probudio sam se to jutro uzbuđen i veseo zbog Božića i tren kasnije pročitao poruku tadašnjeg prijatelja koji mi se okrutno narugao riječima “Umro ti je George”, cerekajući se u nastavku.

Do tog dana nisam mislio da je moguće plakati za slavnom osobom i osjećati platonsku ljubav takve vrste. I možda je neukusno za reći, ali osjećao sam se kao da sam izgubio prijatelja.

Povezanost s njegovim likom i dijelom uvijek mi je bila svojevrsna nit vodilja kroz život. George je bio prvo glazbeno ime u čijoj sam se životnoj priči i filozofiji uspio prepoznati. Obojica smo odrasli u odsustvu očeva, on djelomično zbog životnih stilova, ja u potpunosti. Obojica smo privrženi majkama, veliki ljubitelji glazbe i gay muškarci. Njegova glazba ostaje inspiracija, ugoda, oslonac i utjeha. Sve što mogu je reći jedno veliko hvala.

U ime cijele redakcije portala Ziher.hr i u osobno ime želim vam svima čestit Božić i samo najbolje za blagdane. Provedite ih u radosti i veselju i u društvu ljudi koji vam znače. I ne zaboravite koji puta zavrtjeti i Last Christmas.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari