Glazba

Analiza: „My Only Wish This Year” (Britney Spears)

britney
Vizual: Yellow Yuri
Vrijeme čitanja: 4 minute

Pizza picante i lanac zagrebačke pekare, čije ime nećemo reklamirati bez kompenzacije, potaknuo me nekoliko tjedana prije ovog Božića da ispravljamo nepravde božićnih pjesama u redovitoj rotaciji. Mariah je postala takav meme da je i sama počela kapitalizirati još više ovo globalno predbožićno zlostavljanje ušiju, ali dok smo na tren zaboravili na Last Christmas od Whama, nismo zaboravili na Britney. Da, it’s Britney, bitch.

Svake godine, za vrijeme blagdana, svi zanemare Britney jer nema cijeli album posvećen božićnim pjesmama. Iskreno, osuđujem njezin tim što nisu iskoristili šansu za blagdanski album kad je bila u svojoj najboljoj fazi. Ozbiljno, koja cura (ili dečko) iz kasnih devedeseth i ranih dvijetisućitih ne bi htjela njen novi album s božićnim pjesmama??? Da, baš nitko.

Stajanje u redu u preskupim pekarama prati i uglavnom generička rotacija popularnih pjesama, ali My Only Wish This Year pop princeze Britney nekako uvijek razveseli ovog milenijalca koji je srastao s tom pjesmom objavljenom u vrijeme njezina drugog albuma „Oops I Did It Again”.

Da vas vratim u prošlost, to je bilo prije trinaest godina, 2000. (pauza) Da, tako razmišlja ovaj mozak kad netko spomene milenijski prag – zvuči kao prije desetak, ne dvadesetak godina.

Britneyjina jedina božićna numera My Only Wish This Year postala je simbol božićnih pjesmarica kroz odmak vremena. Nikad nije dobila svoj spot (strašno, s obzirom na njezin prime u to vrijeme), a snimljena je, pazi sad ovo, između turneje i snimanja spota za legendarnu Stronger i to usred ljeta 2000. godine.

britney
[single cover]

Producent i koautor pjesme Josh Schwartz koji je radio na njezinim hitovima, doprinio je nastanku pjesme iznenadnim trenutkom tijekom sastanka u Jive Recordsu. Tvrtka je tražila božićnu pjesmu za Britney da joj održi prisutnost na radiopostajama između albuma „Oops” i trećeg „Slave 4 U”, pa je pozvala Schwartza i njegova suradnika Brianu Kierlufa da stvore nešto posebno.

Umjesto toga, Britney je izbacila samo jednu božićnu pjesmu… Na nekakvom bezveznom albumu s raznim izvođačima s kojega smo jedino nju zapamtili. Možda je stvar u pekari, a možda činjenici da je, kao što to Cosmopolitan piše, tužna pjesma zamaskirana u pop ritmu u kojoj tinejdžerica Britney pati što nema dečka za blagdane.

Ako pogledate komentare na YouTubeu, jasno je da ova pjesma ne dobiva pažnju kakvu zaslužuje. Čak je i fan-made video skupio 42 milijuna pregleda (Jesus Christ, njezin plesni masterpiece Me Against The Music u službenoj verziji ima 10.5 milijuna pregleda, a My Prerogative 47 milijuna).

Lampice su krive za sve

Schwartz se u popularnom podcastu „The Original Doll”, posvećenom Britney i njezinim diskografskim uspjesima, tako prisjeća kreativnog procesa pjesme: minimalističkog pristupa, južnjačkog zavlačenja mlade pjevačice na vrhuncu i vibre jazz i pop pjesama šezdesetih, kao i utjecaja Phila Spectora.

Tekst pjesme prošao je kroz nekoliko iteracija prije nego što je postao vesela božićna himna kakvu danas poznajemo. Od turobne i mračne, depresivno usamljeničke do prpošne numere. Snimanje s Britney bilo je nadrealno iskustvo za Schwartzov tim, odnosno upoznavanje sa superzvijezdom tijekom njezina užurbanog rasporeda dok je snimala glazbeni video Stronger. Ljetnog holivudskog dana, našla se u studiju u kojem je snimao Sinatra, a u sobi do njih snimali su Green Day toga dana. Par jeftinih božićnih lampica Britney je, umornoj od seksi koreografije sa stolicom, stvorilo ugođaj onog što će doći za par mjeseci. Dovoljno za čarobnu blagdansku atmosferu u studiju.

U listopadu 2000. godine My Only Wish This Year tiskana je na božićnoj kompilaciji koja je uključivala Britney, *NSYNC, Backstreet Boys, Christinu, Santanu, Dido, Whitney Houston i još druge poput R. Kellyja. Prvopozicionirana na „Platinum Christmas”, pjesma je postigla ogromnu popularnost s vremenom postajući neprikosnovena u žanru božićne glazbe.

Unatoč prvotnom objavljivanju kao promotivnog singla – znači, ni spota ni promocije zbog drugih važnijih angažmana – My Only Wish This Year je stekla trajnu popularnost, dobivši diskografske certifikate u raznim zemljama: zlatne i platinaste naknade sve do 2021. godine.

Schwartz izražava ponos u stvaranju vječne božićne pjesme, iako žali što nisu istražili različite pristupe. Britney je to bila jedna od onih pjesama snimljenih kao na traci…

Izdavač odustao od božićnog albuma

Tijekom snimanja pjesme za kompilacijski projekt, planiran je njezin božićni album, ali je izdavač odustao od ideje zbog uspjeha albuma „Oops” koji je par mjeseci prije postao najprodavaniji album ženske izvođačice u prvom tjednu ikad.

Stronger se dobro plasirala na ljestvici Hot 100 kada je album objavljen, bila je već #11 u prosincu. Godine 2001. diskografska kuća Jive Records već se pripremala za sljedeći album „Britney”, a i film „Crossroads”. Nije bilo moguće istovremeno promovirati provokativno erotsku numeru Slave 4 U i božićnu popevku koju recitirate dok jedete šape, medenjake ili orehnjaču.

Dolazi u, bizarno, usporenoj i ubrzanoj verziji koje možete fino platiti (porez na budale), ali i u obradama, pa ste je takvu mogli čak čuti u duetu u Ru Paulovom Drag Raceu. Godine 2021. pjesma je uvrštena među 100 najboljih božićnih pjesama svih vremena prema Billboardu. Godine 2023., Forbes ju je naveo među 15 najprepoznatljivijih božićnih pop pjesama svih vremena.

Zanimljivo je kako je u to vrijeme Britney u Rockefellerovom centru izvela Tihu noć uživo, a oko My Only Wish This Year snimila i par kratkih božićnih reklama za Pepsi. Ovu je priliku propustila, a mogla je postati druga Mariah. Ili barem jednako naporna. Srećom, nije, pa ovu pjesmu rado čujemo.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari