Glazba

Top 10: Arctic Monkeys – Najdraže pjesme britanskih indie rockera

Arctic Monkeys
Foto: Facebook.com/ArcticMonkeys/photos
Vrijeme čitanja: 6 minute

Ovogodišnja koncertna sezona u punom je jeku, a ovog nas ljeta očekuju nastupi brojnih poznatih domaćih i svjetskih izvođača na pozornicama diljem Hrvatske. Ipak, vjerojatno najiščekivaniji koncert ovog ljeta upravo je onaj britanskog indie rock sastava Arctic Monkeys, koji će se održati 16. kolovoza u pulskoj Areni.

Karte za ovaj koncert rasprodale su se u rekordnom vremenu od samo nekoliko sekundi, a zbog velike navale ubrzo je krenula i ilegalna preprodaja karata i po nekoliko tisuća kuna. Arctic Monkeys dan prije nastupaju i na Szigetu, poznatom mađarskom festivalu. Inače, ovo će im biti treći nastup u Hrvatskoj; 2009. nastupali su u Splitu, a 2013. na festivalu INMusic u Zagrebu.

U nastavku vas vodimo kroz glazbeni vremeplov ovog sastava, a za vas sam izdvojila i deset najdražih pjesama koje su mi posebno prirasle srcu.

Alex Turner, glavni vokal Arctic Monkeysa glazbom se počeo baviti već kao petnaestogodišnjak, kad je za Božić dobio svoju prvu gitaru. Godinu nakon oformio je bend sa svojim školskim prijateljima, Jamiejem Cookom (gitarist), Nickom O’Malleyem (gitarist) i Mattom Heldersom (bubnjar). Do sada su objavili pet studijskih albuma i time postigli enorman uspjeh na svjetskoj sceni.

Arctic Monkeys su itekako utjecali na formiranje mog glazbenog identiteta i uveli me u glazbu koja dotiče svaki dio mog bića. Na ovom popisu nisu sve pjesme koje su mi drage jer ih ima previše, ali izdvojila sam one zbog kojih mi srce zatitra svaki put dok ih čujem.


1. 505


Ako postoji pjesma koja u meni pobuđuje najviše emocija, onda je to upravo ova. Ne sjećam se dana kad sam ju otkrila, no oduvijek sam ju smatrala svojom najdražom pjesmom. U moru svih pjesama koje volim, 505 ima posebno mjesto u mom srcu. Možda zato što kombinacija brojeva podsjeća na kultne bombone 505 s crtom i na bezbrižno djetinjstvo, ili pak vrlo zanimljiva pozadina koja se krije iza samog imena pjesme. Ili možda oboje.

Naime, 505 je broj hotelske sobe u kojoj je privremeno boravila Alexova djevojka. Alex je bio svjestan toga da mora prekinuti s njom, no srce mu je govorilo drugačije jer ju je još uvijek volio.

I’d probably still adore you with your hands around my neck.

505 nalazi se na njihovu drugom studijskom albumu, „Favourite Worst Nightmare”, objavljenom 2007. godine. U pjesmi se može čuti zvuk orgulja, što podsjeća na klasični talijanski vestern iz 1966., „The Good, The Bad and The Ugly”. Članovi benda ovu pjesmu smatraju svojom prvom pravom ljubavnom pjesmom.


2. Mardy Bum


Mardy Bum pripada debitantskom albumu Arctic Monkeysa iz 2006., „Whatever People Say I Am That’s What I’m Not”. Premda naziv aludira na neko ime, Mardy Bum zapravo je termin koji je skovao sam Alex Turner, a označava osobu koja je uvijek loše raspoložena i čangrizava.

Ova pjesma tematizira uspone i padove u ljubavnoj vezi. Alex se prisjeća lijepih trenutaka iz prošlosti, no svjestan je da nije sve tako bajno i da problemi u vezi uvijek postoje. Mnogi se mogu poistovjetiti s tekstom ove pjesme, zbog čega pozitivna reakcija na nju ne izostaje. Premda označava njihove početke, Mardy Bum definitivno zaslužuje biti prepoznata u cjelokupnom opusu Arctic Monkeysa. I zapravo, nakon toga, kvaliteta ovih Britanaca uopće nije diskutabilna.


3. When the Sun Goes Down


Još jedna pjesma nastala na samom početaku njihove glazbene karijere. Fantastičan instrumental i zabrinjavajući tekst odličan su recept za uspješnu pjesmu. Ne slušate li pažljivo riječi, teško ćete shvatiti da Alex govori o jednoj prostitutki koju je susreo na ulici.

Pita se tko je ona i spletom kojih je okolnosti završila na ovome mjestu. Glazbenici koji gaže često imaju navečer i kući se vraćaju u gluho doba noći nagledaju se svačega. Tako i Alex govori da se grad mijenja kad sunce zađe, da urbana sredina noću postaje opasno i turobno mjesto koje otkriva dio problema društvene zajednice. Smatra se najmračnijom pjesmom u njihovoj diskografiji, koja ujedno nosi vrlo snažnu poruku upozoravajući nas na probleme koji su često zasjenjeni lažnim glamurom.


4.  I Bet You Look Good On the Dancefloor


Nastavljamo s njihovim debitantskim albumom, stoga bi bilo sasvim neobično ne spomenuti ovu pjesmu na koju jednostavno ne možete ne zaplesati. Također, jedna od rijetkih pjesama koju su puštali na radiju u vrijeme kad je izašao album (dobra stara Stojedinica).

Možda i najbolji primjer koliko je Alex evoluirao kao pjevač i u kojem je smjeru bend napredovao. Teško je ne prepoznati ovu pjesmu, upravo zbog specifičnog i moćnog instrumentala. Nije ni čudno da je I Bet You Look Good On The Dancefloor dovela Arctic Monkeys na vrh britanske ljestvice i time ih smjestila u rang s nekim od najpoznatijih bendova u ono vrijeme, kao što su The Strokes, The White Stripes i Franz Ferdinand. S razlogom je ova pjesma neizostavni dio svakog koncerta.


5. Fluorescent Adolescent


Fluorescent Adolescent druga je pjesma na njihovu drugom studijskom albumu „Favourite Worst Nightmare”. Napisao ju je Turner sa svojom tadašnjom djevojkom Johannom Bennet.

Kao što i sam naslov sugerira, radi se o pjesmi koja odiše nostalgijom za prohujalom mladosti. Proces nastajanja ove pjesme zapravo je vrlo slučajan, a Johanna kaže da će njoj i Alexu oduvijek ostati u sjećanju kao lijepa uspomena. Naime, tada su kao ljubavni par odsjeli u vrlo tihom hotelu kako bi barem nakratko zaboravili na realnost. Nisu gledali televiziju ni slušali glazbu, već su iz njih samo proizlazile riječi koje su naposljetku stopljene u ovu predivnu mladenačku i poletnu pjesmu.


6. Arabella


Premda se čini još uvijek vrlo svježom pjesmom, Arabella je nastala prije gotovo deset godina, u sklopu petog studijskog albuma „AM”. Arabella je nadimak koji je Alex nadjenuo djevojci koja mu se sviđa, a kombinacija je njezina pravog imena Arielle i imena izmišljene ličnosti Barbarelle iz istoimenog znanstvenofantastičnog filma.Česte su reference na svemir:

It’s an exploration, she’s made of outer space
And her lips are like the galaxy’s edge
And her kiss the color of a constellation falling into place,

što upućuje na Alexovu fascinaciju voljenom ženom. Pjesma je sanjarska s vrlo jednostavnim, ali upečatljivim melosom kao uvertirom u neku drugu dimenziju.


7. Crying Lightning


Do sad ste se mogli uvjeriti da Monkeysi vole pjevati o ljubavi koja je, umjesto u patetiku, zapakirana u debele slojeve metafore i neobičnih kombinacija riječi i izraza. Crying Lightning nalazi se na njihovu trećem albumu „Humbug” iz 2009. godine.

Izraz “crying lightning” označava osobu koja plače bez nekog određenog razloga, kako bi izazvala suosjećanje u druge osobe, no u kontekstu ove pjesme, to je naziv za tzv. igrice koje dotična djevojka voli igrati s muškarcima.

Alex je bio upoznat sa sumnjivom prošlošću djevojke koja mu se sviđala, kao i činjenice da se poigrava s njegovim osjećajima, no zaslijepljen njenom ljepotom zaboravlja na sve poteškoće. Crying lightning tipičan je zvuk Arctic Monkeysa te je s razlogom jedna od onih pjesama koje mi se često vrte u slušalicama.


8. Knee Socks


Još jedna predivnoća iz 2013. godine. Pjesma u koju sam se zaljubila na prvi pogled  i ta ljubav nikada nije izgubila žar, pogotovo kad  je na YouTubeu dostupna i live verzija.

Alex se nikako ne odmiče od svojih ljubavnih veza i čini se kako je ljubav zaista njegova vječna inspiracija, a koliko je to plodonosno u glazbi potvrđuju postignuti uspjesi. Ova je pjesma posvećena Alexi Chung, djevojci s kojom je tada prekinuo. “Knee socks” doslovno označava dokoljenice, no u ovom se kontekstu taj izraz povezuje s toplinom, romantikom i senzualnošću. Pjesma se bavi mogućnošću nastavljanja ljubavi u trenutku kad više ne postoji fizička privlačnost. Alexa se borila s unutarnjim demonima, a osim što je bila emocionalno nestabilna, konzumirala je i opojna sredstva. Alex ju je jako volio te je želio vjerovati da joj može pomoći svojom prisutnošću.


9. No Buses


Ova je prekrasna balada uvrštena na njihov drugi EP iz 2006. pod  nazivom „Who the fuck are Arctic Monkeys?”. U ovom slučaju autobus kao prijevozno sredstvo označava simboliku povezanu, naravno, s ljubavlju.

Kad ne tražiš ljubav, ona je uvijek prisutna oko tebe, no kad ju očajnički želiš, nema je. Činjenica da je Alex imao samo 20 godina kad  je izašla ova pjesma potvrđuje njegovu glazbenu kvalitetu, koja ni u jednom trenutku karijere nije podbacila. Jedan su od rijetkih bendova koji za mene nema lošiju pjesmu, sve su pjesme napravljene iz ljubavi što se, uostalom, i vrlo jasno vidi.


10. Love is a Laserquest


Love is a Laserquest dio je četvrtog studijskog albuma „Suck It And See” iz 2011. Riječ je o  još jednoj ljubavnoj pjesmi iz njihova opusa, podjednako tajanstvenoj i sanjarskoj.

Saznajemo da je lirski subjekt bio očaran djevojkom koja nije marila za ljubav koju joj je dao. Uzimala ju je zdravo za gotovo, znajući da nije jedini koji ju voli. Unatoč tome što je znao da je samo jedan u nizu mladića kojima se sviđa njegova odabranica, nije mogao prestati razmišljati o njoj i, kako kaže, teško je bilo pretvarati se da je samo jedna u nizu njegovih ljubavi. Premda je pjesma prekrasna sama po sebi u svom studijskom izdanju, akustična verzija još više naglašava njezinu ljepotu kojoj ponajviše pridonosi Alexov nježan bariton.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari