Istaknuto

Krimi kutak: Slučaj Zodiac – Tko stoji iza zloglasnog ubojice?

Zodiac
Foto: Robert Graysmith’s famous sketch of the Zodiac’s daytime attack at Lake Berryessa.
Vrijeme čitanja: 7 minute

Slučajevi serijskih ubojstava predstavljaju svojevrsni misterij, a neki od serijskih ubojica poznati su po specifičnom načinu djelovanja koji je često uzrokovao tzv. Wertherov efekt, odnosno, identični obrasci ponašanja primijećeni su kod različitih ubojica. Jedan od onih koji su zaludili javnost i unijeli posebnu dozu nemira kod američkog stanovništva krajem 60-ih godina prošlog stoljeća bio je ubojica poznat pod pseudonimom Zodiac.

Misteriozna pisma

Zodiac je svojim ubojstvima želio privući pozornost, što se čini neobičnim jer serijski ubojice u većini slučajeva žele prikriti tragove zločina i pritajiti se koliko god je to moguće. Najčešće im to i uspijeva zahvaljujući njihovoj spretnosti i karizmi, kombinaciji koja se pokazala uspješnim receptom za skrivanje.

Ipak, Zodiac se po mnogočemu pokazao drugačijim. Nakon ubojstva 1969. godine nazvao je policiju i preuzeo odgovornost za zločin iz 1968. Taj je poziv pokazivao određene sumnje jer su se mnogi u to vrijeme neistinito predstavljali kao ubojice zbog želje za medijskom pozornošću. Policija je, stoga, bila na konstantnom oprezu jer nikome nije bilo u cilju uzaludno trošiti vrijeme na lažne dojave.

Osim telefonskih poziva upućenih policiji, Zodiac je plijenio pažnju i pismima koja je slao lokalnim novinama. Pisma je slao od 1969. pa sve do 1974., a sadržavala su šifre i kriptograme. Svoje je obraćanje započinjao riječima: „This is the Zodiac speaking”.

Jedno je pismo sadržavalo poznatu šifru 408 koju je ubrzo dekodirala nekolicina građana. Iza šifre nalazile su se riječi: „Volim ubijati ljude jer je to jako zabavno”. Drugu je šifru pod kodnim imenom 340 poslao 1969. novinama u postaji San Francisco Chronicle. Bilo ju je vrlo teško dokučiti te je to pošlo za rukom tek 2020. timu amaterskih razbijača kodova. „Nadam se da se dobro zabavljate pokušavajući me uhvatiti”, poručio je Zodiac.

Foto: nytimes.com

Policajci koji su radili na ovim slučajevima u početku su sumnjali da im pisma šalje pravi ubojica, premda su ona sadržavala potankosti koje javnosti nisu bile poznate. Navodni je počinitelj opisivao odjeću žrtava, položaj tijela u kojem su ubijene, pa čak i marku streljiva koje je koristio. No, to je mogao saznati svatko tko je ophodio mjesto zločina. Stoga je Jack E.Stiltz, vođa policajaca kalifornijskog gradića Valleyja, poručio ubojici da dostavi više materijala koji svjedoče o stvarnoj upletenosti. Nije prošlo mnogo vremena od Zodiacova odgovora. Prihvatio je izazov te odlučio poslati više materijala.

Ubojstva

Zloglasni Zodiac ordinirao je područjem San Francisca u razdoblju od deset mjeseci (20.12.1968. – 11.10.1969.) i smatra se odgovornim za ubojstvo petero ljudi. Prve njegove žrtve bili su tinejdžeri David Arthur Faraday i Betty Lou Jensen. Upucani su i umrli na mjestu.

Dana 4. srpnja 1969. Darlene Ferrin i Mike Mageau upucani su u autu, a Ferrin nažalost nije preživjela. Nekoliko dana kasnije ubojica je poslao pismo policiji dajući detalje zločina te je samog sebe prozvao Zodiac, a tako će ga kasnije i javnost oslovljavati.

Dva mjeseca nakon spomenutog događaja, Zodiac je napao ljubavni par Bryana Hartnella i Ceceliju Ann Shepard koji su boravili na jezeru Berryessa. Zavezao ih je i ubo nekoliko puta, a za Ceceliju te su ozljede bile fatalne.

Nedugo zatim taksistu Paulu Stineu pucao je u glavu, a tome su svjedočila trojica tinejdžera, koji su počinitelja vidjeli kako izlazi iz taksija. Policija je najprije sumnjala u Zodiacovu upletenost u ovaj slučaj, no kako je on žudio za priznanjem, poslao im je krvavi komad Stineove majice. Zodiac je priznao 37  ubojstava, no ta se brojka ne može sa sigurnošću potvrditi.

pismo o ubojstvu paula stinea
Foto: history.com

Nedefiniran modus operandi

Budući da sa sigurnošću možemo potvrditi Zodiacovu upletenost u samo četiri ubojstava, određivanje njegova MO-a vrlo je izazovno te se postavlja pitanje je li ono uopće moguće s obzirom na ograničen uzorak.

No, što je uopće modus operandi, odnosno MO? Izraz modus operandi potječe iz latinskog jezika, a označava način rada. Riječ je o metodi ili postupku koji počinitelj rabi prilikom izvršenja kaznenog djela.

Serijski ubojice itekako su poznati upravo po specifičnom načinu djelovanja po kojemu ih se može pratiti i povezati sa sljedećim ubojstvima. Najčešće je riječ o određenim obrascima ponašanja, tehnikama, oružju koje koriste, tipu ljudi koje biraju kao svoje žrtve i slično.

Na primjer, neki se vraćaju na mjesta ubojstva, stoga je vrlo česta nekrofilija i skupljanje tzv. trofeja kao što su nakit, donje rublje, osobne iskaznice ili neke druge osobne predmete žrtava. Modus operandi može ostati isti, no najčešće ga ubojica razvija kako broj žrtava raste. S vremenom “usavršava” tehniku ubijanja, što policiji itekako otežava njegov pronalazak. Neki su ubojice u početku vrlo neuredni, što može biti rizično, no kasnije postaju svjesni svojih mana i pokušavaju ih ispraviti kako bi se što bolje prikrili.

Ono što se može zaključiti iz Zodiacovih ubojstava činjenica je da je u tri od četiri slučajeva napao ljubavne parove. Mjesta zločina čine se vrlo nasumičnim i nema određene povezanosti između njih. Mladi ljubavni par Hartnell i Ann Shepard ubijen je na relativno izoliranom mjestu, što se ne poklapa s njegovim prijašnjim i sljedećim ubojstvima. Mnogi dovode u pitanje Zodiacovu upletenost u ovaj slučaj te se postavlja hipoteza da je počinitelj osoba koja je samo kopirala Zodiacov način rada, odnosno tzv. ubojica imitator.

Zodiacov imitator ili slučajnost?

Kao neki od argumenata ovoj tezi navode se različit rukopis ostavljen na mjestu zločina, upotreba noža kao sredstva (što nije bilo tipično za Zodiaca) te činjenica da se ubojica nije identificirao kao Zodiac nakon ovog ubojstva.

S druge strane, mnogi smatraju da bi ubojica imitator bio mnogo uspješniji u svojoj misiji kopiranja stvarnog ubojice, odnosno da bi se potrudio dostojno zamijeniti Zodiaca. Postoji mogućnost i da sam cilj počinitelja nije bio kopirati Zodiaca. Uzmemo li u obzir činjenicu da su u to vrijeme Sjedinjene Američke Države bile leglo serijskih ubojstava, ne bi bilo nimalo čudno da je zaista riječ o sasvim drugom ubojici koji je slučajno ordinirao Kalifornijom istovremeno.

Neobično ponašanje

Zapravo, vrlo je zahtjevno odrediti Zodiacovu metodiku jer se nije držao određenog mjesta zločina, niti je koristio jednako oružje u svim slučajevima. Sva su ubojstva počinjena u Kaliforniji i to u radijusu od nekoliko kilometara, zbog čega se i smatra da iza njih stoji jednaki počinitelj.

Zodiac je počinio tri različita ubojstva od ukupno četiri koja mu se pripisuju, stoga je vrlo teško napraviti određen obrazac. Njegovo ponašanje neobično je za serijskog ubojicu, zbog čega predstavlja veliku nepoznanicu javnosti, ali i nadležnima.

Tko se krije iza Zodiaca?

Zodiacov je identitet predstavljao veliku enigmu. Mnogi su tvrdili da znaju tko se krije iza popularnog pseudonima, a počiniteljem se dugo vremena smatrao Arthur Leigh Allen, učitelj koji je bio u pritvoru zbog zlostavljanja djece. Ipak, optužbe nikad nisu potvrđene jer su validni dokazi izostali.

Zlodjela ovog serijskog ubojice desetljećima su bila plodno tlo za razvoj različitih teorija te je javnost bila obasipana brojnim spekulacijama. Prošle godine, u listopadu, grupa koja se sastoji od 40 bivših policijskih istražitelja, novinara te vojnih obavještajaca poznatih pod nazivom The case breakers obznanila je da su konačno otkrili tko se krije iza imena Zodiac.

Naime, riječ je soboslikaru blage naravi Garyju Francisu Posteu. Poste je bio omiljen u svojemu susjedstvu, no u pozadini naizgled dobroćudnog tipa skrivao se pravi zločinac. Osnovao je svoju kriminalnu skupinu mladića u kasnim tinejdžerskim godinama i ranim dvadesetima.

Mladiće je odvodio u planine nedaleko od Yosemita, poznatog nacionalnog parka u Kaliforniji, i tamo ih je podučavao ubijanju. Naučio ih je kako pretvoriti cijevnu bombu u onu smrtonosnu koja bi mogla raznijeti kuću.

Prestrašno je i to što je Poste oružje posuđivao onima za koje se znalo da su suicidalni. Bio je vrlo okrutan prema životinjama, a ubijao ih je iz puke zabave. Jednom prilikom dječaku je naredio da se popne na drvo i na granu objesi sirovo meso. Ispod toga zabio je udicu za losose kako bi uhvatio medvjede koji pokušavaju doći do mesa. Tako su tri medvjeda iskrvarila, a on ih je samo promatrao smijući se.

gary francis poste
Foto: nytimes.com

Trauma iz ranih dana

Pretpostavlja se da je okidač njegova diskutabilnog ponašanja bila prometna nesreća u kojoj je sudjelovao u mladosti. Kao dvadesetogodišnjak radio je na radarskoj stanici zračnih snaga nedaleko od Rockvillea. Vozio se u Jeepu koji je udario u zid željezničkog tunela, a vozač nije preživio sudar.

Gary je bio vrlo pijan, a zbog pretrpljenih teških ozljeda morali su mu izvaditi zube. Nakon nesreće premješten je na drugu radarsku stanicu, na Grenlandu, gdje je bio izoliran od svijeta. Neki kažu da se kući vratio kao sasvim druga osoba.

Dvije godine prije smrti, 2016., gurnuo je svoju suprugu niz stepenice, no sudski je vještak odredio da je neuračunljiv te je smješten u državnu bolnicu. Umro je 2018. godine od sepse, disfagije (otežano gutanje) te vaskularne demencije. Njegovi su ostatci rasuti po planinama Sierra.

Tim istražitelja svoja je saznanja temeljio na forenzičkim nalazima, fotografijama pronađenima u Posteovoj tamnoj komori te šifriranim porukama navodnog počinitelja. Također, ustanovili su da se ožiljci na Posteovu čelu poklapaju s onima koje je Zodiac imao na ilustracijama. Unatoč navedenome, policija je odbacila njihove teorije te je službeno slučaj i dalje otvoren i podložan preispitivanju.

Inspiracija u pop kulturi

Neobičan Zodiacov slučaj nije ostao zakopan u arhivi, već je postao inspiracija brojnim umjetnicima na popularnoj sceni. Uvaženi američki redatelj David Fincher prema scenariju Jamesa Vanderbilta režirao je film o Zodiacu iz 2007. godine.

U filmu se pojavljuju neki od najpoznatijih glumaca kao što su Robert Downey Jr. u ulozi novinara Paula Averyja, koji je izvještavao javnost o serijskom ubojici, Jake Gyllenhaal kao karikaturist lokalnih novina Robert Graysmith te Mark Ruffalo u ulozi inspektora Davida Toschija. Film je osvojio nekoliko prestižnih nagrada, a jedna je od njih Nagrada Edgar za najbolji filmski scenarij.

Nadalje, i glazbenici su u Zodiacu uvidjeli potencijalno dobru priču za uspješnu pjesmu. Tako je američki rock band Melvins početkom devedesetih godina prošlog stoljeća izbacio pjesmu po imenu Zodiac.

Ovaj sadržaj kreiran je isključivo u edukativne svrhe te nikako ne služi promoviranju nasilnog ponašanja i kriminalnih radnji. Cilj mu je čitatelje upoznati sa slučajevima kriminalnog djelovanja koji su utjecali na pop kulturu i svijest građana diljem svijeta, istaknuti važnost adekvatne skrbi i brige za djecu i maloljetne osobe, ali i ukazati na potrebitost neprestanog ulaganja i pružanja pomoći osobama slabijeg socijalnog statusa, neovisno o njihovoj dobi. Ovim sadržajem također želimo obratiti pažnju na propuste u kaznenom sustavu, potaknuti dijalog vezan uz reformu domaćeg kaznenog zakona, naglasiti važnost mentalne higijene i mentalnog zdravlja, skrenuti pozornost na prepoznavanje opasnog ponašanja i osvijestiti potrebu za kreiranjem sigurne okoline za sve građane, bez obzira na njihove različitosti.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari