Vizart

Skice iz života: Kratki pregled autobiografija u stripu

autobiografski strip
Vrijeme čitanja: 3 minute

U posljednje vrijeme teško sam nalazio mir potreban za čitanje. Potres koji je pogodio moj grad, pandemija, život; sve navedeno onemogućilo je duži posjet papirnatom svijetu knjige na noćnom ormariću. Započeti roman čeka, otvoren na pola, neki novi dan; kad će i koncentracija biti dorasla zadatku njegova dovršetka. No nije istina da sam si u potpunosti uskratio gušt čitanja. Slobodno vrijeme sam posvetio ponovnom otkriću svoje stare ljubavi – stripu. Čitao sam (i gledao) jednu večer Jasonov hvaljeni strip „On the Camino” kad se rodila ideja za članak koji sada sretno stoji pred vašim očima.

***

Privatni život umjetnika česta je tema stvorenog umjetničkog djela. Zašto bi stoga strip bio iznimka? Bandes dessinées, manga, grafička novela, nazovite ih kako želite, ali nedvojbeno je u pitanju umjetnost. Razlika u naraciji u odnosu na knjigu je osjetna, no to ne znači da crtež u emocijama i priči treba kaskati za kakvim podebljim romanom. Dapače, dolje nabrojani primjerci strip autobiografija u svojoj prezentaciji majstorski koriste sve ono što im slikovni medij nudi.

Slijedi kratki pregled odabranih ‘skica iz života’ kojima bi svi ljubitelji devete umjetnosti trebali posvetiti bar trenutak svog vremena.


Guy Delisle – „Pyongyang”


Grafički romani ovog kanadskog autora doslovno će vas odvesti na putovanje. U sigurnosti svoje sobe moći ćete uživati i biti zadivljeni egzotičnim krajevima, ali također osjetiti svu tugu, melankoliju i jad koja se skriva iza fasada gradova koje je Delisle posjetio na svojim životnim anabazama. Burma, Izrael i Kina samo su neke od izvrsno dočaranih destinacija, a njegov strip „Pyongyang” odabrao sam isključivo zato što (do danas) predstavlja jedini autorov rad preveden na hrvatski jezik te je lakše dostupan.

autobiografski stripovi

Sjeverna Koreja zastrašujuća je zemlja, no ujedno misteriozna, fascinantna i krajnje nedostupna prosječnom putniku avanturistu. Guy Delisle svjestan je navedenog i njegova razmišljanja o najzatvorenijoj zemlji svijeta izvrsno nadopunjuju pomno odabrane vizualne gegove. Autor je azijsku zemlju posjetio poslovno, u ulozi animatora neimenovanog crtanog filma zapadne produkcije za čiju izradu je Sjeverna Koreja odabrana iz razloga jeftine radne snage. Zvuči apsurdno? Uistinu je tako, a poznate crtiće nećete više gledati istim očima kada shvatite gdje i kako se neki od njih stvaraju.

Ipak uz sav taj apsurd, na stranicama ovog djela moguće je pronaći i topli humor, a nekad i djetinjaste nezrele šale zbog kojih se čitatelj prosto naljuti na autora. „Pyongyang” nije najbolje djelo Guy Delislea, njegova strip kronika putovanja u Burmu posjeduje veću dozu smirene zrelosti, no ovdje odabrani grafički roman izvrstan je za početno upoznavanje sa crtačevim stilom i radom.


Jason – „On the Camino”


Iza zvučnog pseudonima Jason skriva se norveški crtač John Arne Sæterøy, poveća zvijezda u svijetu modernog stripa. Jasonov pamtljivi vizualni stil krasi originalne fiktivne priče ispunjene u podjednako velikoj mjeri mračnjaštvom i deadpan humorom. „On the Camino” pak ostaje ponosni kuriozitet u dosadašnjem autorovom opusu. U pitanju je iznimno osoban svezak, ali nimalo čudno s obzirom na to da je grafički dočaran autorov odlazak na poznato hodočašće „Camino de Santiago”, tzv. „put Svetog Jakova”, osamsto kilometara dugu pješačku etapu koja završava u galicijskom gradu Santiago de Compostela.

autobiografski stripovi

Ono što odvaja Jasonova razmišljanja od većine putnika koje sreće na poznatoj stazi je činjenica da na hodočašće nije otišao iz razloga vjere, pronalaska sebe ili bijega iz stvarnosti. Bio je to poklon samome sebi povodom obilježavanja pedesetog rođendana te nije bilo pritiska da mu Camino mora promijeniti život, iako se, na određeni način, dogodilo upravo to. Autor na putovanju, ostaje miran, odlučan i prizemljen, a njegova mislima neopterećena šetanja usred prirodnih ljepota izvor su veće meditativnosti negoli sav komercijalni sjaj popularnog turističkog odredišta. Čitajući ovo djelo osjetit ćete istinski mir, mir koji bi obrađivana staza i trebala predstavljati. Jason je nacrtao remek-djelo koje je složeno u svoj svojoj jednostavnosti, strip koji predstavlja obveznu lektiru svima koji ikad misle na Camino.


Junji Ito – „Junji Ito’s Cat Diary: Yon & Mu”


Strip o vlastitom dnevnom životu, ali suživotu s ljubljenim mačkama. Ono što ‘na papiru’ ne zvuči pretjerano čudno realizacijom postaje, ironično, na papiru upravo takvim. Ovo definitivno nije Garfield!

Treba uzeti u obzir da je autor proslavljeni japanski horor mangaka Junji Ito, a bolju pozivnicu za čitanje ljubitelji strave stvarno ne trebaju. Najveća snaga mange je u izmjeni prizora topline, humora, suosjećanja i brige koje pronalazimo u obiteljskom životu crtača s vizualnim prikazima nadnaravnog horora više primjerenog kakvom Lovecraftu ili hororcu iz 80ih. Mačke su jedan trenutak slatke, a već drugi ‘nešto’… nešto što želite odmah zaboraviti. Ludo, zabavno, prepuno mudrosti i melankolične ljepote svakodnevnog života. Preporuka za ljubitelje mačaka, obiteljskog života i Dylana Doga.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari