Film

AVENGERS: ENDGAME Epska završnica koja vas neće ostaviti ravnodušnima

avengers: endgame
Foto: facebook.com/avengers
Vrijeme čitanja: 4 minute

Svako putovanje ima i svoj kraj. Put na koji nas je poveo Marvel trajao je nešto više od deset godina. Avengers: Endgame direktni je nastavak na Avengers: Infinity War te konačna destinacija tog dugog puta. Režiju i scenarij kao i ranije potpisuju Anthony i Joe Russo. Braća Russo sa svakim su sljedećim Marvelovim filmom eksponencijalno povećavali ljestvicu kvalitete i očekivanja. Prvo s Winter Soldierom, pa zatim sa Civil War (koji je producentima iz Disneya pokazao da su braća siguran i dobar izbor) te na kraju s Infinity War. Potonji ne samo da se vinuo u visine s izvedbom u cjelini, nego nam je napokon pokazao Thanosa uz sav njegov teror i užas.

Infinity War je završio sa Thanosovim snapom nakon kojeg je pola populacije u cijelom univerzumu pretvoreno u prah. Avengersi, oni koji su preživjeli, očajno traže način kako da se osvete. No, čak i najracionalnije rješenje predstavlja prevelik i riskantan zalogaj koji i onu drugu polovinu kosmosa stavlja u nezavidan položaj.

Tragedija modernih heroja

Pojam heroja je star koliko i pojam usmena književnost. Ljudi su i tisućama godina prije pisma pričali priče o svakojakim herojima. Ep o Gilgamešu je jedna takva priča koja je do nas dospjela zapisana na kamenim pločama. Heroji su svoj najplodniji period imali tijekom antičkog perioda u Grčkoj. Mnoge su drame pisane o njima, a iste izvođene u kazalištima pred mnogobrojnom publikom. O tim i takvim tvorevinama pisao je i Aristotel u svojoj knjizi O pjesničkoj umjetnosti. Sudbina heroja je nerijetko bila tragična, a tragedije su prema Aristotelu služile kao izvjesni ventil za pročišćenje duše od štetnih uzbuđenja putem samilosti i straha. Taj je proces on nazvao katarzom. U kasnijim vremenima katarza je tumačena i u moralnom smislu, kao stanje koje će spriječiti gledatelja u ponavljanju kobnih postupaka tragičnih likova.

Foto: YouTube screenshot

Međutim, u moderno doba ovi termini su aktualni kao i prije dvije tisuće godina. Heroji, sada s dodatkom kojekakvih natprirodnih vještina (a kao da takve nisu imali i u antici), i dalje imaju moralnu ulogu, ali oni kao takvi služe i kao slika društva. Gledanje superheroja poput Marvelovih u određenoj je mjeri jednako gledanju anitčke tragedije. Doživljaj i emocije koje osjetimo na kraju one su koje spadaju pod katarzu, a dodao bih i kao katalizator empatije.

Upravo Avengers: Endgame uspijeva iskoristiti sve te elementarne motive tragičnog heroja: od zapleta, prepoznavanja do patosa, i to ne jednom, već više puta. Uspješnost korištenja tog klasičnog herojskog obrasca se blistavo odrazuje i na gledatelja. Zbog toga će potonji osjetiti cijeli niz emocija: od sreće, uzbuđenja, optimizma, nade, do tuge i razočarenja. Endgame je doslovno jedan emotivni rollercoaster i za likove u filmu i za gledatelje, koji je svoju tračnicu pleo dugi niz godina i napokon doveo do kulminacije i kraja.

Konačna iskupljenja

Put na koji polaze tragični heroji je svojevrsni put iskupljenja i pravde. Avengersi, a pogotovo Iron Man, Captain America i Thor, nakon događaja iz Infinity Wara osjećaju teško breme razočarenja i žaljenja. Heroji su heroji i oni se ne mogu pomiriti s takvom sudbinom. Svijet u kojem ništa više smisla nema nije svijet za heroje. To je taj temeljni motivacijski faktor koji pokreće čitavu ekipu na djelovanje.

Foto: YouTube screenshot

Govoriti o Avengers: Endgame je zaista teško ukoliko želite izbjeći spoilere, jer, naime, svi preživjeli superheroji imat će svoj trenutak iskupljenja. Slomljene veze će se obnjavljati, prijateljstva jačati – a sve je to popraćeno golemim emocijama. Međutim, ono što će, pod ruku s tim, posebno doći do izražaja jesu ritam i stil kojima braća Russo grade radnju i napetost. Od Marvelovih smo filmova navikli na brz, dinamičan ritam uz dosta akcije i humora, a one empatske vrijednosti i razvoj likova odvijali su se preko njih ili zajedno s njima. U Endgameu je stvar ponešto drugačija.

Promjena ritma i što nakon?

U smislu akcije film i dalje jeste dinamičan, ali ne u mjeri koliko je to bio Infinity War. Humora ima nekada čak i previše. No, braća Russo su ipak u nekoliko trenutaka odlučili pritisnuti kočnicu i dati nam trenutke slabo tinjajuće gradnje filma. Pogotovo u prvom dijelu filma imamo trenutke koji se odlikuju sporim kretanjem kamere, dugim pauzama između replika likova, momentima tišine i slično. To je sve opravdano i to je sve rezultat njegovog prethodnika. Mislim da najveći problem nastaje kada se radnja počinje intenzivirati.

Veliki broj likova zahtijeva i dobro žongliranje među njima i njihovom vremenu na ekranu, a pri tome i radnju treba držati na okupu. Zbog toga pojedini superheroji dobivaju nezahvalan zadatak, a to je ekspozicija. No, ekspozicija ovdje, uvjerit ćete se sami, nije niti toliko loša stvar. Film se, kako vrijeme odmiče, sve više zapetljava i gledateljima (a pogotovo onima mlađima koji su bili pola publike u kinu) treba podsjetnik ili objašnjenje. Postoje scene, doduše, koje su mogle biti kraće, koje su mogle biti izrezane, te scene koje su mogle biti duže. Teško je to prigovoriti braći Russo nakon odgledanog filma i kada se uvjerite kolikog su se zadatka njih dvojica uhvatili. Epski razmjeri za jedno uistinu epsko finale.

Foto: YouTube screenshot

Avengers: Endgame finalni je dio Marvelove treće faze, ali ujedno i konačna stanica u razvoju likova koje grade godinama. Ubrzo nakon ovog filma dolazi nam drugi dio Spider-mana, ali nakon toga sve je nepoznanica. Dobit će se nastavci Guardians of the Galaxy, Dr. Strange, Black Panther, Marvel, a doći će i neki novi heroji kao npr. Shang-Chi, no djeluje da ćemo čekati minimalno jednu godinu do nekog novog naslova.

Do tada, ipak, ne moramo biti razočarani. Imamo blistava dvadeset i dva filma od kojih je posljednji najepohalnija stvar koju ćete pogledati još od trećeg dijela Gospodara prstenova. Avengers: Endgame je jedan od onih momenata koji se ne propuštaju. Kraj jedne ere, početak neke nove. Jednostavno uzmite kokice i pustite da vas sva veličanstvenost rada braće Russo ponese i ispuni. Uživat ćete, bez sumnje.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari