Glazba

Avril Lavigne: 10 neočekivanih zanimljivosti

AVRIL LAVIGNE
Foto: Press
Vrijeme čitanja: 3 minute

Kad nam je najavila premijerni nastup u Hrvatskoj, Avril Lavigne već je bila popkulturna ikona punih 20 godina. Milenijalci koji su kupovali kravate da bi ih nosili preko majica i rockerskih košulja nakon što je Avril debitirala s albumom „Let Go” 2002. dirnuti su u svoju mladenačku nostalgiju i vraćeni u vrijeme MTV-ja. Vrijeme kada smo piljili u top liste, premijere spotova, vrtjeli kanal koji nije bio sinonim za trash serije i zbiljokaze.

Avril se pojavila kao srednjoškolski odgovor na eru pop princeza kao polupankerica, skejterica i buntovna slatkica. Dvadesetak godina kasnije nismo ni svjesni znanja njezinih stihova uz koje sinkronizirano pjevamo kad naleti na radiju. Ja sam u autu nakon najave nastupa u pulskoj Areni puštanjem na Spotfyu sebe začudio koliko ju nesvjesno znam, zbog čega jedva čekam počastiti srednjoškolca u sebi u Puli gdje ćemo oriti hitove kanadske pop-punkerice.

Dok ju znamo kroz prepoznatljive lookove, stihove i mladenačku personu, ima par stvari o Avril koje su kroz godine došle do nas, ali puno je toga zapravo i nepoznato, pa evo par kurioziteta koje sam izvukao:

Karaoke ju usmjerile prema glazbi: Kada je imala samo 14 godina, Avril je pobijedila na lokalnom natjecanju u karaokama s pjesmom „Shania Twain” i osvojila priliku nastupiti s pravom sunarodnjakinjom Shaniom Twain na pozornici. Upravo taj nastup dao joj je samopouzdanje da slijedi svoje “komplicirane” snove. U trećem srednjem se ispisala iz srednje uz teški blagoslov mame koja je ipak vidjela da ima smisla pustiti kćer da ganja karijeru. Ne na skejtu, nego na stejdžu!

Njezino ime znači “travanj” na francuskom: Avril Lavigne ima francusko-kanadsko porijeklo, a njeno ime “Avril” doslovno znači “travanj” na francuskom jeziku koji joj je materinji, s obzirom na korijene roditelja u Quebecu.

She was a Sk8er girl: Avril je stvarno talentirana u skateboardingu. Nije samo pozirala za spotove, nego se redovno bavila tim ekstremnim sportom u slobodno vrijeme, što je svakako upisala u pjesme i spotove prvog albuma.

Prva pjesma s 14 godina: Kada je imala svega 14 godina Avril je napisala svoju prvu pjesmu Can’t Stop Thinking About You. Ovaj rani uradak pokazao je njenu sposobnost pisanja pjesama i predodredio njen uspjeh u glazbenoj industriji (sličan put gotovo 20 godina kasnije imala je i Billie Eilish), no “otkrivena je” u prosincu 1999. godine dok je pjevala country pjesme u knjižari Chapters u Kingstonu. Menadžer Cliff Fabri se našao ondje i bio je toliko oduševljen njenim nastupom da je poslao VHS kasete s njenim kućnim izvedbama mnogim važnim ljudima u glazbenoj industriji. Ubrzo nakon toga, nekoliko izvršnih direktora došlo je da je upozna i provjeri njen talent. Uskoro je nastao Complicated.

Glas crtića: Avril je posudila svoj glas liku Heather u animiranom filmu „Over the Hedge” iz 2006. godine.

Humanitarna zaklada: Avril je osnovala The Avril Lavigne Foundation koja pomaže djeci i mladima s teškim bolestima i invaliditetom. Zaklada podržava različite programe i inicijative, čineći svijet boljim mjestom.

Modna Linija: Avril je 2008. godine lansirala svoju modnu liniju nazvanu Abbey Dawn. Inspirirana njenim osobnim stilom, linija uključuje punk rock odjeću i dodatke, omogućujući obožavateljima da se obuku baš kao ona.

Stala protiv Zuckerberga: Jednom je prilikom tata Facebooka Mark Zuckerberg zamolio ‘Jarvisa,’ uređaj sličan ‘Alexi’ i ‘Google Homeu,’ da mu “pusti neku dobru pjesmu od Nickelbacka”. Jarvis mu je odgovorio: “Oprosti, ne mogu pronaći nijednu dobru pjesmu od Nickelbacka.” Neki su to smatrali šalom, no Avril Lavigne nije bila oduševljena. Odgovorila je Zuckerbergu i zamolila ga da prestane promovirati internetsko zlostavljanje. Avril je jasno pokazala da ne voli ismijavanje ljudi ni na koji način.

Supruga glazbenika: Kad smo kod Nickelbacka, bila je u braku ne jednom, već dvaput! Avril se prvi put udala za člana benda Sum 41, Derycka Whibleya 2006. godine, no razveli su se 2010. Nakon toga, Lavigne je nastavila dalje i udala se za pjevača Nickelbacka, Chada Kroegera, a njihov brak trajao je od 2013. do 2015. godine.

Tekstopisanje drugima: Glazbena industrija često skriva svoje prave boje. Kada čujete neku pjesmu od izvođača, lako je pomisliti da ju je on sam napisao, no to danas rijetko bude slučaj. Mnogi glazbenici pišu pjesme za svoje kolege, a Avril Lavigne nije iznimka. Kanadska pjevačica napisala je pjesme za Leonu Lewis, Mirandu Cosgrove i Kelly Clarkson. Zanimljivo je da je pjesma Breakaway, koju je napisala za Clarkson, prvotno trebala biti na njenom albumu „Let Go” iz 2002. godine, ali je na kraju izostavljena. To samo pokazuje da neke pjesme bolje zvuče kada ih izvodi netko drugi.

Be social

Komentari