dora
8. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 13 minute Od 196 pristiglih pjesama stručni žiri je odabrao sljedećih 18, a kao zagrijavanje za komentiranje uživo na našoj Facebook stranici, naši Vedran Grizbaher, Eva Juraški, Patrik Horvat i Helena Kezerić podijelili su dojmove oko natjecateljskih pjesama.

nova glazba
4. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

Film

BEING THE RICARDOS: Nicole Kidman u jakom zaletu k ovogodišnjem Oscaru

being the ricardos
Vrijeme čitanja: 4 minute

Ovogodišnje nominacije za najprestižniju filmsku nagradu Oscar tek su objavljene, a mnogi filmski znalci diljem svijeta već seriozno predviđaju da bi ovogodišnju nagradu za najbolju glumicu mogla osvojiti zvijezda filmova „Oči širom zatvorene“ (1999) i „Moulin Rouge“ (2001), Nicole Kidman. Kidman je prethodno osvojila Oscara 2003. godine za najbolju glavnu žensku ulogu u interpretaciji Virginie Woolf za film „Sati“ (2002), a jednako tako je i zgrnula 3 nominacije za već spomenuti mjuzikl iz 2001. godine kao i filmove „Zečja rupa“ (2010) te „Lav“ (2016).

Nepobitni talent ove australske glumice dobio je zasigurno najzahvalniju priliku dosad u ulozi u kojoj se, iako šminka i kostimografija mogu pripomoći realizaciji samog lika, svejedno uspješnost egzekucije prave osobe na velikom platnu oslanja na konciznu mimiku, geste kao i ekspresije lica. Ukratko, Kidman je imala nimalo lagan zadatak utjelovljenja televizijske ikone prošlog stoljeća koja pritom može vrlo lagano skliznuti u parodiju, štoviše, uvredu za osobu po kojoj se lik bazira i to u filmu „Being the Ricardos”. No, ovdje to nije bio ni približno takav slučaj.

I Love Lucy

Film prati glumicu Lucille Ball (Nicole Kidman) koja je svoju notacijsku slavu stekla ulogom u seriji „I Love Lucy” koja se protezala TV prijamnicima od 1951. do 1957. godine sa brojkom od ukupno 180 epizoda, odnosno, 6 sezona koje su bile u nadležništvu CBS distributora.

being the ricardos
Foto: facebook.com/NicoleKidmanOfficial

Sami film konzicno se bavi “lošim periodom” Lucillinog života u kojem osim što je otkriveno u novinama da je slavna glumica pripadnica komunističkog pokreta, sama produkcija nailazi na probleme suradnje među glumcima Vivian Vance (Nina Arianda) i Williama Frawleyja (J. K. Simmons) koji se ne slažu kao i problemima scenarističke naravi gdje se raspravlja o načinu egzekucije određenih scena serije koju tjedno prati oko 60 milijuna gledatelja. Fabula također pažnju posvećuje i braku izmeđi Lucille i njezinog muža iza, ali i ispred kamere Desija Arnaza (Javier Bardem) te fluidnosti samog braka onda kada Lucille obznani da je trudna.

Uvjerljiva Kidman u neuvjerljivom okruženju

Neosporna je činjenica da je Nicole Kidman najuvljerljivija stavka cjelokupnog filmskog produkta kada se uzme u obzir da je svojim gestama, mimikom kao i vokalnim sposobnostima potpuno obuhvatila imidž crvenokose glumice i kompletno uplovila u ulogu koju je tumačila. Ista stvar ne može se kompletno reći za njezine glumačke suparnike, koji su na iznenađenje mnogih, priključeni ešalonu glumačkih nominacija poput Javiera Bardema za glavnu mušku ulogu kao i J.K. Simmonsa za sporednu mušku ulogu.

Iako je lik Lucille Ball realistična nit vodilja cijelog filma, isto se ne može reći i za ostatak likova koji nemaju dovoljno razvijenu karakterizaciju da bi stvorili upečatljiv utisak kao ni dovoljno graciozne linije koje bi upotpunile cjelokupni dojam. Izuzev neosporivog talenta Bardema i Simmonsa kao i doprinosa koje donese glumačkom segmentu filma, djeluje kao da nije uloženo dovoljno vremenu u minuciozniju analizu likova o kojima se pripovijeda priča i tako većina ostalih likova odlazi u amorfnu karikaturu sa nedovoljno elaboriranom psihološkom strukturom.

being the ricardos
Foto: facebook.com/NicoleKidmanOfficial

Svejedno, sama radnja jest zanimljiva i „Being the Ricardos” svakako uspješno izbjegava mogućnost monotonije, a definitivno su ugodan dodatak i implementacije revitalizacije originalnih scena u sami sadržaj. Nažalost, iako se deprivacija takvih scena svejedno mora spomenuti, tek tucet takvih segmenata koji jesu u filmu decentno su i zahvalno odrađeni i razlike između originalnih scena kao i onih rekreiranih gotovo je teško za zamjetiti.

Pitanje suosjećanja s glavnim likom

Problematika samog filma leži u scenarističkom pogledu. Iako iza natipkanih stranica stoji notacijsko ime Aarona Sorkina koji je ujedno djelovao i kao redatelj, scenarista zaslužnog za hvalevrijedne scenarije filmova kao što su „Malo dobrih ljudi“ (1992), „Društvena mreža“ (2010) te „Igra pobjednika“ (2011) za koji je i dobio Oscara za najbolji adaptirani scenarij, svejedno se ne može reći da ovoga puta sama priča ima istu jačinu i dubok dojam kao i spomenuti filmovi.

Naime, u filmu u kojemu glavni lik u jednom trenutku izjavi da radi posao koji obožava te za to dobiva puno novaca i neviđenu slavu te se žali kako ima težak tjedan ležeći pored vlastitog bazena u grandioznom vrtu, vrlo je teško potom gledati istog lika kao “žrtvu” u njezinom lošem periodu života koji, de facto, nije uopće toliko loš, a prostora za gledateljevu empatiju gotovo da ni nema.

Stoga, glavni problem leži u činjenici da sami narativ pokušava od svojeg protagonista učiniti jadnika i prikazati teške životne probleme koji više djeluju kao nekakve sitne prepreke nego li kao teška životna priča. Ovakvom bi narativu zato zasigurno bolje došao komedijski žanr umjesto drame tim više kada se uzme u obzir da mjesta pesimističnom sadržaju u ovakvome scenariju jednostavno nema.

being the ricardos
Foto: facebook.com/NicoleKidmanOfficial

Preporuka za obožavatelje Nicole Kidman

U svakom slučaju, „Being the Ricardos“ film je sa iznimno uvjerljivom glumačkom interpretacijom s naglaskom na Nicole Kidman za čiji neosporivo konkretni performans slavne glumice iz serije „I Love Lucy“, pretvara postulat o potencijalnom drugom Oscaru za Kidman u aksiom. S druge strane, isto se ne može reći za ostatak glumačke postave kao ni samu egzekuciju priče kada se objektivno pogleda jer se doista radi o filmu koji svojim intencijama želi stvoriti suosjećanje kod publike, no, nažalost, to ne uspijeva zbog konteksta samog protagonista kao i krivog usmjerenja u žanrovskom smislu.

Svejedno, preporuka stoji za sve obožavatelje serije upečatljive za 50-te godine prošlog stoljeća kao i repertoara filmova Nicole Kidman i ostalih glumaca čiji kompendij pojedinih filmova pripada općenitom filmskom obrazovanju.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

(Visited 267 times, 7 visits today)
Be social
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari