Intervju

BircTalk, podcast sniman u kafićima: “Ideja nam je promovirati zagrebačke birceve”

birctalk
Foto: BircTalk Facebook
Vrijeme čitanja: 5 minute

Postoji li idealnije mjesto za snimanje podcasta od zagrebačkih kafića? To su pomislili Petar Starčević i Oliver Petrović kada su pokrenuli novi hrvatski podcast BircTalk. Podcast kreće s radom u lipnju 2019. i kontinuirano raste te sad broje preko 500 pretplatnika na YouTube kanalu.

Što vas je potaknulo da pokrenete BircTalk? Sigurno imate i uzore.

Oliver: Obojica smo slušali podcaste, kao hobije ili razonodu, umjesto glazbe; ja osobno dok sam hodao doma s posla i dok sam radio. Mislili smo da obojica imamo dovoljno znanja i mogućnosti da pokrenemo neki svoj podcast pa da smo se odlučili za pokretanje BircTalka.

Petar: Meni osobno uzori su Joe Rogan, H3H3 i Bill Burr, ali više volim sveobuhvatne podcaste gdje voditelj može dovesti bilo kojeg gosta i pričati o bilo čemu s njim.

Oliver: Kroz Birctalk smo također htjeli prenijeti taj element ‘edukacije’ gdje osoba može saznati neke nove informacije

Kako ste se snalazite tijekom pandemije koronavirusa? Ipak snimate u kafićima…

Petar: Evo sad trenutno ne snimamo jer ne želimo vlasnike kafića dovoditi u neugodnu situaciju. Snimanje u stanu dolazi u obzir, ali pod određenim uvjetima i to nas malo udaljava od ovog brenda ‘Birc’ kojeg želimo zadržati.

Oliver: Svakakve su sad stvari u planu, vidjet ćemo što ćemo dalje, trenutno su bircevi primarna stvar na koju se želimo usredotočiti, ali smo ostavili mjesta za rast i ne brine nas ako promijenimo nešto u budućnosti. Inače, ideja s bircevima bila je da promoviramo lokalne birceve, da pokažemo što nude. Inicijalna ideja bila je svaki podcast snimati u drugom bircu, ali je to ispala logistička noćna mora, tako da smo se odlučili na dugoročnu suradnju s nekoliko birceva.

Foto: BircTalk Facebook

Što je za vas najvažnije ostvariti tijekom podcasta kako bi publika njime bile zadovoljna?

Petar: Ja osobno volim kada saznam nešto što prije nisam znao, a onda se nadam da i publika to sazna. Volim da kontekst o kojem pričamo bude dovoljno širok tako da svi mogu shvatiti o čemu gost priča. Želimo približiti specifične ideje koje gost ima široj populaciji.

Oliver: Meni je ideja učenja kroz opušteni razgovor bila super, čak i ako neke činjenice graniče s neistinama, čisto da čujemo tuđe mišljenje pa kasnije možemo istražiti malo više. Cilj je i zabaviti se tijekom snimanja.

Kako to postižete?

Oliver: Opuštenim pristupom s gostima. I puno se zezamo tijekom potcasta!

Što za vas znači biti dobar podcaster?

Petar: Prije svega, dobar podcaster treba znati zašutjeti dok gost priča. To je dobara vještina koju je iznenađujuće teško postići. Postoje situacije kada bih jako volio upasti sa svojim komentarom dok gost priča, ali jednostavno se moram moći suzdržati. Stvar je u tome što gledatelj, odnosno slušatelj, sluša podcast zbog gosta, a ne zbog nas. Zbog nas sluša možda ako mu se sviđa taj stil postavljanja pitanja, ali primarno sluša zbog gosta. Ako gostu prekinete tok misli s nekim drugim pitanjem, jako je teško završiti prethodnu misao.

Oliver: Istina, ako će netko slušati baš BircTalk podcast, slušat će ga zbog toga što postavljamo dobra pitanja, ali primarno zbog gosta.

Foto: BircTalk

Kako izgleda pripremanje jedne epizode? Kako bi opisali vaš pristup gostima?

Oliver: Ajmo reći da smo našli gosta i dogovorili termin. Većinski istražujemo o toj temi o kojoj ćemo pričati, postavimo par pitanja gostu prije epizode da vidimo u kojem smjeru bi on htio da se taj podcast vodi, ako ima nešto što gost želi izbjeći itd. Također, super je što smo dvojica pa se nekad potrefi da Petar više zna o temi, a nekad ja. Onda možemo postavljati i široka i malo dublja pitanja gostu, što je super jer tako omogućavamo da i netko tko ne zna baš puno o temi o kojoj gost priča sazna korisne informacije i dobije širu sliku o temi. Cilj je u konačnici približiti ljude ljudima, bez obzira na temu o kojoj pričamo.

Podcast je sve popularnija platforma. Što vas razlikuje od drugih?

Oliver: Nas od drugih razlikuje to što želimo prenijeti tu foru Birca na ekrane, jer je to kod nas dio kulture i imamo osjećaj da se ljudi više otvore u razgovoru baš zato što prenosimo tu ležernu atmosferu.

Petar: Mislim da je podcast dobra platforma za saznati informacije na neki pitki način. Podcast bi bio nešto kao knjiga u audiozapisu jer možemo pričati s čovjekom koji piše tu knjigu, odnosno vodi svoj život. I ako ga se sluša, ne prekida te mu se postavljaju dobra pitanja, može se jako puno saznati.

Oliver: Ne bismo rekli da je to samo prijenos informacija u nekom šturom obliku, već više za prenošenje ideja i mišljenja. Podcast služi za to da na novi način dođete do novih ideja, saznanja i dalje se sami upustite u istraživanje o temi.

Petar: U podcastu se baš sazna materija te razmišljanje o temi. Kad se tekst napiše, on se isfiltrira i ima svoju formu. Tekst je super i ima jako dobru primjenu, pogotovo kod stvari koje su precizne i moraju biti točno izjašnjene. No podcast je super za prenošenje ideja jer tu nema filtriranja – što je na umu to je i na drumu.

Tko i zašto se sjetio uklopiti trisku kao dio emisije? Tko drži rekord?

Oliver: Mislim da Vid Juračić drži rekord, od 60 i nešto u 20 sekundi. Triska je mali homage na Podcast Inkubator. Bilo nam je zanimljivo što oni imaju segment kruške kao nekakav interaktivni segment. Mi smo se onda sjetili da bi ovo možda bilo fora pa smo već u prvoj epizodi ubacili taj element.

Petar: Jedan nas je pratitelj kontaktirao prije jedne epizode i rekao „stisnite mu trisku” jer mu se očito nije sviđalo kako najavljeni gost razmišlja. Nama je to dalo ideju da se naprava za stiskanje nazove triska. Krenuli smo s tim i skužili da je fora stisnuti trisku gostima nakon svakog podcasta. Tako je triska postala Triska.

Ako netko planira pokrenuti svoj podcast, koji bi im savjet dali?

Petar: Ovisi što im treba. Nekome fali oprema, nekome fali elokvencije, nekome pristup gostima, nekome branding, nekome diferencijacija od ostalih podcasta. Uglavnom je tu puno podcasta, a sad neki univerzalan savjet – teško je dati.

Oliver: Ja bih definitivno savjetovao da se osobe koje žele pokrenuti podcast ne suzdržavaju previše ako nemaju dovoljno dobru opremu, dobar glas itd. Bez nekog straha, treba probati i vidjeti kako će to ići. Ako imate dobru ideju, način razgovaranja i prenošenja te ideje pomoću slike i zvuka format, treba svakako probati, a učit ćete putem i postajati sve bolji i bolji.

Petar: Sad si me sjetio, ono što mogu dati kao savjet je – mi smo jako dugo planirali, a onda smo dobili savjet da se samo bacimo u to i da probamo jer ako ne probamo nikad nećemo znati.

Oliver: Baci se u vatru, iskusi to i probaj.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari